Konfiguracija mjeseca - Avenio Gepard Aura - 4.7 out of 5 based on 6 votes
Konfiguracija mjeseca - Avenio Gepard Aura

Konfiguracija mjeseca - Avenio Gepard Aura

Malen, tih i snažan

Gotove konfiguracije najčešće nisu gamerskog kalibra, a ako i jesu, rade kompromise s kojima nismo zadovoljni. Aura je nešto drugačija

S gotovim konfiguracijama s kojima smo se do sada sreli imali smo miješana iskustva. Neke konfiguracije nisu pružale ništa posebno što bi opravdalo cjenovni premium spram kupnje komponenti zasebno. Gotove konfiguracije često i nisu imale smisla, budući da trgovine nude besplatno sklapanje komponenti ako se kod njih kupi glavnina hardvera. U slučaju Aure, situacija je nešto drugačija. Kompletno računalo ima 5 godina jamstva, no nedostaju mu jamstvene naljepnice, koje bi poništavale jamstvo i time onemogućile naprednijem kupcu da doda i obični SATA drive u računalo. Ako i dođe do kakvih problema, garantiran je servis u roku 48 sati.

 

Mala zvijer

Konfiguracija koju imamo na testu nudi dobar omjer uloženog i dobivenog. Nije se štedjelo ni u jednom segmentu, pa nalazimo čak i 480 GB SSD sa SATA sučeljem, no moguće je ubaciti i m.2 SSD za nešto bolje brzine. Matična ploča također spada u viši ešalon, a radi se o Asusovoj B150I Pro Gaming ploči, jednom od boljih predstavnika u mITX segmentu. Ploča nudi i AC Wi-Fi, kao i Bluetooth 4.1, a možda i bitnije, USB Type C utor. Na ploči nalazimo 16 GB DDR4 RAM memorije, koja će svoj puni smisao imati tek u gamerskim naslovima koji dolaze, budući da se trenutne igre zadovoljavaju i sa 8 GB RAM memorije. Pomalo future-proof, barem sljedećih par godina, je i i5-6500 Skylake procesor, koji ima 4 fizičke i 4 logičke jezgre. Dakle, ne radi se o Hyperthreadane dvije jezgre, ali niti o osam logičkih. Za igre, za što je ovo računalo i namijenjeno, i više je nego dovoljno. Overclocking ovog procesora nije moguć zbog nedostatka ozake „K“ u nazivu, no to i ne smatramo nedostatkom budući da se radi o mITX kućištu s nešto ograničenim termalno provodljivim sposobnostima. Unatoč ograničenju, ostali smo ugodno iznenađeni s temperaturom i glasnoćom ovog računala. Budući da se u računalu ne nalaze konvencionalni hard diskovi koji proizvode nepotrebne vibracije, jedini izvor buke su ventilatori. Unatoč 90 mm ventilatoru sa stražnje strane, koji inače imaju tendenciju biti glasniji, rad je veoma tih. Tek pokretanjem 30 minutne torture furmarkom, primijetili smo nešto bučniji rad, koji pak nije bio primjetan u našem benchmarkanju i igranju. Temperature grafičke kartice su pritom bile na prihvatljivih 65°C, dok je load iznosio konstantnih 100%. Rezultati benchmarkova su također impresivni, a obzirom da se radi o GTX960 grafičkoj kartici, i očekivani. Ovakvim performansama, ne samo da je moguć 1080p gaming u visokoj kvaliteti, već i ako grafičke slidere pomaknemo više prema sredini ljestvice, možemo i imati 1440p gaming pri 60 FPS.


Urednost je pola posla

Otvaranjem konfiguracije, susreli smo se s veoma urednim cable managmentom, koji je u ovako malenom kućištu i krucijalan. Prostora za skrivanje kablova nema puno, a skrivanjem kablova se osigurava adekvatan protok zraka potreban za hlađenje komponenti. Ugrađeno je zračno hlađenje s 90 mm ventilatorom, koje svoj posao radi neočekivano dobro. Međutim, u kućištu se nalazi i montaža AiO hladnjaka na gornju stranicu, ili pak dva 120 mm ventilatora. Samo kućište je pak prebrandirano Cougar QBX kućište koje je nagrađivano na sajmu Computex 2015. godine za svoju praktičnost i fleksibilnost interijera. Uz fleksibilan interijer, fleksibilna je i konfiguracija komponenti. Kako smo spomenuli, moguće je ubaciti i m.2 SSD već pri kupnji računala te ubaciti dodatne RAM pločice ili pak zamijeniti i5 procesor s i7. Nas je pak više zanimala mogućnost promjene grafičke kartice. Moguće je tako kupiti konfiguraciju s AMD RX480 (ukupno 8.699,00kn) ili nVidia GTX1070 (ukupno 10.699,00 kn) i GTX1080 karticama. S vremenom će GTX960 iz standardne konfiguracije biti zamijenjena karticom GTX1060, no to ovisi o njenoj dostupnosti na našem tržištu.

 

Kompaktna snaga

„Malen“ i „snažan“ su, kako vrijeme prolazi, pojmovi koji su sve manje oprečni, a u ovom slučaju, pronašli smo dobar balans i između uloženog i dobivenog. Kompaktan i atraktivan dizajn kućišta nije onemogućio slobodan protok zraka, a budući da je jedini medij za pohranu SSD, konfa je u „leru“ gotovo nečujna. Nabacimo li joj koji zadatak, radna temperatura se tek laganije poveća, bez većeg ubrzanja rotacije ventilatora.

