Gadget koji omogućuje kretanje snagom misli

Gadget koji omogućuje kretanje snagom misli

Ugradnjom ovog gadgeta u krvnu žilu, osobe će biti u stanju mislima upravljati egzoskeletonima.

Znanstvenici Sveučilišta u Melbourneu objavili su da će uskoro grupu paraliziranih pacijenata podvrgnuti revolucionarnoj proceduri koja će im doslovce omogućiti hodanje snagom misli.

Glavna stvar u ovome leži u malom uređaju veličine šibice pod nazivom "stentrode", koji će biti implantiran u krvnu žilu pored upravljačkog centra mozga koji se naziva motorni korteks, čime će se u potpunosti izbjeći potreba za kompleksnim kirurškim zahvatom na mozgu.

S tog mjesta, gadget će prikupljati moždane signale i omogućiti pacijentima pokretanje robotskih egzoskeletona spojenih na njihove udove na taj način da samo trebaju misliti na to.

Ovo tehnološko otkriće plod je zajedničkog rada 39 znanstvenika iz 16 različitih odjela Sveučilišta u Melbournu, uključujući odjele za medicinu, znanost, veterinu, kao i tehničke fakultete sveučilišta.

U znanstvenom radu objavljenom u publikaciji Nature Biotechnology, znanstvenici su objavili rezultate pretkliničkih istraživanja provedenih na životinjama pomoću stentrode gadgeta debljine od 3 mm, te navode kako su postigli uspjeh.

Stentrode 2 VIDIClanakVelika

Stentrode je u stanju prikupljati snažne električne frekvencije koje odašilje mozak, koje se potom pretvaraju u digitalne podatke za računalo, koje zatim šalje signale egzoskeletonu pričvršćenom za ruke ili noge, čime mu se omogućuje kretanje.

Znanstvenici navode da bi se ova tehnologija kroz 6 godina mogla naći na tržištu, a osim za pokretanje egzoskeletona, stentrode bi mogle koristiti osobe oboljele od Perkinsonove bolesti, bolesti motornog neurona, opsesivno kompulzivnog poremećaja, depresije, te bi se mogao koristiti čak i za predviđanje i smirivanje epileptičkih napadaja.

Izvor: Vidi.hr

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Gadget koji omogućuje kretanje snagom misli - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.