AMD 3D V-Cache procesori

AMD 3D V-Cache procesori

Gaming na turbo pogon

Druga generacija AMD-ovih procesora s 3D V-Cache tehnologijom donosi nam veći broj dostupnih modela, kao i procesore s većim brojem Zen jezgri. Ogromna količina dodatnog L3 cachea i dalje osjetno ubrzava performanse u igrama. Testirali smo sva tri najnovija AMD-ova 3D procesora kako bismo doznali koji je najbrži gaming procesor na tržištu.

Untitled 6

Untitled 7

Za gamere Ryzen 7 7800X3D je trenutačno ponajbolji odabir obzirom da predstavlja trenutno jedan od najbržih gaming procesora na tržištu.

Untitled 8

U sredini ponude najnovijih 3D procesora smjestio se Ryzen 9 7900X3D koji posjeduje ukupno 12 Zen 4 jezgri.

Untitled 9

Ryzen 9 7950X3D trenutno je najskuplji procesor najnovije generacije s 3D V-cache tehnologijom i posjeduje ukupno 16 jezgri.

 

Kada govorimo o modernim procesorima, dva su ključna načina poboljšanja performansi koje Intel i AMD još uvijek prvenstveno koriste. Prvi je povećanje radne frekvencije procesora, a drugi povećanje broja dostupnih jezgri. Naravno, svaka nova generacija procesora donosi određena unaprjeđenja po pitanju same arhitekture, no ova unaprjeđenja često ne omogućuju osobito dramatičan porast performansi.

Što se pak tiče povećanja radne frekvencije i broja jezgri, polako smo se približili limitima samih čipova i dostupne tehnologije koji proizvođačima procesora onemogućuju nastojanja da na ovaj način konstantno i osjetno povećavaju brzinu modernih procesora.

Maksimalna radna frekvencija već je duže vrijeme prilično ograničena mogućnostima samih čipova i limitima proizvodnog procesa te sada u pravilu iznosi oko 5 GHz u najboljem slučaju. Prilikom opterećenja većeg broja jezgri, radni takt modernih procesora je i osjetno niži. S obzirom da nisu na vidiku nekakva revolucionarna tehnološka unaprjeđenja po pitanju procesa proizvodnje, te da je prelazak na sve naprednije procese proizvodnje postao iznimno skup, ne treba očekivati kako ćemo u bliskoj budućnosti vidjeti procesore s taktom od, primjerice, 10 GHz.

AMD-ovo gaming ubrzanje

Povećanje broja dostupnih jezgri jedno je duže vrijeme svakako bio osnovni način povećanja performansi. Posebno je AMD sa svojom inovativnom čiplet tehnologijom i Zen generacijom procesora jako dobro demonstrirao na koji način veći broj jezgri uz odličnu energetsku učinkovitost donosi osjetno poboljšanje performansi.

Danas, kada već neko vrijeme imamo 16-jezgrene procesore na tržištu, prilično je jasno kako od daljnjeg povećanja broja jezgri kod modernih mainstream procesora nema neke velike koristi. Naime, uobičajene aplikacije i igre ne mogu na pravi način iskoristiti niti trenutno dostupne procesore s 16 jezgri, pa daljnje povećanje broja jezgri nema smisla.

Rekli bismo kako je trenutno procesor s 8 jezgri optimalan odabir za većinu kućnih mainstream računala, prije svega kada govorimo o igrama i multimediji. Za sve one koji žele nešto više, dostupni su i procesori s većim brojem jezgri, ali za prosječnog korisnika oni ne predstavljaju osobito isplativu investiciju.

Gameri i entuzijasti, jasno, uvijek žele što brže procesore koji bi im omogućili da iskoriste potencijal najnovijih grafičkih kartica. Postavlja se pitanje: postoji li još neki način opipljivog i brzog povećanja performansi mainstream procesora za stolna računala?
Postoji, ali nije osobito jeftin. Govorimo o osjetnom povećanju brze priručne memorije koju još poznajemo pod nazivom L3 cache.

S obzirom da je brzina ove priručne memorije osjetno veća nego brzina radne memorije, jasno je kako se korištenjem većeg L3 cachea osjetno ubrzavaju određene aplikacije koje su posebno osjetljive na što brži pristup traženim podacima. Pogađate, moderne igre spadaju upravo u kategoriju aplikacija koje posebno profitiraju od veće količine L3 cachea.

