Nova Intelova linija procesora bez integrirane grafike

Nova Intelova linija procesora bez integrirane grafike

Intel je na CES-u predstavio, među ostalim, nove procesore devete generacije koji ovoga puta neće imati integriranu grafiku.

 

Dobro je poznato da Intel u svim svojim procesorima ima integrirane grafičke jedinice (osim vrlo malog broja iznimaka poput eXtreme serije, te nekoliko modela u drugoj i trećoj generaciji koji su imali P oznaku na kraju imena). One su odlična stvar za korisnike koji nisu u mogućnosti odmah kupiti i grafičku karticu, ili im se ona pokvari. Popularna opcija je imati druge monitore na integriranoj grafici dok se gaming odvija na monitoru spojenom na grafičku karticu. 

Intel zahvaljujući ovoj činjenici vodi po "broju prodanih grafičkih jedinica", no znamo da većina korisnika neće koristiti integriranju grafičku. AMD primjerice u svojim procesorima nema integrirane grafičke, već na modelima gdje su one prisutne i zauzimaju dobru količinu resursa te se mogu smatrati glavnim grafičkim procesorom za takve sisteme. 

Uz rast AMDove popularnosti te impresivnim performansama koje dobiva, Intel je prisiljen raditi neke korake kako bi zaustavio AMDov rast. Kada pričamo o performansama samog procesora te njegovoj konačnoj cijeni, integrirana grafika jasan je potrošač energije koju procesor ima na raspolaganju a često ostane neiskorištena te naravno diže cijenu proizvodnje. 

Ove mjere naravno moraju biti na snazi samo dok Intelov 10nm proizvodni proces ne krene u proizvodnju, a do tada se Intel odlučio na ponudu nove generacije procesora bez aktivnih integriranih grafičkih čipova. Još nije jasno jesu li oni samo isključeni ili ih fizički nema, no korisnici im u svakom slučaju neće moći pristupiti.

Novi članovi Intelove devete generacije procesora tako uključuju: i3 8100F i 8350KF, i5 9400F i 9600KF, te i7 9700KF i 9900KF. Uz njih dolazi i model sa integriranom grafikom, a riječ je o i5 9400 procesoru. Oni će se pridružiti postojećoj liniji od tri procesora devete generacije koji su već na tržištu. Zanimljivo je da umijesto postojeće P oznake, Intel sada koristi novu F oznaku.

Vjerujemo da je ovaj Intelov potez usmjeren na povoljniju cjenovnu ponudu procesora, no cijene još nisu poznate, a procesori bi se trebali pojaviti na tržištu sredinom veljače.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Nova Intelova linija procesora bez integrirane grafike - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.