5G nam je sve bliži

5G nam je sve bliži

Qualcomm je na svojem „4G/5G“ summitu uspješno testirao 5G podatkovnu mrežu pomoću Snapdragon X50 5G modema i predstavio referentni dizajn 5G mobitela.

Godinu dana nakon predstavljenog prvog 5G modema Qualcomm je uz njegovu pomoć ostvario povezivanje na 5G mrežu s referentnog mobilnog uređaja naziva mmWave 5G koji će i dalje koristiti u testiranju i optimiziranju.

x50 chip

Na 4G/5G summitu u Qualcommovom laboratoriju u San Diegu ostvarene su gigabitne brzine uz pomoć nekoliko mrežnih operatera pri frekvenciji od 100MHz. Demonstrirali su i podatkovnu povezivost u 28 GHz/mm (mmWave) rasponu.

„Ova prekretnica i naš referentni 5G mobilni telefon dokazuju kako će se poboljšati telekomunikacija za naše korisnike diljem svijeta“, rekao je Cristiano Amon, izvršni potpredsjednik Qualcomm Technologies, Inc. i predsjednik Qualcomm CDMA Technologies.

Iako se o 5G tehnologiji priča već neko vrijeme, Qualcommova tehnologija je najbliža onome što će korisnici već u prvoj polovici 2019. moći koristiti u svojim uređajima. Naravno, sve to možemo uzeti sa svojevrsnom zadrškom jer je tvrtka za X50 modem tvrdila da će brzine iznositi do 5Gbps, a znamo kako danas LTE čipom u smartphoneu možemo dobiti između 100 i 300Mbps u svakodnevnim situacijama.

mobitel 5g

Predstavljen je i RF Front-End interface koji će pomoći u većoj pokrivenosti mreža mobilnih operatera pri niskoj frekvenciji od 600MHz.

Valja dodati kako je QComm na summitu predstavio i novi Snapdragon 636 procesor za smartphoneove srednjeg ranga. Najavljuje se kako će od svog prethodnika, 630, biti brži za 40 posto. Podržavat će ultrawide FHD ekrane, 600Mbps LTE vezu te 24-megapikselnu kameru. Očekuje se kako ćemo ga u mobitelima naći sljedeće godine.

Očekuje se kako će osim velike brzine 5G uvelike utjecati i na razvoj i kompatibilnost s Internet-of-things uređajima koji su sve rasprostranjeniji.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

5G nam je sve bliži - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.