Zen 4+ 3D V-Cache

Zahvaljujući inovativnoj 3D V-Cache tehnologiji AMD je uspio osjetno povećati količinu brze priručne memorije i time predstaviti procesore koji omogućuju osjetan porast performansi u igrama.

Valja se ovdje prisjetiti kako su AMD-ovi procesori dugi niz godina osjetno zaostajali za Intelovima po pitanju performansi u igrama. Ključan razlog svakako je bila osjetno niža radna frekvencija, ali i određene razlike u arhitekturi.
Zen 3 i posebno Zen 4 generacija procesora konačno su AMD-u omogućile da sustigne Intel po pitanju performansi u igrama. Skriveni adut u rukavu u obliku 3D V-Cache tehnologije AMD-u omogućuje da nam ponudi potencijalno najbrže gaming procesore na tržištu.

Prvi AMD-ov procesor s 3D V-Cache tehnologijom Ryzen 7 5800X3D predstavljen je prošle godine i ubrzo je postao pravi tržišni hit. Posebno nakon nekoliko mjeseci, kada mu je pala cijena te je cjenovno postao osjetno pristupačniji. Ovaj je procesor doslovno produljio životni vijek AMD-ove AM4 hardverske platforme, s obzirom da je mnogim vlasnicima AM4 matičnih ploča omogućio jednostavnu nadogradnju i osjetan porast performansi u igrama.
Spomenuti Ryzen 7 5800X3D je, međutim, bio jedini Zen 3 procesor s 3D V-Cache tehnologijom. Na osnovama ovog procesora AMD je dodatno proširio ponudu 3D V-Cache procesora s novom Zen 4 generacijom.

Do sada su predstavljena ukupno tri Zen 4 procesora s 3D V-Cache tehnologijom, a riječ je o 8-jezgrenom Ryzenu 7 7800X3D, 12-jezgrenom Ryzenu 9 7900X3D i 16-jezgrenom Ryzenu 9 7950X3D. Jasno je kako je AMD sa Zen 4 generacijom procesora i drugom generacijom implementacije 3D V-Cache tehnologije proširio ponudu, prije svega modelima koji sada posjeduju i osjetno veći broj jezgri.

Nova generacija 3D V-Cache procesora za AM5 platformu nama je poslužila kao odličan povod da se malo detaljnije pozabavimo ovim zanimljivim AMD-ovim procesorima. Uspjeli smo prikupiti sva tri najnovija 3D Ryzena kako bismo ih detaljno testirali i iz prve ruke doznali kakve su stvarne razlike među njima, te koji je najbrži i najisplativiji gaming procesor.

Prije nego što se detaljnije pozabavimo samim procesorima, napisat ćemo riječ ili dvije o 3D V-Cache tehnologiji koja je zapravo ključna prednost ovih procesora.

Untitled 11

Najnovija generacija AMD-ovih procesora s 3D V-Cache tehnologijom sastoji se od tri modela koji su temeljeni na Zen 4 arhitekturi.

amd 3d v cache diagram

Na ovom se AMD-ovom dijagramu jako dobro može vidjeti sva kompleksnost tehnološke izvedbe kada govorimo o 3D V-Cache tehnologiji.

 

3D V-Cache - impresivna tehnologija ispod površine

Na samom početku valja napomenuti kako je 3D V-Cache tehnologija zapravo izvedenica tehnologije koju je AMD primijenio za povećanje brze priručne memorije kod svojih serverskih procesora Epyc. U svojoj osnovi, 3D V-Cache tehnologija donosi dodatnih 64 MB brze priručne memorije kod AMD-ovih desktop procesora.

Sve skupa zvuči prilično jednostavno, no implementacija ove tehnologije - posebno zbog činjenice kako se AMD oslanja na pristup sa čipletom kod svih svojih modernih procesora - sve je samo ne jednostavna.
Podsjetimo, moderni višejezgreni AMD-ovi procesori temeljeni na arhitekturi Zen koriste čiplet pristup, odnosno sastoje se od jednog ili više kompleksa jezgri (CCD) i ulazno-izlazne jedinice (I/O die).

