Gaming konfiguracija mjeseca

Gaming konfiguracija mjeseca

Iako su cijene GPU-ova već dulje vrijeme više nego što bi trebale biti zahvaljujući prije svega rudarima kriptovaluta, odlučili smo se složiti pravu jesensku gaming pilu.

Nova Coffee Lake serija procesora donosi odlične performanse i veći broj jezgara, pa će tako i3 dolaziti s četiri, a naš izbor i5 s čak šest jezgara. Packa za Intel ide na nekompatibilnost matičnih ploča, pa ćete za novi Coffee Lake trebati i novi čipset, dok AMD nudi produljenje podrške za AM4 platformu do 2020 g.  To nas nije spriječilo složiti impresivnu gaming mašinu za 1440p, ali i 4K gaming. Iako je trenutni kralj među grafičkim karticama GTX 1080 Ti reklamiran kao 4K kartica, pa često ne postiže standardnih 60 FPS-a na maksimalnim postavkama. Pričekat ćemo Voltu i nadamo se već onda složiti pravo 4K čudovište za gaming puriste s jednom karticom, a do tada ova pila nudi sve što je za 1440p potrebno.


Matična ploča

Asus ROG Strix Z370F Gaming

z370f maticna

Unutar Asus-ove ponude gaming matičnih ploča u seriji STRIX odabrana je ploča s Z370 chipset-om što nam omogućava u kombinaciji s danim CPU-om dizanje frekvencije samog CPU-a, ali i RAM-a sve do 4000 MHz. Cijena ROG Maximus serije nije opravdana barem kada se ne bavite ekstremnim rješenjima u sferama LN2 overclocking-a. Između Z370E i odabrane ploče zapravo jedinu veću razliku možemo pronaći u tome što odabrana ploča ne nudi mogućnost direktnog spajanja Wi-Fi antene u ploču i nedostaje Bluetooth sučelje. Smatramo da razlike nisu dovoljno velike, jer ploče nude identičan audio kontroler i VRM. 

Cijena: 1.706,00 kn


CPU

Intel Core i5 8600K

Kada se pogledaju performanse po igrama u 2017. godini polako se pokazuje kako broj samih jezgri procesora počinje igrati značajniju ulogu u postizanju visokog broja FPS-a. Unatoč tome, procesori s vrhunskim single thread performansama ostaju bolji odabir, ako se isključivo želi postići najbolji  mogući dojam u modernim igrama. Situacija nije više jednostavna kao prije koju godinu kada bi preporučili otključani procesor iz i5 serije s 4 fizičke jezgre. Intel-ov otključani i5 nudi 2 dodatne fizičke jezgre otkad je stigao Coffee Lake. Optimalni kompromis između cijene, broja dretvi i performansi u igrama trebao bi preuzeti novi 8600K.

intel core i5 8600k cpu 1000px 0001 v1

Uz otključani core ratio multiplier možete se nadati frekvencijama do 5GHz na svim jezgrama, naravno, ako vam hlađenje to trpi.  Iako je ovo trenutno najbolja opcija na tržištu barem što se igara tiče, situacija je takva da nemate zagarantiran put nadogradnje s ovim procesorom za razliku od puta koji nudi Ryzen.

Cijena: 2.279,00 kn


Memorija

HDD Interni Toshiba P300 3.5” 3 TB + SSD disk Samsung 960 EVO NVMe M.2 250GB

toshiba hdd

Korištenjem superbrzog PCIe M.2 utora na matičnoj ploči, odabrani Samsung SSD postiže nevjerojatne brzine. Brzina čitanja do 3200 MB/s i  brzina zapisivanja 1500 MB/s višestruko su veće od onoga što nam nude SSD uređaji sučelja SATA III. Pohrana od 250 GB zasigurno nije dovoljna za sve igre jednog prosječnog igrača te ovih 3 TB konvencionalnog prostora predstavlja sigurno mjesto za sve što čini vaš Steam library. 

mzv6e250bw gallery3 0920

HDD, cijena: 617,00 kn
SSD, cijena: 1044,05 kn


Kućište

Phanteks Enthoo Pro M Antracit Acrylic Window

phanteks enthoo

Veliki prozor i primamljivi izgled standardni su atributi modernih kućišta. Kao i uvijek, slika govori više nego 1000 riječi, a pravi gaming stroj zaslužuje ovakvu ‘kutiju’. Dva ugrađena ventilatora promjera 140 mm čine se sasvim dovoljnima uz AIO cooler za procesor koji se bez problema može instalirati na prednju ili gornju stranu kućišta. Naravno, uz metalni okvir ovo kućište od pristojnih 9 kg definitivno ne ulazi u kategoriju lakih kućišta.

