IBM i The Weather Company razvijaju najbolji sustav za predviđanje vremena ikada

IBM i The Weather Company razvijaju najbolji sustav za predviđanje vremena ikada

Ove dvije kompanije surađuju na kreiranju Deep Thundera koji ima predispoziciju za najbolji sustav za predviđanje vremena.

Znanstvenici IBM Researcha u suradnji s tvrtkom The Weather Company koju je IBM kupio prošle godine, povezuju međusobno svoje globalne i lokalne vremenske modele. Cilj ovog povezivanja je stvaranje Deep Thundera, najboljeg sustava vremenske prognoze do sada.

Kako bi sustav bio u stanju analizirati podatke, IBM razvija nove algoritme dubokog učenja ("deep learning"), te ih "trenira" korištenjem više petabajta povijesnih podataka. Da bi nadišao klasičnu vremensku prognozu, IBM-ov sustav će s vremenskim podacima povezati i druge vrste podataka s ciljem da se pomogne tvrtkama koje će temeljem analiza moći planirati svoje poslovne aktivnosti.

Obzirom da će Deep Thunder omogućiti preciznu vremensku prognozu u rezoluciji između 350 metara i 3,5 km, moći će tvrtkama reći kako će se učinak vremena odražavati na navike i ponašanje kupaca, kako bi mogle pravilno baratati zalihama proizvoda i usmjeravati marketinške kampanje, navodi Vidi.hr.

Deep Thunder će javnim poduzećima pružiti pravovremene podatke o tome kolika je opasnost da oluja ošteti telefonske stupove, te će građane informirati koliko dugo će ostati bez telefona, što će temeljiti na povijesnim podacima o sličnim slučajevima, brzini i učinkovitosti nadležnih službi i sličnim stvarima. Najveća vrijednost Deep Thundera će biti u predviđanju ekstremnih vremenskih nepogoda koje se sve više događaju u posljednje vrijeme. Uz to moći će predviđati i posljedice na ljude koje bi mogle proizići iz vremenskih uvjeta koji nas očekuju.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

IBM i The Weather Company razvijaju najbolji sustav za predviđanje vremena ikada - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.