Algoritam koji prepoznaje pješake na cesti

Algoritam koji prepoznaje pješake na cesti

Novi algoritam prepoznaje pješake na cesti zahvaljujući tehnologiji dubokog učenja.

Pametni algoritmi s kakvima se možete susresti na internetu postali su vrlo uspješni u prepoznavanju i uočavanju predmeta, mačaka i ljudi na slikama i u video filmovima, no kada se trebaju naći na ulicama, s ciljem da uočavaju pješake i time omoguće potpunu sigurnost autonomnim i poluautonomnim sustavima vožnje u automobilima, stvar je puno ozbiljnija.

Znanstvenici sveučilišta UC San Diego iz Škole inženjerstva Jacobs, tvrde da su njihovi sustavi u tome najbolji. Oni su proizveli algoritam za detekciju pješaka koji je znatno brži i učinkovitiji od svih postojećih, pa je u stanju uočiti ljude prema stopi od 2 do 4 sličice u sekundi, što je podjednako onome što mogu ljudi, dok istovremeno čini za 50% manje grešaka nego postojeći sustavi.

Ključ njihovog algoritma leži u sustavu brze eliminacije lako prepoznatljivih područja koja ne sadrže ljude poput neba ili prazne ceste, te se temelji na sustavu takozvanog dubokog učenja, koji omogućuje kompleksnije prepoznavanje i potvrdu pouzdanosti onoga u što se gleda.

Znanstvenici navode da takav sustav štedi puno računalne snage koja je obično potrebna za prepoznavanje pješaka, obzirom da ste, kako kažu, "limitirani fokusom na manja područja umjesto da pratite velike površine zaslona".

UCSD-ov postojeći sustav za sada može prepoznati samo po jedan objekt u jednom trenutku, što znači da ga još ne možete ugraditi u autonomni automobil, no u sljedećoj fazi istraživanja znanstvenici planiraju omogućiti prepoznavanje višestrukih objekata istovremeno, čime bi trebao postati znatno praktičniji. Pored toga kažu da njihov algoritam nije limitiran samo na aute, već bi mogao biti koristan u robotima, nadzornim kamerama, industrijskim strojevima i drugim sustavima.

Izvor: Vidi.hr

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Algoritam koji prepoznaje pješake na cesti - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.