Kada govorimo o internoj strukturi procesora, onda valja znati kako postoji nekoliko razina brze priručne memorije. Najbliže samoj jezgri nalazi se L1 cache koji je i najbrža priručna memorija i kod modernih Ryzen procesora iznosi 64 KB (32 KB za instrukcije i 32 KB za podatke) po jezgri. Nešto sporija priručna memorija je L2 cache, no kapacitet ove priručne memorije je veći i iznosi 1 MB po jezgri kod Zen 4 procesora.

Konačno stižemo do L3 cachea koji je nominalno najsporiji, ali mu je i kapacitet najveći. Kod Zen 4 procesora svaki CCD posjeduje osnovnih 32 MB L3 cache memorije. Vrlo je važno znati kako se ukupni kapacitet L3 cache memorije dijeli između svih dostupnih jezgri, dok su L1 i L2 tzv. ekskluzivne cache memorije kojima isključivo pristupaju pojedine jezgre.

5800x3d die

AMD-ov Ryzen 7 5800X3D bio je prvi procesor s 3D V-Cache tehnologijom, a ovdje jako dobro možemo vidjeti čiplet dizajn koji uključuje jedan veći čip, odnosno ulazno-izlaznu jedinicu, te jedan CCD koji sadrži procesorske jezgre.

 

Više jezgri i ogroman cache

3D V-Cache tehnologija omogućuje dodatno povećanje kapaciteta L3 cachea, pa u slučaju 16-jezgrenog Ryzena 9 7950X3D imamo maksimalnih 128 MB L3 cachea (2x 32 za svaki CCD, te dodatnih 3D 64 MB). Dodatnih 64 MB L3 cachea zapravo je ekstenzija dostupne količine L3 cachea kod svakog CCD-a putem posebnog modula, a kod prve generacije AMD-ovih 3D procesora korišten je 7 nm FinFET proizvodni proces uz ukupnu površinu od 41 mm².
Ovih dodatnih 64 MB L3 cachea je zapravo vertikalno „naslagano“ povrh postojećih 32 MB, pri čemu se za povezivanje koristi posebna hibridna direktna bakrena veza, a za komunikaciju između čipova koristi se TSV (Through Silicion Vias).

Zanimljivo je kako je AMD morao posebno smanjiti debljinu pojedinih CCD-ova kako bi, s obzirom na implementaciju dodatnog L3 cache modula, visina kompletnog pakiranja procesora ostala ista.
Sve u svemu, vidljivo je kako je implementacija 3D V-Cache tehnologije daleko kompleksnija i kompliciranija nego što djeluje na prvi pogled.

Ključna razlika između 3D procesora prve generacije poput 5800X3D i novijih Zen4 3D procesora svakako je u činjenici kako noviji Zen 4 procesori uključuju modele s više od jednog CCD-a, odnosno više od 8 jezgri. Samim time noviji Zen 4 3D procesori potencijalno omogućuju bolji balans između performansi u zahtjevnim aplikacijama koje mogu iskoristiti veći broj jezgri i performansi u igrama. No kompleksnija arhitektura donosi i neke potencijalne probleme, pa će biti zanimljivo vidjeti kakve su razlike u performansama između ovih procesora.

fire strike 7950x3d

U kombinaciji s bržom grafičkom karticom AMD-ovi 3D procesori najnovije generacije ostvaruju iznimne performanse u testovima poput 3DMarka.

 

Kako do što više FPS-a?

Za potrebe testiranja sva tri najnovija modela Zen 4 procesora s 3D V-Cache tehnologijom, odlučili smo koristiti tehnološki najnaprednije komponente koje neće ograničiti ukupan potencijal ovih procesora.

Koristili smo ASRockovu matičnu ploču temeljenu na AMD-ovom čipsetu X670E, koji je trenutno najnapredniji čipset za AM5 procesore. BIOS smo nadogradili na najnoviju dostupnu verziju, a u trenutku testiranja to je bila verzija 1.24. S obzirom da je AMD u suradnji s proizvođačima ploča u posljednje vrijeme izbacivao dosta novih verzija BIOS-a za AM5 ploče, vrlo je važno nadograditi BIOS ukoliko posjedujete novi AMD-ov procesor, a posebice 3D model.
Prilikom testiranja koristili smo i DDR5 memoriju brzine 6.000 MHz te CAS latencije CL36. AMD preporučuje memoriju ove brzine za postizanje optimalnih performansi s Ryzenima serije 7000.

