Pet savjeta za 3D skeniranje sa Sony Xperia XZ1 - 4.5 out of 5 based on 2 votes
Pet savjeta za 3D skeniranje sa Sony Xperia XZ1

Pet savjeta za 3D skeniranje sa Sony Xperia XZ1

Nova Sony Xperia XZ1 prva je na tržištu s tehnologijama budućnosti.

 

U poznatom Xperija dizajnu nalazi se FullHD ekran veličine 5.2 inča koji naravno podržava prikaz HDR sadržaja. Dolazi u crnoj, plavoj ili srebrnoj boji, a pokreće ga Snapdragon 835 pa neće biti problema oko performansi. Prvi je na tržištu s Oreo operativnim sustavom, a donosi i mogućnosti brade augmentirane realnosti. Više o samom mobitelu možete pročitati u novom VIDI časopisu broj 259, a mi smo se odlučili fokusirati upravo na mogućnosti augmentirane realnosti, koju nam Sony donosi zahvaljujući Snapdragonu 835 te naprednim mogućnostima svojih kamera. Za sve 3D mogućnosti mobitela potrebna mu je samo kamera, u ovom slučaju Sonyjeva 19 megapikselna kamera s IMX400 senzorom koja ima i mogućnost super slow motion snimanja od 960 slika u sekundi.

Sony 1


Ovim putem dajemo vam 5 savjeta za korištenje novog softvera za skeniranje 3D objekata poput ljudskih lica, glava, hrane ili pak bilo kojeg nepravilnog oblika. To su četiri opcije odvojene u četiri različita načina skeniranja.

 

 

 1. Aplikacija

Sama aplikacija odvojena je od Xperijine aplikacije za kameru te se zove 3D Creator. Prvim pokretanjem biti ćete preplavljeni tekstom, slikama i animacijama koje vam mogu biti malo naporne, no služe kako bi korisnik dobro razumio način korištenja aplikacije. Prvi put kada se upustite u skeniranje gotovo je zajamčeno da rezultat neće biti zadovoljavajući. Sony je toga svjestan, pa umjesto da je pustio ljude da se sami snalaze, napravio vrlo detaljan uvod u aplikaciju. Tu je slideshow s informacijama kao i kratka animacija kako se očekuje micanje uređaja za odlične rezultate koje svatko može pratiti.

 

 2. Prvi pokušaj

Naravno, pred drugima želite ispasti kul pa odlučite prvo vježbati na nepomičnim objektima. To vam neće poći za rukom jer prije bilo kakvog skeniranja treba proći uvodno snimanje navođeno savjetima, takozvani tutorijal. Te prve navođene snimke moraju se obaviti redom koji glasi: Lice osobe, cijela glava, hrana (ili slični objekti na ravnoj površini stola) te na kraju slobodno snimanje bilo kakvog objekta bez posebnih limita.

Tako će za prvo skeniranje srama biti potrebna još jedna osoba na kojoj se možete učiti i koja ima dovoljno strpljenja da oko nje možete snimati dok je potpuno mirna. Snimanje prvog lica trebalo bi biti bezbolno, ali rezultati možda neće biti ohrabrujući, ali bitno je strpljenje.

Sony 4

 3. Luda glavo

Nakon lica na redu je cijela glava, prvi ozbiljniji 3D sken koji ćete napraviti. Iz naših testova, a i malo logike, možete zaključiti da je najbitnija jedna stvar: Svijetlo. I sami znate da slikanje u tamnijim prostorima uzrokuje zrnastu sliku koja je i ponekad nerazumljiva, onda je jasno da će to otežavati stvar mobitelu koji na temelju slika mora odrediti dubinu scene i računati konture lica ili nekih drugih predmeta. Odlična rasvjeta omogućiti će softveru da zabilježi daleko veću količinu podataka, povećavajući točnost rezultata.

Sony 3

U ovom modu potrebno je napraviti krug oko subjekta kako bi se dobio oblik cijele glave. Jako je bitno imati dovoljno prostora i držati umjeren te svakako ujednačen razmak za najtočnije rezultate. Nakon početnog skeniranja program će ući u novi način rada gdje će se vidjeti slika lica, dok će sam model biti zelene boje i niske preciznosti. Kako se nastavite kretati oko glave, mobitel će računati detalje u sve veću preciznost što će biti očito i prema slici na ekranu. Koliko vremena izdvojite za ovaj proces, toliko će preciznije izgledati glava koju skenirate.

 4. I što sada?

Imate snimljenu glavu. Bravo. Što je dalje? Imate više opcija, jedna je sigurno printanje skulpture glave pomoću 3D printera. Rezultati će ovisiti o vašem skenu i kvaliteti printera, ali većinom dobijete zanimljive figurice.

Sony 5

Nemaju svi jednostavan pristup 3D printeru, te Sony nije ovdje stao sa svojom integracijom. Pravi AR (augmentirana relanost) može se iskusiti bez puno muke. Opet, kako bi bili sigurni da korisnici znaju što rade i budu zadovoljni mogućnostima, napravili su detaljan vodič i za ovu funkciju. Uđite u standardnu aplikaciju kamere i dva swajpa desno kasnije, otvaraju se opcije augmentirane realnosti. Vodič se sastoji se od kratkog upravljanja dinosaurom jednom kada kamera prepozna površinu u koju je uperena kamera. Ponuđen je veći broj efekata kojima možete isprobati sve mogučnosti programa koji će se s vremenom sigurno poboljšavati te će dolaziti nove mogučnosti.

 5. Mini Me

Jedna od tih mogućnosti je i minijatura. Izaberite koju želite staviti u svijet, i na temelju onoga što kamera vidi i gdje stavite minijaturu u scenu, možete snimiti zanimljive fotografije gdje vam na primjer minijatura stoji na dlanu. Ovdje dolazi u priču glava koju ste ranije skenirali. Kod izbora minijatura možete izabrati i jednu od skeniranih glava koja će zamijeniti onu animiranu. Slike i snimke će sada tek izgledati stvarno fora te sigurno već i sami možete zamisliti fora scenu. Hoće li vaša minijatura sjediti na vašoj glavi, stajati vam na dlanu ili kontrolnoj ploči auta (ne dok vozite, naravno), ostaje na vama. Ideja je vrlo zanimljiva, interakcije su mnogobrojne, a sigurni smo i da će Internet uskoro biti preplavljen figuricama.

Sony 2

 

(Stranica 1 od 6)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 6)
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Pet savjeta za 3D skeniranje sa Sony Xperia XZ1 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.