Novi europski zakon koji štiti potrošače

Novi europski zakon koji štiti potrošače

„Kažnjavamo ugrađene kvarove, uvodimo oznaku trajanja uređaja, zabranjujemo lažne tvrdnje“, pohvalila se euro zastupnica.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan (SDP) na društvenim mrežama se pohvalila kako je nakon sedam sati pregovora "osigurala fenomenalan europski zakon o osnaživanju potrošača".

Prihvate li europarlamentarci u studenom prijedlog ovog zakona, od najkasnije 2026. godine na području Europske unije bit će zabranjeno na proizvode stavljati neprovjerene, generičke tvrdnje o tome da su pojedini artikli ekološki prihvatljiviugljično neutralnibiorazgradivi i slične izjave koje se danas smatraju "greenwashingom".

Da bi proizvodi imali takav natpis, stoji u prijedlogu zakona, benefiti za okoliš morat će biti dokazani kroz posebne sheme certificiranja ili pak biti odobreni od strane javnih vlasti što znači da se potrošači više neće susretati sa suludim tvrdnjama poput onih da su sir, plastične boce, letovi i bankovni računi CO2 neutralni.

Dodatno, i bitnije za naše čitatelje, zastupnici su također inzistirali na povećanju vidljivosti garancije, jer mnogi ljudi nisu svjesni da sva dobra u Europskoj uniji imaju najmanje dvije godine jamstva. Komisija će dizajnirati novu oznaku za proizvođače koji će naglasiti kvalitetu svojih proizvoda besplatnim produljivanjem jamstva.

"Čak 60 posto europskih potrošača nije svjesno garancije koja dolazi sa svim proizvodima. To se danas mijenja. Podsjetnici će biti prisutni u svakom dućanu u Europskoj uniji, a u nekim slučajevima i na pakiranju. Osim toga, nova oznaka produljene garancije jasno će pokazivati koji proizvodi traju dulje, zbog čega će biti lakše kupiti dugovječne proizvode" kazala je Borzan nakon rasprave.

Osim toga, zabranit će se i poticanje potrošača da ranije nego što je to potrebno zamijene neke djelove uređaja (recimo da mijenjaju tintu u pisaču prije nego što je to potrebno), nagovaranje na instalaciju softvera koji bitno ne utječu na performanse uređaja kao i reklamiranje proizvoda kao popravljivog kad on to u stvarnosti nije.

"Nova pravila su veliki korak naprijed kojim će se Europa još više približiti cirkularnoj ekonomiji", pozdravila je briselska udruga za zaštitu potrošača BEUC.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Novi europski zakon koji štiti potrošače - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.