Božićni palac gore za kupnju: Periferija

Božićni palac gore za kupnju: Periferija

Za ured i gaming

Nemojte gledati na periferiju isključivo kao božićni poklon.


Bez obzira radilo se o okorjelom gejmeru ili nekome tko provodi puno vremena za računalom radi posla, periferija je odličan izbor za božićni poklon. Osim blještavih gejmerskih modela, tu su dakako i komadi računalne periferije čija je glavna svrha ergonomija, udobnost pri radu i ublažavanje potencijalnih zdravstvenih problema pri dugotrajnom korištenju računala. Stoga nemojte gledati na periferiju isključivo kao božićni poklon. Ako provodite duge sate u uredu i želite da to iskustvo bude udobnije i kvalitetnije, zašto se i vi ne biste počastili i pod borom si pripremili novog miša ili tipkovnicu?

SBOX WK-905 bežična tipkovnica

Za: Ergonomski dizajnirane tipkovnice oblikovane su s ciljem smanjenja napetosti u rukama, zglobovima i prstima, što je posebno korisno za sprječavanje i ublažavanje simptoma sindroma karpalnog tunela. Također, ovakve tipkovnice često pomažu u održavanju prirodnog i udobnog položaja ruku prilikom tipkanja te se ruke manje umaraju. Pri odmaranju pomaže i dodatni jastučić za odmaranje ruku.

SBOX WK-905 nudi puni raspored tipki, što znači da korisnici neće morati žrtvovati funkcionalnost u korist ergonomije. Membranski prekidači pružaju relativno tiho i ugodno iskustvo tipkanja, a dugi životni vijek od 10 milijuna pritisaka osigurava da će tipkovnica trajati godinama. Bež boja joj daje i klasičan i profesionalan izgled, dok materijal od plastike osigurava lakoću i izdržljivost.

Jedna od ključnih značajki ove tipkovnice je bežično USB sučelje koje koristi 2,4 GHz bežičnu tehnologiju te time eliminira nered od kablova na radnom stolu. Dodatne nogice za podizanje tipkovnice s prednje strane (obrnuto od klasičnih tipkovnica) omogućuju korisnicima da prilagode kut tipkovnice prema svojim preferencijama, dodatno unaprjeđujući ergonomsku korist.

 

 tipk.jpg

 

Protiv: Nespretnost pri korištenju nekih tipkovničkih kratica (primjerice CTRL+Z) zbog čega će postojati kraći period privikavanja
Dimenzije: 501 x 212 x 41,5 mm / 1.105 g
Način povezivanja: Bežično, USB 2.4 GHz dongle
Prekidači: Membranski
Kompatibilnost: Windows 7/8/10/11
Životni vijek: 10 M pritisaka
Viđeno u: Šmit Electronic

Cijena: 49,90 EUR / 375,97 kn

 

SteelSeries Rival 3

Za: Ovaj žičani miš za tradicionalne gejmere ipak donosi i dašak blještavila s RGB detaljima na logotipu proizvođača te na samom dnu miša. Entry level gejmerski miš od poznatog proizvođača gaming periferije SteelSeriesa je vizualno jednostavan, ali udoban miš koji je nominalno izrađen za dešnjake. Međutim, zahvaljujući njegovu simetričnom dizajnu, smatramo da ni ljevaci neće imati problema s igranjem. Jedini nedostatak će im biti činjenica da će vrlo teško moći koristiti dvije tipke na lijevoj strani miša, a koje dešnjaci vrlo lako mogu pritisnuti palcem u žaru borbe. Ovaj miš obično biraju igrači sa Claw (kandža) ili Fingertip (vršci prstiju) stilom držanja miša.

Miš je izrađen od plastike s crnim matiranim finišem, koji pridonosi udobnosti, ali i vizualnom dojmu miša. SteelSeries je u njega upakirao njihov TrueMove Core optički senzor, čiju rezoluciju možete mijenjati u rangu od 200 do 8.500 dpi, što bi trebalo zadovoljiti većinu igrača.

