Pogledajte sve što je Apple najavio na WWDC 2023

Pogledajte sve što je Apple najavio na WWDC 2023

Apple je danas na svojoj godišnjoj konferenciji za razvojne programere predstavila novi softver i hardver, uključujući VR naočale.

Apple je danas održao svoju godišnju konferenciju Worldwide Developers Conference. Najvažnija vijest su, naravno, dugo očekivane naočale za miješanu stvarnost (mixed reality) tvrtke Apple. Ovaj vrlo skup uređaj možda je zasjenio ostale vijesti s događaja, ali tvrtka je najavila niz stvari, uključujući nova Mac računala te ažuriranja za iOS, iPadOS i macOS.

Evo što je sve Apple najavio danas.

Apple Vision Pro

Apple-WWCD23-Vision-Pro-glass-230605.jpg

Novi Appleov headset zove se Vision Pro, a sve o njemu možete pročitati u našem članku na vidi.hr. Ukratko, košta 3.499 dolara (početna cijena!) i izgleda kao par aluminijskih skijaških naočala. To je iskustvo proširene stvarnosti u obliku VR-headseta. Naočale se povezuju s baterijskim paketom veličine džepa pomoću kabela koji Apple opisuje kao "podatan". Apple nije naveo koliko će trajati baterija headseta.

Headset djeluje poput nečega iz filma Specijalni izvještaj (Minority Report). Ne koristi kontrolere za ruke, već registrira geste prstima i pokrete očiju kako bi kontrolirao virtualno sučelje. Fizički okidač na headsetu omogućuje vam podešavanje koliko digitalni zaslon zauzima vaš vid, a vizualni prijenos omogućuje vam u stvarnom vremenu vidjeti prostoriju oko sebe.

Apple predstavlja uređaj kao alat za rad i zabavu, sa značajkama namijenjenim za streaming videozapisa, igranje igara i vođenje poslovnih sastanaka sve u jednom uređaju. Njegov pristup 3D avatarima za virtualnu prisutnost jedinstven je: postavka nazvana VisionOS skenira vaše lice kako bi napravila deepfake verziju vas koju projicira drugim osobama na pozivu. Na zaslonu se prikazujete kao nešto što izgleda poput Memoji-a, ali fotorealističnije i još više zastrašujuće.

Apple-WWCD23-Vision-Pro-VisionOS-230605.jpg

Uređaj pokreće novi Appleov čip R1 (uz M2), koji tvrtka tvrdi da prati 12 kamera, pet senzora i šest mikrofona koji svi zajedno upravljaju uređajem. Vision Pro bit će dostupan nekad sljedeće godine.

iOS17

Apple-WWDC23-iOS-17-iPhone-14-Pro-3-up-230605.jpg

Apple je izbacio niz ažuriranja za iOS 17 koja stižu kasnije ove godine. Središnje mjesto zauzimaju novi kontakt plakati koji se pojavljuju tijekom telefonskih poziva. To je prilagodljiv dizajn koji možete stvoriti za sebe i pojavit će se na zaslonu osobe koju zovete. Kontakt plakati vaših prijatelja nalaze se u aplikaciji Kontakti, pa kada pristupite informacijama o nekoj osobi ili komunicirate s njima bilo gdje u iOS-u, vidite slike koje su odabrali da ih predstavljaju. Kontakt plakati također dolaze u igru kada pokrenete drugu novu značajku – NameDrop.

NameDrop radi s AirDropom kada spojite dva iPhonea zajedno (tzv. "Bump!"). Vidjet ćete svoj kontakt plakat i moći odabrati koje brojeve telefona te e-adrese želite podijeliti s novim prijateljem. (Čak radi i kada dovedete iPhone blizu Apple Watcha.) Još bolje, ako netko dijeli fotografije ili velike datoteke putem AirDropa, možete napustiti područje AirDropa i one će se i dalje poslati putem interneta.

Uveli su neke lijepe promjene kod telefonskih poziva. Sada, kada netko zove, možete dodirnuti gumb za glasovnu poštu i vidjeti njihovu transkripciju u stvarnom vremenu. Ako je sadržaj važan, možete odgovoriti na poziv dok osoba ostavlja glasovnu poruku. Usput, napokon možete ostaviti poruku u FaceTimeu ako osoba koju zovete ne odgovori. U Appleovoj aplikaciji Poruke postoje slična manja poboljšanja, poput mogućnosti povlačenja prsta za odgovor na poruku, pregledavanje transkripcija audio poruka ispod poruke i korištenje praćenja lokacije unutar poruke. Nova značajka nazvana "Check In" omogućuje vam dijeljenje lokacije i statusa baterije s prijateljem ili članom obitelji te im šalje upozorenje kada sigurno stignete kući ili odstupite s rute.

