Google stvara novu kompaniju, Alphabet

Google stvara novu kompaniju, Alphabet

Larry Page jučer je najavio promjene u Googleu, objavivši na službenom Googleovom blogu da pokreće kompaniju "Alphabet" koja će preuzeti Google. 

 CEO Alphabeta bit će i dalje Larry Page, a njegov predsjednik Sergei Brin. Kao glavni razlog ovakvoj promjeni i restrukturiranju navodi se kako je Google polako počeo postajati dom previše nevezanih poslova i projekata, u prvom navodeći primjer self-driving automobila, drone projekta, Nesta pa čak i Calco, kompanije za produljenje života koju je Google osnovao. 

Google i dalje ostaje a na mjestu CEO-a dolazi Sundar Pichai, te je i sam naglasio u blogu kako će on i Sergei pokušati naći jakog CEO-a da preuzme vodstvo nad ostalim Alphabetovim poslovima i podružnicama. Kao cilj se navodi poslovna nezavisnost i samostalnost od miješanja sa drugim poslovima. 

"Alphabet je više kao kolekcija kompanija. Najveća od njih je dakako Google." - navodi Page. Prema njemu, ta kompanija neće postati korisnički brend, već će fokus biti na tome da svaka kompanija za sebe napravi vlastiti brend, što će dovesti do samostalnosti u tim posebnim poslovima i tako izbjegnuti anti-trust probleme koje danas Google ima, navodi Tomshardware. Uz ostalo, među jedinicama koje će biti odijeljenje u svoje kompanije pod "kapom" Alphabeta je i "Fiber" projekt kojim Google želi biti internet service provider u Americi.

Postavlja se pitanje profitabilnosti koju navodi stranica a tu je i rizik da Alphabet neće bit uspješan kao Google te da će iscrpiti sve financijske resurse, pogotovo ostali projekti poput self-driving automobila ili Calicoa koji su za sada veliki trošak i daleko od neke profitabilnosti. Ovakvi projekti samo potvrđuju veliku viziju i razmišljanje "outside the box" prema budućnosti i poboljšanju čovječanstva, no pitanje je kako će se ovaj potez odraziti na projekte i cijelu kompaniju kad krene sa radom. 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Google stvara novu kompaniju, Alphabet - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.