Novi VIDI: Složili smo super moćni komp - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Novi VIDI: Složili smo super moćni komp

Novi VIDI: Složili smo super moćni komp

Naš ultimativni PC testirali su svjetski poznati animatori, programeri satelita, "big data cruncheri"...

Slaganje "ultimativne PC konfiguracije", odnosno super moćnog kompa naoko je jednostavna stvar. Odete u prvi dućan s računalnim hardverom i naručite sve najskuplje. Figa! Postoji toliko elemenata koji će na kraju uticati na performanse, pa bi se moglo reći da ćete baciti lovu niz vjetar. Ako pri tome želite izgraditi superračunalo na AMD Ryzenu 7 već ste u ozbiljnim problemima.

Pored toga, čak i ako uspijete natjerati mrcinu da savršeno radi, to nije garancija da će odgovarati svima. Iz tog razloga, za potrebe testa u novom Vidiju br. 256 koji se od 30. lipnja 2017. nalazi na svim kioscima u zemlji, prvo smo u atraktivno ThermalTake kućište složili brutalne komponente na čelu s dvije GTX 1080 Ti grafičke kartice i AMD Ryzen 7 1800X procesorom.

Kako ne bi sve ostalo na našoj zabavi i benchanju igara u Vidilabu, konfiguraciju smo profurali kroz nekoliko IT tvrtki da vidimo kako se snalazi u zahtjevnim i neobičnim zadacima poput skidanja golemih količina podataka sa satelita, a u testiranju nam je pomogao i američki (i svjetski poznati) stručnjak digitalne animacije kojeg smo ulovili na Animafestu u Zagrebu.

VIDI 256 Super Mocni komp VIDIClanakVelika

Za ovu godinu izašli su svi flagship modeli Android telefona top 5 svjetskih brandova. Kako bismo otkrili koji je najbolji, bacili smo ih u niz nemilosrdnih usporednih testova, a nismo zaboravili provjeriti i koji ima najbolju kameru, jer je fotkanje i snimanje videa većini korisnika jedna od najvažnijih stvari zbog kojih se odlučuju upravo za najbolje i najskuplje pametne telefone. Dakako, nismo zaboravili ni testove čipseta, baterija, zvučnih sustava, tehnoloških značajki i svega onoga što čini jedan super telefon doista pametnim.

VIDI 256 Top 5 Androida VIDIClanakVelika

Tko je doista Elon Musk čije ime svako malo čujete u medijima i razgovorima u lokalnom kafiću? Odlučili smo ga detaljno profilirati i istražiti je li poduzetnik, inovator, znanstvenik, političar, superheroj, superzločinac... U temi "Dosje: Elon Musk" saznat ćete na jednom mjestu većinu stvari o jednoj od najkontroverznijih osoba našeg planeta i upoznati vas sa svim njegovim ludim realiziranim projektima, kao i s još luđim planovima za budućnost čovječanstva.

VIDI 256 Dosje Elon Musk VIDIClanakVelika

Kada će se napokon kvantna računala udomaćiti u našem habitusu i zamijeniti klasična računala još je teško reći, no to nije razlog da ih već sada ne bismo mogli početi programirati. U našoj softverskoj temi o programiranju saznat ćete kako se piše kod za njih i vidjeti praktične primjere, pa možete ispasti najveća faca među programerima u svojoj školi, tvrtci ili geekovskom društvu.

VIDI 256 Kvantno programiranje VIDIClanakVelika

U novom Vidiju nismo zaboravili recenzirati ni sav silni hardver koji se friško pojavio na tržištu, uključujući Sonyeve premium slušalice MDR-DS6500, nabrijani HP-ov gamerski laptop Omen 15 najnovije inačice, kao ni dva monster televizora LG OLED55B i TCL U65S9906 Xclusive X1, koji osim smart značajki na velikim dijagonalama nude 4K sliku na koju se možete porezati.

VIDI 256 HP Omen 15 VIDIClanakVelika

Što se tiče lijepih optimističkih priča koje govore kako se u IT-u može uspjeti radeći iz Hrvatske, predstavljamo vam tvrtku Amphinicy Technologies, jedini hrvatski developerski studio koji radi satelitski softver i jedini koji surađuje s Europskom svemirskom agencijom. Kao i u slučaju sa svim svjetski poznatim tvrtkama koje dolaze iz Hrvatske, njihov put je također bio trnovit, no upornost, stručnost i predanost inovativnim rješenjima dovela ih je doslovce do svemira.

VIDI 256 Cool prica VIDIClanakVelika

U temi "Studentske IT rock zvijezde" predstavljamo vam mlade snage hrvatske IT scene koje su iz studentskih klupa skočile malo na praksu u Apple, Ericsson Nikolu Teslu, Microsoft, osnovali svoje startupe, osvajali nagrade za vlastite aplikacije i pritom ostali savršeno normalni, poput rijetkih rock zvijezda kojima slava nije pomutila mozak.

U novom Vidiju nemojte propustiti ni Makovu kolumnu koja će nas opet malo odvesti u orbitu oko Zemlje, a tu je i tema "Ljeto uz multimediju" posvećena svima onima koji se ne žele odreći blagodati tehnologije ni na +35 ili više stupnjeva Celzijevih.

Najveći svjetski gamerski sajam E3 u Los Angelesu zatvorio je svoja vrata, a mi smo odlučili provjeriti kojih je top 5 igara iskazalo najveći potencijal. Naš favorit je igra Anthem koja predstavlja možda najveće iznenađenje, no vas će može zaintrigirati ostala 4 naslova koji najavljuju skori skok na top ljestvice najboljih i najprodavanijih igara.

VIDI 256 Top 5 E3 Anthem VIDIClanakVelika

Kada smo već kod sajmova, u novom Vidiju možete vidjeti i naš izvještaj s Computexa koji je po nama bio najviše u znaku Intela oko kojeg se sve vrtjelo, pri čemu su nas posebno oduševili procesorima i9 generacije i malim moćnim računalima veličine kreditne kartice koja će se naći u brojnim gadgetima u skoroj budućnosti.

VIDI 256 Computex VIDIClanakVelika

Na kraju nemojte propustiti sudjelovati u ljetnoj nagradnoj igri Vidija pod nazivom "Fotkaj svoje ljeto s Vidijem“, koja vam omogućuje da u zamjenu za jednu svoju dobru ljetnu fotku osvojite vrijedne nagrade. Pri tome nije važno fotkate li profesionalnom kamerom, mobitelom, ili "idiotkom", jer će naš žiri nagraditi najbolje, najluđe ili najsmješnije motive, a ne tehničku kvalitetu fotografija.

VIDI 256 Nagradni natjecaj VIDIClanakVelika

VIDImo se još jednom ovog ljeta u dvobroju Vidija 257/258, a do tada uživajte u uz VIDI br. 256. Ako vam nije prevruće pokušajte otkriti zbog čega ponovno slavimo broj 100. Hint: Hex fora :)

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Novi VIDI: Složili smo super moćni komp - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.