 

mish.jpg

 

Protiv: RGB detalji koji se nalaze u tri neovisne zone se možda neće dopasti svim igračima.
Senzor: TrueMove Core optički
Rezolucija: 200 – 8.500
Kompatibilnost: Windows (7 ili novije za softver od miša), Mac OSX (10.12 ili novije za softver), Linux, Xbox
Dimenzije: 120,6 x 58,3 x 21,5 mm / 77g
Način povezivanja: Žičano putem USB-a (1,8m dužina kabla)
Viđeno u: Instar Informatika

Cijena: 22,99 EUR / 173,22 kn

 

SBOX VM-838W Vertical Wireless

Za: Iako vertikalni miševi nisu novitet na tržištu, i dalje su vrlo dobra opcija za one koji provode sate i sate radeći za računalom pa kupnjom vertikalnog miša žele smanjiti rizik od ozljeda poput sindroma karpalnog tunela. Ovakvi miševi zahtijevaju kraći period navikavanja, ali jednom kad rad s njim postane mišićna memorija, vaša podlaktica će vam biti zahvalna.

Glavni cilj ergonomije vertikalnih miševa jest smanjenje napetosti i opterećenja u ruci, a SBOX VM-838W to radi odlično. Udoban je u ruci, a njegova funkcionalnost je za svaku pohvalu jednom kad se naviknete na drugačiji oblik miša u odnosu na onog koji koristite cijeli svoj život.

Ovaj model ne zahtijeva poseban softver za instalaciju, što olakšava za njegovu upotrebu. Doslovno ga samo ukopčajte u računalo i počnite koristiti – povezuje se bežično preko USB 2.4 GHz donglea kojeg treba samo umetnuti u odgovarajući utor. Miš dolazi s optičkim senzorom čija se rezolucija može prilagoditi u rasponu od 1.200 do 3.200 DPI-a, što će biti i više nego dovoljno za sve korisnike, izuzev eventualno gejmera.

Miš je izrađen od plastike s gumenim premazom, što pruža dodatnu udobnost i sprječava klizanje tijekom korištenja, što pridonosi ergonomiji uređaja i njegovu svakodnevnom korištenju.

 

mish2.jpg

 

Protiv: Dok ljevaci mogu koristiti tradicionalne miševe za dešnjake lijevom rukom, to neće biti moguće s ovim mišem.
Senzor: Optički
Rezolucija: 1.200 – 3.200
Kompatibilnost: Windows 7/8/10/11, MacOS
Dimenzije: 135 x 71 x 70 mm / 104g
Način povezivanja: Bežično, USB 2.4 GHz dongle
Viđeno u: Šmit Electronic

Cijena: 12,90 EUR / 97,19 kn

 

Razer BlackWidow V4 Pro

Za: Ako ne blješti, nije gejmersko. To već dobro znaju i u Razeru, pa se toga drže i kod njihove premium tipkovnice za igrače. Ovu RGB tipkovnicu s Yellow prekidačima možete personalizirati uz pomoć Razer RGB Chroma mogućnosti, komandnog kotačića u gornjem lijevom kutu tipkovnice kraj Escape tipke te osam namjenskih tipki koje možete programirati za koju god akciju želite. Sve to možete kontrolirati uz pomoć njihova upravljačkog programa za periferiju Razer Synapse.

BlackWidow V4 Pro dolazi i s četiri tipke za multimediju, a radi se o Full Size žičanoj mehaničkoj tipkovnici. Ranije spomenut komandni kotačić može se programirati na 100 različitih načina rada.

Tipkovnica također dolazi i s udobnim naslonom za ruke kojeg možete u bilo kojem trenutku odvojiti ako vam iz nekog razloga smeta pri igranju. Dodatna prednost ovog premium naslona je i činjenica da on nastavlja RGB osvjetljenje tipkovnice jednom kad je spojen na tipkovnicu.

 

tipk2.jpg

 

Protiv: Ako ste limitirani prostorom na stolu, ovo možda neće biti tipkovnica za vas.
Dimenzije: 464 x 152 x 25 mm / 1.027 g
Način povezivanja: Žičano putem USB-a
Prekidači: Razer Yellow
Kompatibilnost: Windows
Životni vijek: Broj pritisaka nije definiran
Viđeno u: Sancta Domenica

Cijena: 275,00 EUR / 2.071,99 kn

 

PRO TIP

U upravljačkom programu miša spustite njegovu osjetljivost na ne više od 1.000 DPI, a zatim prilagodite osjetljivost u igri. Ako vam miš manje skače po ekranu, bit ćete precizniji u igrama

X-FAKTOR

Svi držimo miš na drugačiji način. Provjerite koji stil (Claw, Palm ili Fingertip grip) vama paše i odlučite se za miša koji će najviše odgovarati vašem stilu

BOŽIĆNI PALAC GORE ZA KUPNJU

HO-HO-HOĆU NAJBOLJU TEHNOLOGIJU ZA BOŽIĆ!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Božićni palac gore za kupnju: Periferija - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.