Nadalje, za testiranje performansi u igrama koristili smo modernu i moćnu grafičku karticu MSI GeForce RTX 4070 Ti.
Kada govorimo o samom testiranju, ovog puta smo se više nego inače fokusirali na performanse u igrama. Dakako, nismo zanemarili ni performanse u općenitim aplikacijama, renderingu i drugim zahtjevnim zadaćama.

Međutim, kako AMD najnovije Zen 4 3D procesore naziva najbržim gaming procesorima na tržištu, logično je kako su nas ponajviše zanimale performanse u igrama.
Važno je napomenuti kako je prilikom testiranja performansi u igrama tehnologija Resizable BAR bila uključena. Također, igre smo testirali na nižim rezolucijama i s nižim postavkama 3D detalja.

Svjesni smo kako u pravilu nećete igrati najnovije igre s ovakvim postavkama, no cilj nam je bio što bolje dočarati razliku u performansi između ovih procesora. Na višim rezolucijama i s detaljima na najvišim vrijednostima, grafička kartica ograničava performanse, pa su razlike između procesora minimalne.

Prije nego što se detaljnije pozabavimo svakim od tri testirana Zen 4 procesora s 3D V-Cache tehnologijom, nabrojat ćemo osnovne zajedničke osobine sva tri ova procesora. Riječ je o AM5 procesorima temeljenima na Zen 4 arhitekturi koji podržavaju DDR5 memoriju i PCI Express 5.0. Svi također posjeduju integrirani grafički procesor AMD Radeon Graphics temeljen na RDNA2 arhitekturi.

Specificirana nominalna potrošnja energije (TDP) podjednaka je za sva tri procesora i iznosi 120 W. Uz odgovarajuću nadogradnju BIOS-a, sva tri procesora moći ćete koristiti na gotovo svim trenutno dostupnim AM5 matičnim pločama. Konačno, sva tri procesora dolaze bez hladnjaka u prodajnom pakiranju.

rzyzen 9 7950x3d

Trenutno je AMD-ov Ryzen 9 7950X3D s ukupno 16 Zen 4 jezgri i dodatnih 64 MB L3 cache memorije najnapredniji i najskuplji AMD-ov procesor s 3D V-Cache tehnologijom.

amd 7950 die

Neobična asimetrična arhitektura kod Ryzen 9 7950X3D uključuje jedan kompleks jezgri, odnosno CCD s dodatnih 64 MB brze priručne L3 cache memorije, te drugi CCD koji posjeduje procesorske jezgre koje rade na nešto višem radnom taktu

 

Ryzen 7 7800X3D - Najbrži gaming procesor

Svakako gamerima najzanimljiviji procesor među novom Zen 4 3D trojkom nedvojbeno je Ryzen 7 7800X3D. Prije svega, zato što je najjeftiniji. Osim toga, trebao bi biti pravi nasljednik ultrapopularnog 5800X3D. Temelji se na jednom CCD-u što znači da posjeduje ukupno osam Zen 4 jezgri uz maksimalan radni takt od 5 GHz. Ovakva konfiguracija s jednim CCD-om donosi najmanju latenciju i trebala bi omogućiti ponajbolje gaming performanse.

Prilikom punog opterećenja svih dostupnih jezgri u Cinebenchu R23 zabilježili smo radne taktove između 4.790 do 4.815 MHz. Kada je opterećena samo jedna jezgra, takt iznosi 5.040 MHz. Procesor je pritom vrlo energetski učinkovit i nije ni blizu maksimalnog TDP-a od 120 W. S druge strane, nije da se ne zagrijava. Posebno prilikom opterećenja svih jezgri, gdje smo zabilježili maksimalnu temperaturu od 82°C.

U igrama kombinacija osam Zen 4 jezgri radnog takta od 4.900 MHz do 5 GHz i velike količine L3 cachea omogućuje iznimne gaming performanse. 7800X3D je brutalno brz procesor u svim igrama i u pravilu je u svim testovima nadmašio 7900X3D i 7950X3D. Možemo slobodno reći kako je 7800X3D trenutno najbrži gaming procesor na tržištu. Pritom je iznimno energetski učinkovit i potrošnja samog procesora u igrama rijetko prelazi 60 W.

