Windows XP prisutan na simulatoru Soyuz letjelice

Windows XP prisutan na simulatoru Soyuz letjelice


Francuski astronaut iznenadio se otkrivši da simulator Soyuz letjelice radi na Windows XP sustavu.

Thomas Pesquet, francuski astronaut koji se uvježbava za posjetu ISS-u ruskom letjelicom Soyuz, prilično se iznenadio kada je otkrio da ruski simulator radi na operativnom sustavu Windows XP starom 15 godina, za koji je Microsoft obustavio bilo kakvu dalju podršku i zakrpe.

U svojem postu na Twitteru, Pesquet je prvo objavio kratki video na kojem se vidi bjesomučno paljenje prekidača i lampica na komandnoj ploči letjelice, rekavši: "Kada vaša svemirska letjelica radi ovo, to znači da vam nije dobar dan".

Ubrzo nakon toga se našalio napisavši: "Sada razumijem! Nakon današnjeg treninga, primijetio sam Windowse na zaslonu!".

Drugim riječima astronaut je očito želio reći da je ruska svemirska agencija za simulaciju kvarova namjerno odabrala Windows XP, mada pravi razlog leži vjerojatno u drugim stvarima. Naime, kod svih svemirskih postrojenja, letjelica i opreme, svaka preinaka postojećih sustava vrlo je skupa i zahtjevna, pa Rusi očito nisu željeli trošiti novac i vrijeme za nadogradnju softvera simulatora novijim OS-om, obzirom da postojeći dobro obavlja posao. Pored toga, njih vjerojatno ne zabrinjava što je Microsoft obustavio podršku za taj operativni sustav, jer simulator Soyuza gotovo sigurno nije spojen na internet.

Dakako, nakon ovih postova, Pesquetovi followeri odmah su započeli sa šalama vezanim uz slučaj, pa su se pojavili razni komentari, od toga da nema ništa bolje od Windowsa XP kada se govori o kvarovima, pa do izjave da se Windowsi ne bi smjeli nikada naći niti u jednoj svemirskoj letjelici.

S Windowsima ili bez njih, Soyuz će u studenom ove godine povesti Pasqueta na ISS u okviru Ekspedicija 50 i 51, gdje će se naći u ulozi inženjera leta, a na Zemlju bi se trebao vratiti u svibnju 2017.

Izvor: Vidi.hr

https://twitter.com/Thom_astro/status/694469225424015361

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Windows XP prisutan na simulatoru Soyuz letjelice - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.