Microsoft Research radi na mobitelu koji "vidi" korisnikove prste

Microsoft Research radi na mobitelu koji "vidi" korisnikove prste

Microsoftovi mobiteli uskoro bi mogli stići na tržište sa zaslonima koji vide prste korisnika.

Microsoftu ide jako loše na polju prodaje mobitela, no njegovi istraživači rade na novim i originalnim funkcijama po kojima bi se razlikovali od ostalih. Znanstvenici Microsoft Researcha na pametne telefone žele dovesti zanimljivu značajku koja pomalo podsjeća na sustav gestualnih kontrola s Kinecta.

Pomoću njihove inovacije u izradi zaslona osjetljivih na dodir pod nazivom "pre-touch sensing", smartfon može "vidjeti" korisnikove prste dok se nalaze iznad zaslona, što otvara čitav niz novih mogućnosti upravljanja aplikacijama. Ovom inovacijom smartfon zna kako ga držite, te može predvidjeti interakcije temeljene na orijentaciji, pa će znati držite li ga u jednoj ili s dvije ruke, koliko prstiju je uključeno, te koliko daleko se nalaze od zaslona.

Što se tiče konkretne primjene, inovacija će omogućiti aplikaciji da prikaže sučelje, na primjer komande za pokretanje, pauziranje i premotavanje videa, dok se vaši prsti nalaze na centimetar ili dva udaljenosti od zaslona, a kada prste odmaknete, moći ćete gledati čistu sliku bez ikakvog sučelja. Microsoft je demonstrirao kako se "pre-touch sensing" na sličan način može koristiti u kreativnim aplikacijama poput Officea, ali i u igrama.

"Vjerujem da postoji veliki potencijal za budućnost mobilnih interakcija", izjavio je Ken Hinckley, znastvenik Microsoft Researcha i vođa ovog projekta.  "To kažem kao jedan od prvih ljudi koji se nalaze u mogućnosti istraživanja mogućnosti senzora na mobilnim telefonima, koje uključuju sveprisutnu sposobnost osjećanja i autorotacije orijentacije zaslona".

Za sada nije poznato kada bi Microsoft ovo mogao ugraditi u neki telefon koji će se naći na tržištu. Našu recenziju njihove Lumie 950 XL možete pročitati ovdje

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Microsoft Research radi na mobitelu koji

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.