Intelov snažan odgovor na AMD-ovu ofenzivu: predstavljen Core i9 XE s 18 jezgri

Intelov snažan odgovor na AMD-ovu ofenzivu: predstavljen Core i9 XE s 18 jezgri

Intel je na ovogodišnjem Computexu nakon nedavnih glasina i službeno predstavio novu X seriju Core procesora, a flagship procesor, i9-7980XE apsolutna je zvijer s 18 jezgri i 36 dretvi.

i9-7980XE stajati će 1.999 dolara, odnosno oko 13.267 kuna, pa čisto sumnjamo da će ga netko od nas ubaciti u svoje desktop računalo, no svakako bismo ga voljeli testirati u Vidilabu čim postane dostupan.

Taj procesor tuče 16-jezgreni Threadripper CPU koji predstavlja najmoćniji AMD-ov procesor za 2017. godinu, čime Intel nudi svoje ultimativno rješenje za korisnike koji su vječno gladni snage te se žele igrati u 4K rezoluciji dok istovremeno prenose svoj gameplay u HD-u streamingom na Twitchu ili nekom drugom servisu. Pored toga, i9-7980XE je prvi Intelov potrošački procesor koji donosi više od teraflopa računalne snage.

Ukoliko vam 18 jezgri i cijena djeluju kao nepotrebni overkill, a voljeli biste si računalo opremiti mrcinom od CPU-a najnovije generacije, serija X donosi i procesore s 10, 12, 14 i 16 jezgri. Izaberete li najslabiji 10-jezgreni i9-7900X platit ćete ga 999 dolara, odnosno relativno prihvatljivih 6.630 kn, što bi vam trebalo zadovoljiti većinu potreba ako spadate među "power-usere".

Svi i9 procesori sadrže osnovni takt brzine od 3,3 GHz, uz mogućnost boostanja do 4,3 GHz u dual-core brzinama pomoću Turbo Boosta 2.0 te 4,5 GHz s Turbo Boostom 3.0.

Kada već spominjemo Turbo Boost 3.0, njegove performanse su također unaprijeđene u novim Extreme Edition procesorima, kako bi povećale single i dual-core brzine. Novu X seriju zaokružuju četverojezgreni i5-7640X i i7 modeli s 4, 6 i 8 jezgri.

Intel kaže da i9 serija nije pretjerivanje, jer ga je na njezino lansiranje natjerala prošlogodišnja velika potražnja za 10- jezgrenim procesorima.

intel core x family

Kao što već i sami pretpostavljate, dodavanje toliko jezgri u procesor dovodi do značajnog zagrijavanja, pa je Intel razvio vlastiti sustav vodenog hlađenja koji će raditi s novim ali i procesorima nekih starijih generacija.

Svi novi Core i9 procesori, uključujući i7 CPU-e s 6 i 8 jezgri dolaze s TDP-om od 140 W, što je maksimalna količina energije koju će povući. To je zapravo isto kao i u slučaju prošlogodišnjih 10-jezgrenih čipova, no još uvijek značajno više u odnosu na puno prihvatljivije i7-7700K procesore čiji TDP iznosi 91 W.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Intelov snažan odgovor na AMD-ovu ofenzivu: predstavljen Core i9 XE s 18 jezgri - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.