Veliki vodič za kupnju odličnog monitora i 5 preporuka za start potrage

Veliki vodič za kupnju odličnog monitora i 5 preporuka za start potrage

Svatko može imati idealan monitor

Tržište monitora svakako bismo mogli nazvati zasićenim te nam se na raspolaganju nalazi ogroman broj modela u svim cjenovnim skupinama. Naravno, za krajnjeg korisnika to je idealan prostor za optimalnu kupnju.

Naravno, prije nego se bacite u kupnju, idealno bi bilo informirati se o brojnim nazivima i oznakama na koje možete naletiti za vrijeme kupnje. Proizvođači bi naravno voljeli prikazati svoj proizvod u najboljem svijetlu, a na temelju vašeg budžeta, bitno je znati izvagati prednosti i mane kod kupnje monitora.

Uz to, svaka kupnja dolazi iz drugog razloga. Želite li monitor striktno za FPS gaming, za multimediju, da bude prenosiv ili pak za uredsko korištenje, izbora je puno te ćemo objasniti osnovne karakteristike monitora kako biste ih sami mogli predati po važnosti i tako olakšati kupnju.

Naravno, brojne modele smo recenzirali kako bismo vam ih pobliže opisali te svakako pročitajte detaljnije recenzije prije kupnje.

 

Veličina monitora

Same dimenzije monitora koji želite kupiti možda su najbitnija stavka. Monitori, kao i mobiteli, rastu iz godine u godinu te su nekada velike dijagonale danas smješno male u usporedbi.

Mi naravno preporučamo što veći model monitora, no imajte na umu gdje ćete ga postaviti. Najčešće dijagonale monitora kreću od neka 22 inča pa rastu do 32 inčnih dijagonala. Naravno, možete naći i druge veličine, no ove su trenutno najzastupljenije.

Tako se najčešće nalaze 22”, 24”, 27” i 32” monitori u Widescreen (16:9) omjeru. Osim njih, imamo i UltraWidescreen monitore koji, osim gaminga, mogu povećati vašu radnu površinu i kod uredskih poslova.

Ovakvi monitori dolaze u 21:9 omjeru, idealnom za gledanje filmova, a najčešće dijagonale su od 29” i 34”. Naravno, postoje i ekstremnije verzije dijagonala, no teško je reći da će biti idealne većini korisnika.

Naša preporuka je držati se popularnijih omjera i rezolucija jer se generalno rade u većoj mjeri pa su i sami proizvodi nešto sigurniji od kvarova iz čiste količine proizvodnje.

Naravno, sa povećanjem samih dimenzija monitora, postaju primjetni i nedostaci kojekakvih tehnologija, ponajprije kod rezolucije panela.

Mi ćemo te nedostatke naravno i navesti, no što skuplji monitor uzmete naravno ti nedostaci će biti umanjeni jer ipak proizvođač želi opravdati cijenu.

 

Rezolucija monitora

Rezolucija je tako prva o kojoj trebate razmisliti jednom kada se odlučite za dimenzije monitora. Savjet oko rezolucije također se lagano mijenja, ovisno o drugim tehnologijama koje monitor koristi.

Osnovno pravilo je da naravno uzmete višu rezoluciju, no imajte na umu da skok sa jedne na drugu razinu ima ogroman udarac na vaše grafičke performanse računala.

U slučaju da monitor koristite za uredske poslove i multimediju, a imate noviju grafičku karticu koja može dekodirati moderne codece, rezolucija nije toliko osjetljiva te uzmite što detaljniji monitor.

No, ako planirate raditi u 3D aplikacijama, ili igrati moderne igre, morate dobro pripaziti kakvu rezoluciju vaša grafička kartica zapravo može pokrenuti.

 

(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Veliki vodič za kupnju odličnog monitora i 5 preporuka za start potrage - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.