U prodaji novi broj časopisa Vidi

U prodaji novi broj časopisa Vidi

Testirali smo Intel i7 6950X procesor sa 10 jezgri i HTC Vive

U novom Vidiju možete također saznati isplati li vam se više potrošiti pet tisuća kuna za desktop, laptop, NUC ili AIO PC što smo istražili u velikoj TEMI BROJA: Best Buy mašina za 5000 kuna. U Vidilabu smo u novom broju isprobali i konačnu verziju HTC Vive VR headseta koja je ostavila snažan dojam na nas. Testirali smo najnoviju procesorsku mrcinu iz Intela, napravili usporedni test Ultraprijenosnika te složili sustave za daljinsko upravljanje VIDIbotom.

Vjerojatno ste primijetili da u časopisu Vidi često imamo hardverske teme i usporedne testove vezane za neku "psihološku barijeru" u pogledu visine iznosa novca za koji možete dobiti najviše u omjeru "uloženo-dobiveno".

Obično se radi o jednom tipu hardvera poput desktop konfiguracije, laptopa, procesora, grafičke kartice, no ovoga puta smo se odlučili napraviti jedno pomalo neobičnu usporedbu. Naime, u novom broju časopisa Vidi br. 243, moći ćete saznati isplati li vam se više potrošiti 5.000 kuna na sve-u-jedan (AIO) PC, NUC mini PC, prijenosnik ili desktop računalo.

Zajedno 3 tema broja

Naravno, svaki od ovih tipova računala ima i neke svoje specifične namjene, pa se ne mogu uspoređivati potpuno ravnopravno, a kao što ćete moći pročitati u našoj temi, sva imaju određene mane i prednosti, pa smo im ocjene davali za performanse u svakoj od 5 kategorija - multimediji, uredskom radu, gamingu, štedljivosti i isplativosti. Obzirom da isti budžet donosi različite "form-factore" i različitu procesorsku snagu, jasno je da će vam ponuditi i različite scenarije uporabe pojedinog računala, pa vjerujemo da će vam ova tema biti jako zanimljiva i korisna ako tih 5.000 kuna želite najpametnije potrošiti za svoje specifične potrebe.

Što se tiče pojedinačnih hardverskih testova u novom Vidiju, tu se izdvaja hrvatska ekskluziva koju nam je pružio Intel, omogućivši nam detaljno seciranje svojeg novog Core i7-6950X procesora Broadwell-E generacije za X99 platformu, koji dolazi s čak 10 jezgri i 20 dretvi, te predstavlja novog "kralja enthusiast platforme", te je najjači PC desktop procesor po pitanju sirove snage.

Intel Core i7 6950X 3

Drugi ekskluzivni komad hardvera koji se našao u našim rukama ili bolje rečeno na našim glavama, bio je HTC Vive headset i to finalna tržišna inačica, kakva se već nalazi u slobodnoj prodaji, mada još nije službeno stigla u naše krajeve. Kako smo se osjećali u VR svijetu koje nudi Vive? Detalje ćete saznati u novom Vidiju, a mali djelić tog iskustva možete otkriti u ovom videu.

VR Web Product HMD

Što se tiče glavnog klasičnog usporednog testa, ovom prilikom smo uspoređivali 13,3-inčne "metalne" ultraprijenosnike s IPS zaslonima, te se nismo vodili nekim cjenovnim razredom, već smo isprobali što se u toj tankoj klasi laptopa može najbolje naći na hrvatskom tržištu. Među tim ultrabookovima nalaze se modeli tvrtki Acer, Asus, Dell, HP i Lenovo, opremljeni i5 ili i7 procesorima, s intergiranom ili dediciranom grafikom, s kućištima/poklopcima od aluminija ili magnezija i to u rasponu cijena od 6.499 kn pa sve do 19.500 kn. Ukoliko vam je debljina najvažnija stvar o kojoj se brinete pri odabiru ultrabooka, među njima se nalazi i najtanjina svijetu, pa vjerujemo da ćete biti zadovoljni onim što nudimo, posebice kada vidite rezultate egzaktnih testova (benchmarkova).