Ukupna cijena (GTX 960): 7.999,00 kn
Ukupna cijena (GTX 1070): 10.699,00 kn

 


PROCESOR: Intel i5-6500

Namjerno smo se odlučili za verziju Skylake procesora bez „K“ oznake, budući da smo ponešto limitirani termalnim sposobnostima, pa bismo radije izbjegli nepotrebna zagrijavanja unatoč potencjalnim nabrijavanjima. Nema ni Hyperthreadinga, no imamo četiri fizičke jezgre, koje će biti i više nego dovoljne za svakodnevni gaming, čak i za nadolazeće vrijeme.

i5 6500

Cijena: 1.899,00 kn

 

 

MATIČNA PLOČA: Asus B150I Pro Gaming

Skoro pa puna oprema u miniITX formatu. Za puni dojam nedostaje samo m2 SSD slot, no sa četiri SATA porta moguće je složiti RAID konfiguraciju sa standardnim SSD-ovima. Dostupna su dva DDR4 RAM slota za do 32 GB memorije. Wi-Fi AC modul ugrađen je direktno na ploču, kao i SupremeFX zaštita integrirane zvučne kartice od interferencija s ploče. Zgodan dodatak su i RGB LED osvjetljenja oko ploče, koje samo podiže Gaming dojam, koji je ovdje ionako prisutan zbog odličnih karakteristika ploče.

Asus B150I Pro Gaming

Cijena: 1.059,00 kn

 

SSD: Kingston 480 GB UV400 SSD

Standardni SSD koji nije gamerski nabrijan činio nam se kao dobar balans pohrane i performansi, s naglaskom na većoj pohrani, budući da je ovo jedini medij u konfiguraciji. Performanse su pristojne, s 550 MB/s u zapisivanju i 500 MB/s u čitanju, i više nego dovoljno za pristojnu gaming konfu.

Kingston SSD

Cijena: 989,00 kn

 


RAM: Kingston 16 GB RAM DDR4 2133 MHz

Jedan modul sa 16 GB RAM memorije bit će u početku dovoljan, a kada cijena još malo padne, ne bi bilo loše uložiti u još jedan. Pritom mislimo više na dual channel pogodnosti, a ne na čistu količinu RAM memorije.

Kingston 16 GB RAM DDR4 2133 mHz

Cijena: 499,00 kn

 

KUĆIŠTE: Cougar QBX

Male dimenzije ne znače nužno manjak prostora, pa ovo kućište može bez problema primiti 350 mm grafičke kartice, što je za svoju mini gamersku konfiguraciju odlično iskoristio Mikronis. CPU hladnjak bi morao biti do visine 105 mm, a moguće je ubaciti i 4 x 2,5 in i 1 x 3,5 in HDD. Napajanje može biti standardne veličine, do 140 mm, a moguće je ubaciti i vodena hlađenja do 240 mm duljine. Za veličinu i cijenu – odlično.

Cougar QBX

Cijena: 439,00 kn

 

NAPAJANJE: Corsair VS Series 550 W

Niska cijena nosi neočekivano dobru certifikaciju 85+, a kao jedini nedostatak naveli bismo ne-modularnost kablova, koja je uvijek problematična u ovako malenim konfiguracijama. Srećom, pored GPU-a ostaje dosta prostora za skrivanje kablova.

Corsair VS Series 550W

Cijena: 399,00 kn

 

HLADNJAK: Raijintek Aidos

Kompaktnijih dimenzija, ovaj cooler se čini kao odličan izbor za mini ITX konfu. Unatoč veličini, dovoljan je za 65 W TDP i5 procesora, bez ekscesivnih razina buke koje često prate 92 mm ventilatore.

Raijntek Aidos watermark

Cijena: 179,00 kn

 

GRAFIČKA: EVGA Nvidia GeForce GTX 1070 8 GB

Founders edition grafička u EVGA verziji ne nosi ništa posebno spram ostalih verzija, a u ovom slučaju, dobro dolazi blower cooler, koji svu toplinu ispuhuje kroz stražnji dio, bez miješanja toplog zraka unutar kućišta. Nedostatak je nešto bučniji rad pod opterećenjem, no s ovom grafičkom, moguć je ne samo 4K gaming, već i VR iskustvo na višoj razini.

gtx1070

Cijena: 4.499,00 kn

 


GRAFIČKA: EVGA Nvidia GeForce GTX 960 4 GB

Mališan Maxwell arhitekture nudi odličan balans između uloženog i dobivenog, a vrlo često ispada i best buy za 1080p gaming. Moguć je i skromniji gaming na 1440p rezoluciji, no s 144 Hz se treba oprostiti. 4 GB RAM memorije bit će nešto otpornije na zub vremena, kao i odlični ACX 2.0+ Cooler, koji bi trebao donijeti niže radne temperature. Pozdravljamo i backplate, koji pridonosi čvrstoći same kartice.

GTX960

Cijena: 1.999,00 kn

 

Ustupitelj: 

Mikronis
www.mikronis.hr

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Konfiguracija mjeseca - Avenio Gepard Aura - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.