Predstavljeni iPhone X, iPhone 8 i iPhone 8 Plus te se bez home gumba sada oslanjamo na IR kameru - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Predstavljeni iPhone X, iPhone 8 i iPhone 8 Plus te se bez home gumba sada oslanjamo na IR kameru

Predstavljeni iPhone X, iPhone 8 i iPhone 8 Plus te se bez home gumba sada oslanjamo na IR kameru

Nakon brojnih "curenja informacija" kojima kompanije održavaju priču o novim uređajima, napokon je nagađanju došao kraj. Jučer je predstavljen novi iPhone X zajedno s osvježenim verzijama iPhonea 7 i 7 Plus.

Ljubitelji iPhone uređaja već duže vrijeme čekaju nove funkcije mobitela kojima bi ih Apple osvojio i koji su bili toliko popularni za vrijeme Steve Jobsa. Zadnjih par verzija nisu donosile novosti što se primjetilo u stavovima fanova, ali i prodaji novijih modela. Revolucionarni "retina display" već dugo kasni za Android konkurencijom u rezoluciji. Sve se to mijenja dolaskom novog iPhonea kojim Apple obilježava desetu godišnjicu mobilnog brenda. Praktično nazvan iPhone X, obilježiti će godišnjicu bez uznemiravanja brojčanih iteracija. Ali dosta filozofiranja, prijeđimo na detalje novih uređaja za koje se već govori da će jako uzdrmati svijet mobilnih uređaja, ako ničim drugim onda cijenom.

iPhone 8

iPhone 8 dolazi nam kao osvježena verzija prošlogodišnje sedme verzije. Iako se kod ekrana nisu dogodile nikakve promjene, Apple ga sada naziva Retina HD sa 1334 x 750 piksela veličine 4.7 inča. Novost je True Tone tehnologija koja će sada s obzirom na vanjsku svijetlost prilagoditi boje ekrana da uvijek izgledaju prirodno, tehnologija koja je prenesena s iPada Pro 9.7. Novost je samo tijelo uređaja koje je, osim aluminijskih rubova, napravljeno od stakla, sličnog Samsungovoj Galaxy liniji. Ovim potezom Apple je svojoj novoj liniji uređaja omogućio bežično punjenje koje je kompatibilno s QI punjačem. No, nisu stali ovjde već su predstavili novu vrstu bežičnih punjača koji mogu puniti više uređaja odjednom te se samo čeka potvrda tog standarda. 

Novost je i kamera. Verzija 8 ima jednu kameru poput prethodnika no ona je unaprijeđena s novim senzorom od 12 megapiksela te sada posjeduje i optičku stabilizaciju te je spremna za najavljivanu augmentiranu stvarnost. Nova mogućnost je i snimanje videa u 4K UHD rezoluciji brzinom od 60 frameova u sekundi te slow-motion FullHD kvalitete brzinom od 240 frameova u sekundi. Dolazi i s novim stereo zvučnicima za bolju reprodukciju sadržaja. Dolazi u internim memorijama od 64 ili 256 GB.

iPhone 8

Unatoč svemu navedenom, šećer dolazi na kraju u stilu novog A11 Bionic procesora koji ima najavljivanih 6 jezgri. Dvije su fokusirane na visoke performanse te Apple tvrdi da su 20% brže od prijašnje A10 verzije. Ostale četiri jezgre fokusiraju se na efikasnost te u usporedbi s A10 procesorom koji ih je imao dvije, imaju 70% bolje performanse prema Appleovim tvrdnjama. Apple se odlučio i na vlastitu grafičku komponentu procesora s tri jezgre te se očekuju 30% bolje performanse. Tu je i zaseban čip, takozvani "neural engine" čiji je cilj prepoznavanje slika i lica za appleov novi FaceID te animiranje emojia, a Apple najavljuje brojne nove mogućnosti za augmentiranu realnost.

 

iPhone 8 Plus

Ovaj uređaj zamjenjuje dosadašnji iPhone 7 Plus te zadržava iste značajke kao i prethodnik što se tiče dimenzija sa ekranom 5.5 inča te rezolucijom 1920 x 1080. Tu su poboljšane 12 megapikselne dual kamere sa klasičnim i telephoto lećama sa 2x zoomom te optičkom stabilizacijom. Poput i 8 verzije, 8 Plus dolazi s staklenom pozadinom te su samo rubovi aluminijski. Podržano je i bežično punjenje. Ostatak dijelova jednak je 8 verziji te uključuje novi procesor i mogućnosti obrade podataka za augmentiranu realnost uz sve dodatke standardnog 7 Plus nad 7 verzijom.

iPhone 8 2

 

iPhone X

Zvijezda predstavljanja i tolikog išćekivanja definitivno je novi iPhone X. Napravljen da obilježi desetu godišnjicu iPhonea, donosi mnoštvo novosti koje će zasigurno oduševiti fanove brenda, ali i veću publiku ljubitelja mobilnih uređaja. 

Prednju stranu krasi ekran od ruba do ruba kućišta uređaja sa "Super Retina HD" AMOLED ekranom veličine 5.8 inča rezolucije 2436 x 1125 sa gustočom piksela od 458 po inču. Također podržava True Tone tehnologiju kojom će prilagođavati ne samo svijetlinu nego i boju ekrana da se prilagodi vanjskim svjetlosnim uvjetima. Jedina "mrlja" na ekranu je gornje područje na kojem su smješteni kamera i razni senzori te jedan od dva stereo zvučnika. 

iPhone naprijed

Kada mobitel okrenemo dolazimo do sada okomito okrenutih dual kamera koje su rezolucije 12 megapiksela u standardnoj postavi 7 i 8 plus modela te je jedna širokog kuta a druga telefoto s 2x optičkim povećanjem. Novost je da su obje kamere sada optički stabilizirane kako bi se dobile slike odlične preciznosti i kada leća mora biti dulje otvorena zbog slabijih svjetlosnih uvjeta. Kamera je naravno sposobna kao i kod 8 modela snimati u 4K rezoluciji po 60 slika u sekundi te u FullHD rezoluciji po čak 240 slika u sekundi.

iPhone x 2

Novost je selfie kamera koja zahvaljujući novim tehnologijama može prepoznati korisnikovo lice bez potrebe za osvjetljenjem te sama podržava Portrait Mode koji se sada može dodatno prilagođavati softverskim osvjetljenjima jer kamera zna kojeg je oblika vaše lice. Kao mogućnost navode se i animirani smajlići koji se koriste u tekstu te sada mogu oponašati naše lice. TouchID od otisaka prsta sada je zamijenio FaceID korisnikovog lica za koji Apple jamči da je puno precizniji i sigurniji od otiska prsta.

Kućište je naravno stakleno kako bi omogućilo bežično punjenje te 7 slojeva stakla omogućuje iPhoneu da u svojoj boji dobije primjetnu dubinu.

iPhone X3

Cijena novog iPhonea je paprenih 1.179 eura za 64 GB model te 1.349 eura za 256 GB. Po našem mišljenju, ako ste se već odlučili za kupnju ovog modela bolje je uzeti 256 GB verziju jer za 4K @ 60 fpsa snimanje treba i ogromna količina pohrane koja naravno nije proširiva.

 

 

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Predstavljeni iPhone X, iPhone 8 i iPhone 8 Plus te se bez home gumba sada oslanjamo na IR kameru - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.