Linux za igranje - 5.0 out of 5 based on 10 votes
Linux za igranje

Linux za igranje

Linux i dalje nepravedno prati reputacija operacijskog sustava koji je hostilan prema korisniku i koji nema nikakvu programsku podršku pa stoga konstantno iziskuje odricanje i kompromise. Srećom, stanje je već neko vrijeme potpuno drugačije, što se osjeti i kada su u pitanju video igre. 

Nekoć davno, a pod tim mislimo i prije samo pet godina, korištenje Linuxa najčešće je značilo da korisnika video igre uopće ne zanimaju i da računalo koristi za programiranje, surfanje, gledanje filmova i slične aktivnosti. Osim rijetkog projekta s Linux inačicom i nekolicine emulatora, igranje je bilo nezamislivo bez dual-boot sustava gdje bi Windowsi služili za igranje, a Linux za sve ostalo.

Situacija se znatno popravila 2012. godine kada su iz Valvea najavili da će njihove SteamOS konzole pogoniti upravo Linux. Naravno, uz izravnu korist Linux podrške na Steamu, postoji i ona neizravna u vidu boljih drivera, rasta zajednice te činjenice da sve više razvojnih timova uzima u obzir i ovu, do sada nepopularnu, platformu. Kako o Linuxu i dalje postoje brojne predrasude, odlučili smo sastaviti maleni vodič kako doći do igara i što kao korisnik možete očekivati.


Hardver

Što se hardverske strane tiče, jedina preporuka koju možemo napisati je nVIDIA. Dok je manje-više svejedno koji procesor i koliko memorije imate (tj. performanse se ne razlikuju u odnosu na druge platforme), situacija s grafičkim karticama nije idealna i nVIDIA trenutno jedina nudi poštenu podršku za Linux. Spomenut ćemo da su i Intel driveri odlično napisani, ali same kartice se ne mogu mjeriti s nVIDIA proizvodima. Bez previše kompliciranja detaljima, reći ćemo samo da AMD trenutno nije rješenje za igranje na Linuxu i da je situacija s driverima blago rečeno upitna. Također, neke periferne jedinice s dodatnim gumbima i specifičnom softverskom podrškom vjerojatno neće biti u potpunosti podržane.

ubuntu software

Ubuntu software:  Upravitelj paketima mnogima je prva postaja u potrazi za igrama, ali je teško pronaći kvalitetne naslove bez detaljnijeg pretraživanja


Softver

Planirate li koristiti Steam, moramo preporučiti Ubuntu ili jedan od njegovih bliskijih derivata: Lubuntu, Xubuntu i ostale. Teže modificirane inačice Ubuntua znaju uvesti gadne probleme sa Steamom tako da ga je u nekim slučajevima gotovo nemoguće pokrenuti, primjerice na Elementary OS-u. Nakon instalacije potrebno je otići u aplikaciju Additional drivers i tamo instalirati preporučene vlasničke drivere za karticu koju posjedujete. Što se podešavanja sustava tiče, spremni ste.

bioshock

Bioshock:  Nešto stariji AAA naslovi redovito se portaju na Linux i rade odlično tako da kvalitetnih igara ne nedostaje

 

Kako do igara?

1. Repozitoriji

Za početak, do igara možete doći već preko upravitelja paketima distribucije koju koristite. Dovoljno je pokrenuti upravitelj paketima i odabrati kategoriju Games. Igre koje ćete ovdje pronaći najčešće su besplatne i sadrže sve - od kartaških igara do impresivnih multiplayer pucačina i strategija u realnom vremenu. Instalacija se, kao i sve drugo iz repozitorija svodi na jedan klik mišem i čekanje da se paketi preuzmu.

2. Steam

Već spomenuti Steam trenutno je najlakši način za upravljanje igrama na Linuxu. Ne samo da je funkcijama ravnopravan Windows inačici već će u sklopu instalacije provjeriti imate li sve potrebne drivere i predložiti instalaciju novih, odlično se integrira u Ubuntu desktop i praktički je garantirano da će sve što instalirate i raditi. Također, ogromni broj korisnika i živahni forumi ponudit će odgovore u onim situacijama kada nešto zapne. Igara je uistinu mnogo. Naravno, ne baš kao na drugim platformama, ali trenutno postoji više od 1500 igara koje potvrđeno rade na Linuxu što je povećanje od više stotina postotaka u odnosu na 2010. godinu. Iako se rijetko dogodi da neki novi naslov odmah dođe s Linux podrškom, malo se starije AAA igre redovito pojavljuju na popisu. Jedna od posljednjih pridošlica je Tomb Raider iz 2013. godine.
Na stranici https://steamdb.info/linux/ nalazi se pregledan popis putem kojeg možete pratiti izlaženje Linux igara na Steamu.

steam linux

Steam linux: Steam trenutno broji više od 1500 igara za Linux


3. Razni servisi za prodaju igara

Uz zatvoreni i DRM nastrojeni Steam, postoje i druge platforme na kojima možete doći do igara. Dva najpopularnija servisa s velikom bibliotekom igara za Linux svakako su GOG.com i HumbleBundle.com, za koje ste vjerojatno i ranije čuli.
Dok će vam HumbleBundle uz svaku igru ponuditi i ključ za Steam, GOG ima malo drugačiji pristup i prodaju se isključivo igre koje ne zahtijevaju nikakve online aktivacije niti registracije, što je posebno zanimljivo korisnicima koji ne žele ovisiti o vezi na internet i raznim vlasničkim servisima.