Zbog svega je trenutno Ryzen 7 7800X3D najbolji izbor za igrače koji žele ponajbolje moguće gaming performanse. Jasno, uvijek će postojati igre u kojima 7800X3D možda neće biti na samom vrhu po pitanju performansi, no u pravilu je ovo procesor koji će vam omogućiti da „izvučete“ maksimalni broj FPS-a iz svake grafičke kartice.

Ukoliko vam performanse u igrama nisu na prvom mjestu, onda vam 7800X3D neće biti zanimljiv. Nije osobito jeftin, pa je omjer cijene i performansi u zahtjevnim aplikacijama koje mogu iskoristiti sve dostupne jezgre, blago rečeno, loš.

Daljnji nedostatak ovog procesora, kao i svih ostalih 3D procesora, jest nemogućnost klasičnog overclockinga, odnosno zasebnog podešavanja radnog takta i radnog napona. S novom generacijom 3D procesora AMD je omogućio PBO (Precision Boost Overdrive), no realno je ovo procesor koji ćete instalirati i potom na njega zaboraviti.

Untitled 12

 

Ryzen 9 7950X3D - Svestrani top model

Ovo se nikako ne bi moglo ustvrditi za AMD-ov top model u kategoriji 3D V-Cache procesora najnovije generacije, Ryzen 9 7950X3D, koji je sušta suprotnost ranije opisanom Ryzenu 7 7800X3D. Naime, Ryzen 9 7950X3D temelji se na prilično kompleksnoj konfiguraciji s ukupno dva CCD-a od kojih je samo jedan opremljen s dodatnih 64 MB 3D brze priručne memorije.

Dakle, kod 7950X3D imamo jedan CCD s ukupno osam Zen 4 jezgri koji je istovjetan onome koji nalazimo kod Ryzena 9 7950X. Drugi CCD je pak opremljen s dodatnih 64 MB L3 cachea i radi na osjetno manjem radnom taktu. Ovakva hibridna asimetrična konfiguracija CCD-ova osmišljena je kako bi se pokušalo ponuditi ponajbolji mogući balans između performansi u igrama i performansi u drugim zahtjevnim aplikacijama.

Ideja je da se u igrama koristi CCD s dodatnih 64 MB L3 cachea, a u drugim aplikacijama u pravilu CCD s Zen 4 jezgrama višeg radnog takta. Kako bi ovo funkcioniralo, AMD se oslanja na posebne upravljačke programe i mehanizam unutar Windowsa zadužen za dodjeljivanje pojedinih procesa određenim jezgrama. Dakako, ovakva ovisnost o softverskim rješenjima za postizanje optimalnih performansi nije nešto što želimo vidjeti. AMD za Ryzen 9 7950X3D navodi maksimalni boost radni takt od 5,7 GHz prilikom opterećenja jedne jezgre. Mi smo u praksi zabilježili nešto manje vrijednosti od 5.665 MHz u Cinebenchu R23. Prilikom opterećenja svih dostupnih jezgri radni takt iznosi oko 4.700 MHz.

Valja napomenuti kako je 7950X3D vrlo energetski učinkovit procesor kada pogledamo omjer performansi i potrošnje energije. Zagrijavanje je također u prihvatljivim granicama s maksimalnih 84°C uz opterećenje svih jezgri, te uz korištenje dobrog AiO hlađenja. Općenito gledano, performanse u svim zahtjevnim aplikacijama poput renderinga su jako dobre, ali slabije od, primjerice, Ryzena 9 7950X.

Za optimalne performanse u igrama s 7950X3D prije svega valja instalirati najnovije AMD-ove upravljačke programe za čipset i procesor koji sadrže odgovarajuće optimizacije koje omogućuju korištenje CCD-a s dodatnim cacheom u željenim aplikacijama, odnosno igrama. Kako biste dobili optimalne performanse u igrama, valja također u Windowsima uključiti opciju Game mode.