VIDI 243 1

U novom Vidiju možete pronaći i zanimljivu, danas sve aktualniju temu o korištenju robota i tehnologije 3D printanja u arhitekturi i građevinarstvu. Posebice nam je drago što smo mnoge korisne informacije dobili iz prve ruke i to od hrvatskog arhitekta Luke Piškorca, koji predvodi projekt robotske gradnje kuće na prestižnom Švicarskom federalnom institutu za tehnologiju ETH u Zurichu.

VIDI 243 2

Svi ljubitelj Linux pingvina vjerojatno će biti zadovoljni što smo napravili temu "Linux za igranje", u kojoj ćemo vam otkriti gdje i kako do igara za platformu otvorenog koda, te može li se doista na Linuxu igrati kvalitetne igre, usprkos činjenici da mnogi developeri takozvanih AAA naslova ne žele gubiti vrijeme na izradu i portanje najvećih hitova, jer im Linux još uvijek donosi najmanje novca. Zahvaljujući Steamu situacija se uvelike promijenila na bolje, pa će se sada Linuksaši ipak moći dobro naigrati.

Kada smo kod igranja, osim recenzije novog Dooma, te najava Battlefielda 1 i Civilizacije VI, vjerujemo da će vam biti zanimljiva tema PS4 remote play, što znači da ćete Plejku zahvaljujući streamingu i novoj Sonyevoj usluzi moći zaigrati na svojem PC računalu.

VIDI 243 3

U novom nastavku radionice robota naš Željko će vam pokazati kako na Vidibot robota dodati i programirati module za daljinsko upravljanje, dok će vam Matej objasniti sve o tome kako prepoznati umirući tvrdi disk koji je pred krajem svojeg radnog vijeka i koje su vam zadnje slamke spasa u takvom slučaju.

VIDI 243 4

Kada govorimo o radionicama novog Vidija, svim uradi sam majstorima će biti zanimljiva Raspberry Pi radionica u kojoj možete saznati kako malo Pi računalo pretvoriti u Wi-Fi print server pomoći malog i moćnog CUPOS alata.

Poslovni korisnici će u novom Vidiju također doći na svoje, pa će u temi "Fiskalna blagajna" saznati kako se relativno jeftin low-end tablet uz solidan softver za fiskalizaciju i par dodatnih gadgeta pretvara u vrhunskog asistenta, a ponuditi ćemo vam i jedno cjelovito rješenje fiskalnih blagajni koje nudi Optima Telekom. Poslovnjake će vjerojatno privući i tema "Tehnologija ispisa i upravljanja dokumentima", pa će saznati što ima novoga u sustavima "document managementa", koji će njihovim tvrtkama omogućiti brži, kvalitetniji, jeftiniji i energetski učinkovitiji ispis korištenjem novih pisača i multifunkcijskih uređaja kakve nude recimo HP i Kyocera (Xenon Forte).

U našoj Cool priči u kojoj predstavljamo mlade ljudi s naših prostora koji su već uspjeli ostvariti svoje velike snove, ovoga puta predstavljamo HashCode, hrvatski dream team matematičkih i informatičkih genijalaca, koji se bave modeliranjem poslovnih procesa i njihovom optimizacijom, a sve probleme opisuju matematički kroz izradu računalnih aplikacija, pri čemu koriste napredne strukture podataka, algoritme i modele strojnog učenja. HashCode za sada radi isključivo s velikim stranim klijentima poput jednog japanskog teleoperatera, pa kažu da je njihova tvrtka najveći hrvatski izvozni proizvod u Japan nakon tune.

VIDI 243 5

U svakom slučaju u novom Vidiju vas očekuje velika količina zanimljivih sadržaja od kojih smo nabrojali samo neke, pa ćete tu pronaći obilje pojedinačnih hardverskih i softverskih recenzija i zanimljivih tema, a kako bi vam čitanje bilo čim udobnije, možete se poslužiti i jednom od gaming stolica koje smo također testirali za ovaj broj i time si malo sačuvali kralježnicu i pozadinu pri dugotrajnim seansama rada i zabave na računalima u Vidilabu.

VIDI 243 6

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

U prodaji novi broj časopisa Vidi - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.