Posebno bismo istaknuli Humble Bundle pakete igara koji redovito izlaze u raznim inkarnacijama od kojih je najpoznatija Humble Indie Bundle, a preko kojih možete doći do odličnih naslova po pay what you want principu. Naravno, nisu sve igre u paketima uvijek kompatibilne s Linuxom, ali u svijetu indie igara to je prava rijetkost. Instalacija igara kupljenih na ovaj način može varirati, ali najčešće se radi ili o jednostavnom raspakiravanju u željenu mapu ili pokretanju instalacijske datoteke koja će potom instalirati igru.


4. Wine i DOSBox

Ukoliko i dalje niste uvjereni da je Linux platforma za videoigre, još ćemo spomenuti i dva projekta koji će vam omogućiti da na Linuxu izravno pokrenete igre napisane za druge platforme. Oba možete instalirati izravno iz upravitelja paketima distribucije koju koristite.
DOSBox je open source emulator za DOS, a uz malo podešavanja na njemu je moguće pokrenuti gotovo svaku igru i aplikaciju napisanu za taj operacijski sustav. Za neke ćete igre na GOG.com u opisu moći vidjeti da se zapravo radi o DOSBox upakiranoj igri koja dolazi s unaprijed podešenim DOSBoxom za neometano igranje.

Ipak, osim u spomenutom slučaju s GOG.com, DOXBox nije aplikacija u kojoj ćete do igre doći s dva klika i povremeno je potrebno čitati dokumentaciju i vidjeti što i kako treba namjestiti, što može biti odbojno nekim korisnicima. S druge strane, onima koji su željni old school igara možda će baš odgovarati i simulacija cjelokupnog DOS iskustva.

Wine (Wine Is Not an Emulator) je open source sloj kompatibilnosti koji omogućava pokretanje Windows nativnih aplikacija pod Linuxom. Iako na prvu zvuči kao kompliciran i uzaludan projekt, Wine je nevjerojatno uspješan pri pokretanju Windows programa i igara. Nakon instalacije Winea igre ćete instalirati isto kao na Windowsima - dvostruki klik na .exe datoteku pokrenut će instalaciju i u najboljem slučaju sve će proći bez problema. U slučaju da problema ipak bude, na stranici https://appdb.winehq.com možete provjeriti koje aplikacije (ne) rade, koji su najčešći problemi pri pokretanju, kako ih otkloniti, a možete i prijaviti bugove i napisati vlastita iskustva. Baza se svakodnevno osvježava, a i sam Wine dobiva redovite nadogradnje.

Napominjemo da performanse igara pokrenutih na ovaj način nisu uvijek idealne i povremeno se osjeti da se ne radi o nativnoj aplikaciji čak i kada posjedujete dovoljno snažno računalo. Uz Wine dolazi i Wine configuration utility u kojemu možete podešavati neke naprednije postavke, ali za to ćemo vam ponuditi puno bolje rješenje.

 

5. PlayOnLinux

Aplikacija PlayOnLinux grafički je front-end za Wine i kao takva nezamjenjiv je alat za korisnike koji nisu Linux stručnjaci ili vole i žele jednostavnost. Kako svaka igra traži druge datoteke, drugačiju konfiguraciju ili možda ne radi u određenim inačicama Winea, PlayOnLinux će vam omogućiti da na lak način za svaku instaliranu aplikaciju podesite novi Wine direktorij gdje će biti instalirane upravo one inačice svega koje odgovaraju određenom programu ili igri.

hearthstone

Hearthstone: Hearthstone instaliran pomoću PlayOnLinux aplikacije radi bez greške

 

Nadalje, PlayOnLinux dolazi s ogromnim izborom unaprijed napisanih skripti za najpopularnije programe i igre tako da je dovoljno s popisa odabrati program koji želite i uputiti ga na instalacijsku datoteku, a on će odraditi sve ostalo. Ovisno o tome koliko vam se da igrati s opcijama, moguće je instalirati i Windows inačicu Steama i kroz njega instalirati Windows igre, a cijela će priča u dosta slučajeva raditi bez greške.

 

Može li se igrati na Linuxu?

Kao što je vidljivo iz priloženih primjera i te kako može. Instalacija i pokretanje Linux igara napokon je dovedena do točke u kojoj je za cijeli postupak dovoljno nekoliko klikova mišem i nisu potrebni nikakvi veliki pothvati niti skripte. Na kraju krajeva, i ovaj je članak više skretanje pažnje na to koliko se situacija popravila nego uobičajeni tehnički vodič. Već smo spomenuli da najnoviji AAA naslovi u pravilu ne dolaze na Linux odmah, a dogodi se da ne dođu nikada ili čak godinama kasnije. Recimo, Street Fighter 5 je najavljivan i za Linux, ali je na kraju izišao samo u Windows varijanti dok se Linux inačicu još uvijek čeka. Igara ne nedostaje kao nekada, samo nećete baš uvijek dobiti ono što želite.

Korisnici koji uvijek moraju igrati najnovije naslove i kojima se korištenje računala svodi isključivo na igranje vjerojatno neće odabrati Linux kao svoju platformu, ali svi ostali napokon mogu napustiti svoj dual-boot bez odricanja i nepotrebnih komplikacija.

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Linux za igranje - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.