Cijena: 740,05 kn


RAM

G.SKILL 8GB (2 x 4GB) Ripjaws V Series DDR4 3200MHz

ripjaws V ram

Kao i kod grafičkih kartica, cijena DDR4 RAM-a mnogo je viša nego prije godinu dana. Samsung i Hynix , kao najveći proizvođači, zauzeti su proizvodnjom čipova LPDDR4 za mobilne uređaje kao i prelaskom na 20 nm proces proizvodnje. Također je dolaskom Ryzena porasla potražnja samog DDR4 RAM-a , te time, naravno, i cijena. Preporučujemo samo 8 GB jer je potpuno dovoljno za gaming, ali se i vrlo jednostavno može nadograditi padom cijene.

Intel XMP 2.0 Ready RAM koji smo odabrali jednim klikom u BIOS-u možemo postići uz 3200 MHz. Bitno je shvatiti da smo mogli odabrati još brži RAM, ali budući da Kaby Lake nije Ryzen, 3600 Mhz ne opravdava razliku u cijeni. Negdje oko 0,5% bolje performanse jednostavno nisu razlog za kupnju bržih DIMM-ova.

Cijena: 818,00 kn


Napajanje

Seasonic FOCUS Plus 650W Gold

SSR 650FX 06

Potpuno modularno napajanje u rangu hvaljene serije Corsair RM po nižoj cijeni predstavlja neodoljivu ponudu. Mogli smo slobodno tražiti nešto slabije napajanje, jer za dane komponente 500 W predstavlja dovoljnu snagu. Certifikat Gold plus povezan sa Seasonicovim imenom jamči stabilnost napona i dugotrajnost koja je potvrđena jamstvom na deset godina.

Cijena: 750,00 Kn


Corsair Hydro Series H105

Vodeno hlađenje procesora često se izbjegava ponajprije zbog cijene. Pogledamo li cijenu ovog hladnjaka, već za upola manje iznose možete postati vlasnikom pristojnog konvencionalnog hlađenja na zrak.

corsair h105

Unatoč tome, za sigurniji i hladniji život CPU-a dobro je izdvojiti dodatni iznos. Ovaj AIO cooler predstavljen je davne 2014. i ne odlikuje se RBG osvjetljenjem, bilo pumpe ili samih ventilatora. No ono što je bitno  jest činjenica da se ovaj uređaj s vremenom utvrdio kao jedan od najpouzdanijih hladnjaka u segmentu, pa je preporuka za sve kojima je hlađenje uz pristupačnu cijenu prioritet.

Cijena: 787,55 kn


GPU

ZOTAC GeForce GTX 1080 AMP!

Definitivno najbitniji dio svake gaming konfiguracije ostaje grafička kartica. Temeljena na izuzetno efikasnoj Nvidia Pascal arhitekturi. Spomenuta efikasnost i dalje daje veliku prednost karticama baziranim na Pascal chip-u u odnosu na AMD-ov pokušaj odgovora koji svi znamo pod imenom Vega. Kako se Vega 64 koja konkurira odabranoj kartici trenutno kreće u cijeni GTX 1080 Ti kartica, jasno je bilo da je GTX 1080 i dalje optimalni izbor za 1440p i gaming u 1080p uz preko 100Hz.

zotac zt p10700c 10p geforce gtx 1080 amp 1262893

Barem dok se ne ukaže očekivana GTX 1070 Ti kartica. Odabrani ZOTAC AMP! model kartice pokazuje mišiće pristojnim mogućnostima za overclock, iako ponuđeni dvostruki 8-pinski konektor zapravo daje više nego dovoljno snage za GP104-200 jezgru.

Cijena: 4.274,05 kn

(Stranica 1 od 9)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 9)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Gaming konfiguracija mjeseca - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.