Ove godine dolazi nova aplikacija za bilježenje pod nazivom "Journal" u iOS-u; potiče vas da napišete nekoliko riječi o svom danu. Aplikacija će vam poticajno predlagati nove unose na temelju onoga s čime ste nedavno interaktivno djelovali na telefonu, bilo da se radi o podcastu koji ste slušali ili nekim fotografijama koje ste snimili. Također je nova značajka "Standby", koja pretvara vaš iPhone u vrstu pametnog zaslona kada ga postavite u pejzažni način na noćnom ormariću ili radnom stolu. U ovom načinu možete pregledavati widgete, kao i dizajne sata i žive aktivnosti, pa čak i pokazati svoje fotografije.

iPadOS 17

Apple-WWDC23-iPadOS-17-Lock-Screen-landscape-230605.jpg

Operativni sustav iPada tvrtke Apple dobiva neke izmjene s ciljem povećanja upotrebljivosti. Interaktivni widgeti omogućuju vam manipuliranje aplikacijama izravno s početnog zaslona. Tako ne morate ulaziti u svaku pojedinačnu aplikaciju kako biste slušali glazbu, uključili pametne žarulje ili postavili tajmer. Također postoji neka interoperabilnost između aplikacija, primjerice, ako započnete aktivnost s aplikacijom za vježbanje i pratite je s drugom aplikacijom istovremeno. Također postoje neke poboljšane opcije prilagodbe zaključanog zaslona koje vam omogućuju dodavanje animacija na pozadinu fotografije i promjenu mogućnosti fonta. Dodatne značajke olakšavaju rad s PDF-ovima na iPadu, poput automatskog popunjavanja obrazaca i uređivanja u liniji.

MacOS Sonoma

Apple-WWDC23-macOS-Sonoma-hero-230605.jpg

Sljedeća verzija macOS-a naziva se Sonoma i ima mnoge od istih značajki koje su najavljene za iOS i iPadOS 17. Međutim, postoje neke posebne značajke za Macove. Widgeti više ne žive samo u Centru za obavijesti - možete ih izvući na radnu površinu i s njima interaktivno raditi. Ti widgeti također blijede da bi se uklopili u boju vaše pozadine kada koristite aplikaciju kako ne bi odvlačili pažnju s trenutne aktivnosti. Imate iPhone? Ako je u blizini ili je povezan s istom Wi-Fi mrežom, također možete instalirati widgete trećih strana s mobilnog uređaja na svoj Mac.

Macovi također dobivaju novi način rada igara koji će prioritetno koristiti CPU i GPU za optimiziranu izvedbu, uključujući smanjenje kašnjenja zvuka s AirPods slušalicama i kašnjenja unosa s kontrolerima.

Apple je predstavio nekoliko novih značajki u Safariju, poput mogućnosti stvaranja profila za radne i osobne račune. Još zanimljivija je značajka Web aplikacija, koja vam omogućuje stvaranje zasebnog primjerka bilo koje web stranice i postavljanje u vaš dock kao "aplikacija". Kada je pokrenete, osjećat će se kao da koristite aplikaciju, s obavijestima i svime, iako je tehnički samo dinamička web stranica.

Novi MacBook Air

Apple-WWDC23-MacBook-Air-15-in-hero-230605.jpg

Apple ima novi MacBook Air, i ako ste pratili njihove najave proizvoda, veći dio toga neće se činiti drugačijim u odnosu na prošlogodišnji Air. Ne, stvarno. Gotovo je identičan stroju iz 2022., s ključnom razlikom u veličini. Ovaj novi model je laptop s dijagonalom ekrana od 15 inča, tako da umjesto 13-inčnog ekrana dobivate 15,3-inčni ekran.

Još uvijek dobivate dva USB-C Thunderbolt 4 porta, MagSafe punjač i priključak za slušalice. Dizajn imitira nedavne MacBookove s urezom za 1080p web kameru i tankim rubovima oko zaslona. Malo je teži s 1,5 kilograma i nešto deblji od 13-inčnog modela, ali Apple tvrdi da i dalje ostaje "najtanji 15-inčni laptop na svijetu" sa samo 11,5 mm. Kao i 13-inčni model, pokreće ga M2 čipset. Košta 1.299 dolara.