Nakon ovoga u pravilu sve radi kako treba, pa smo zabilježili više nego impresivne performanse u igrama s 7950X3D. Ipak, 7800X3D se pokazao nešto bržim u većini igara, iako su razlike male. Postoje i igre poput F1 22 gdje je 7950X3D bio najbrži što je vjerojatno posljedica višeg radnog takta.

Nažalost, uvijek će biti i igara koje s 7950X3D iz nekog razloga neće raditi kako treba, pa to treba imati na umu.
Možemo reći kako je 7950X3D procesor namijenjen jednoj specifičnoj grupi korisnika koji žele ponajbolje performanse u profesionalnom okruženju, ali istovremeno i u igrama.

Untitled 13

 

Ryzen 9 7900X3D - Negdje između

U sredini ponude najnovijih Zen 4 3D procesora, na pola puta između 7800X3D i 7950X3D, AMD je „ugurao“ Ryzena 9 7900X3D. Poput Ryzena 7950X3D, i 7900X3D se temelji na hibridnoj asimetričnoj konfiguraciji po pitanju CCD-ova. Međutim, sad ovdje imamo dva CCD-a s ukupno isključivo šest jezgri od kojih pak samo jedan posjeduje dodatnih 64 MB L3 cachea. Dakle, ukupno 12 Zen 4 jezgri.

Očekivano, 7900X3D se pokazao osjetno bržim od 7800X3D u aplikacijama koje mogu iskoristiti sve dostupne jezgre. Zanimljivo je kako je brži i u testovima koji opterećuju samo jednu jezgru, što ukazuje na viši radni takt. S druge strane, sporiji je od 7950X3D.

Međutim, 7900X3D djeluje daleko manje impresivno gledajući brzinu u igrama. Barem u usporedbi s 7800X3D i 7950X3D. U svim igrama se 7900X3D pokazao najsporijim od ova tri procesora. Istina, razlike većinom nisu bile osobito velike, no u nekim slučajevima nisu bile ni zanemarive. Pokazatelj je to kako šest jezgri više nije dovoljno za maksimalne performanse u igrama. Zanimljivo je kako pritom 7900X3D radi na višem radnom taktu u igrama od 7800X3D, međutim, svejedno je sporiji.

Dakako, za 7900X3D, s obzirom na konfiguraciju s dva CCD-a, vrijedi sve ono što smo napisali za 7950X3D kada govorimo o ovisnosti o upravljačkim programima i softveru za postizanje optimalnih performansi u igrama.
U konačnici je 7900X3D u nezavidnoj poziciji. Prilično je skup procesor, a sporiji je od jeftinijeg 7800X3D u igrama i od 7950X3D u svim drugim aplikacijama. I dalje je riječ o vrlo brzom procesoru, bilo da govorimo o brzini u igrama ili drugim aplikacijama, no cijena bi mu morala biti nešto niža.

Untitled 14

 

Koji se najviše isplati?

Nova generacija AMD-ovih procesora s 3D V-Cache tehnologijom donijela nam je veći broj dostupnih modela i prilično specifične procesore s asimetričnom konfiguracijom CCD-ova. 3D V-Cache tehnologija, odnosno dodatnih 64 MB L3 cachea, i dalje omogućuje osjetno ubrzanje u najnovijim igrama.
AMD je također s 7900X3D i posebno 7950X3D ponudio vrlo zanimljivu kombinaciju odličnih performansi u zahtjevnim aplikacijama i iznimnih performansi u igrama.

Nažalost, ovo nije bez osjetnih nedostataka, s obzirom na ovisnost o softverskim rješenjima za postizanje optimalnih performansi.
Nadalje, ovi su procesori iznimno energetski učinkoviti i u pravilu ne zahtijevaju korištenje skupih high-end hladnjaka.

Kada je riječ o isplativosti, odnosno cijeni, rekli bismo kako nijedan od ova tri Zen 4 3D procesora nije osobito isplativ. Jednostavno ćete morati dobrano isprazniti novčanik kako biste si priuštili neki od ovih procesora. Za gamere je bez ikakve dvojbe 7800X3D ponajbolji odabir. 7950X3D, s druge strane, omogućuje ponajbolji balans između performansi u igrama i drugim aplikacijama. Nažalost, 7900X3D je teško preporučiti bilo kome po trenutnoj cijeni.

Untitled 15

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD 3D V-Cache procesori - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.