Još važnije, 13-inčni MacBook Air dobio je novu, sniženu, cijenu od 1.099 dolara (s 1.199 dolara). MacBook Air s M1 čipom iz 2020. i dalje je dostupan po cijeni od 999 dolara.

Novi Mac Studio i Mac Pro

Apple-WWDC23-Mac-Pro-M2-Ultra-Mac-Studio-M2-Max-M2-Ultra-230605.jpg

Apple ima novi vrhunski procesor koji naziva M2 Ultra. U dizajnu koji je u skladu s Appleovim drugim najnaprednijim čipovima, doslovno se radi samo o spojena dva čipa M2 Max. Ultra je dostupan u Appleovim dvjema novim Mac Pro računalima namijenjenima profesionalcima.

Novi Mac Studio, koji je više orijentiran prema potrošačima od ta dva računala, dobiva veliki poticaj od Appleovog M2 čipa (uključujući i M2 Ultra). Može se nadograditi s do 8 TB prostora za pohranu i 192 GB memorije.

Appleov Mac Pro, koji izgleda kao ribež za sir, također dobiva novi moćan čip, s rasponom dostupnih M2 čipova. Poput Studio modela, Mac Pro može se maksimalno opremiti M2 Ultra čipom i 192 GB memorije. Također ima osam Thunderbolt porta za povezivanje svih vaših dodataka i dva HDMI porta s podrškom za do šest zaslona. Povećana je proširivost u obliku šest PCIe 4 utora koji vam omogućuju dodavanje dodatne opreme ili prostora za pohranu.

Apple-WWDC23-Mac-Pro-M2-Ultra-3D-simulations-01-230605.jpg

Novi Mac Studio koštat će 1.999 dolara. Početna cijena novog Maca Pro jest 6.999 dolara.

WatchOS 10

Apple-WWDC23-watchOS-10-5up-230605.jpg

Apple Watch je najprodavanije nosivo računalo, ali uvijek je bilo malo teško rukovati njime. S WatchOS-om 10 sada možete okretanjem krune otkriti svoje najkorisnije widgete i obavijesti. Strojno učenje će identificirati koji su widgeti najrelevantniji u određenim trenucima na temelju vaše lokacije, kalendara i drugih čimbenika. Dizajn ključnih aplikacija također je ažuriran. Na primjer, sada možete kliznuti kroz svjetski sat kako biste vidjeli najbolje vrijeme za pozivanje prijatelja u Tokiju ili Londonu. I zato što je WWDC, vrijeme je i za nove watch faceove, poput Snoopy i Woodstock facea gdje Snoopy hvata Frisbee diskove nakon što ste započeli svoj dnevni Frisbee trening.

WatchOS će se i dalje usredotočiti na zdravlje, posebno na značajke vezane uz biciklizam. Sada možete zamijeniti svoj iPhone za specijalizirano biciklističko računalo jer se uređaj sada može povezati s Bluetooth-enabled dodacima poput senzora brzine i kadence. Jednim dodirom, vaša biciklistička vježba može sada zauzeti cijeli zaslon - sjajno za ljude koji vole pričvrstiti svoj telefon na upravljač bicikla. Watch i iPhone sada mogu procijeniti i vašu Funkcionalnu Pragmatičnu Snagu, ili FTP, što je najviša prosječna snaga koju možete održavati tijekom jednog sata.

Navigacijske mogućnosti Watcha dobivaju poticaj. Možete vidjeti nove točke na putu kada se navigirate vani, poput mjesta gdje ste zadnji put imali mobilnu vezu, i postoji novi prikaz topografske karte.

Mindfulness aplikacija također je ažurirana i sada će vam omogućiti klizanje kroz apstraktne oblike koji pomažu ilustrirati kako se osjećate. Zatim možete zabilježiti što vas je dovelo do takvog osjećaja ili ispuniti upitnike kliničkog standarda kako biste utvrdili rizik od depresije ili anksioznosti. Apple Watch također ima nove značajke za zaštitu zdravlja vida, poput nove značajke Ambient Daylight koja osigurava da vi (i vaše dijete!) dobivate preporučenih 80 do 100 minuta vremena provedenog na otvorenom dnevno, te Screen Distance kako biste se podsjetili da premjestite svoje prijenosno računalo ili iPad dalje od lica.

Još par noviteta poput novih značajki za Appleove slušalice AirPods i koji AAA naslov stiže na Mac pogledajte na članku WIRED-a koji je napravio cjeloviti presjek ovogodišnjeg WWDC-a.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Pogledajte sve što je Apple najavio na WWDC 2023 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.