XBox Series X Vs PlayStation 5: Što možemo očekivati od nove generacije konzola - 5.0 out of 5 based on 1 vote
XBox Series X Vs PlayStation 5: Što možemo očekivati od nove generacije konzola

XBox Series X Vs PlayStation 5: Što možemo očekivati od nove generacije konzola

Vječni dvoboj titana

Nova generacija konzola polako kuca na vrata te su proizvođači izbacili hardverske specifikacije kao i očekivane mogućnosti svojih proizvoda.

Nove konzole svakako su zanimljive s obzirom da je životni vijek daleko duilji u usporedbi sa PC sustavima gdje nove konzole izlaze otprilike svakih pet do osam godina.

Naravno, hardver danas ima ogromna poboljšanja po pitanju tehnologije pa su Microsoft i Sony izbacili Pro verzije za svojevrsno osvježenje ponude i bolje performanse s obzirom da su se u međuvremenu popularizirali i 4K televizori.

 

 

hrtf 2

No, prave nove konzole dolaze krajem ove godine, idealno taman oko vremena darivanja iz očitih razloga. Podsjetimo se posljednjeg puta kada su izbačeni trenutni PlayStation 4 te XBox One davne 2013.

Naime oba proizvođača izbacuju svoje konzole u vrlo uskom periodu kako bi se mogli direktno uspoređivati.

PlayStation 4 na tržište je tako došao sa očitim oduševljenjem kritičara i korisnika radi impresivnih performansi i poliranog te jednostavnog sučelja. Povrh toga, snažna lista ekskluzivnih igara došle su kao šećer na kraju.

 

Microsoft je s druge strane kompletno uspio zabrljati sve što se zabrljati dalo. XBox One je izašao gotovo u isto vrijeme, no imao je ukupno slabije performanse od Playstationa 4, koštao je 100 dolara više od PS4, dolazio je sa kamerom koja je u sustav morala biti spojena ako ste uopće htjeli upaliti konzolu, a brojni uvjeti za igranje igara poput obveznog povezivanja na Internet jednom dnevno te brojni drugi limiti naišli su na veliki otpor kojem je Microsoft nakon velike količine negativnosti napokon popustio.

 

Snimka zaslona 23

Uz sve to, procesorski resursi konstantno su bili rezervirani za druge dijelove sustava, a ne za igre što je značilo još slabije performanse, dok ljudi sustav jednostavno nisu htjeli koristiti kako ga je Microsoft zamislio, a to je “više od konzole”.

Pro verzije popravile su puno nedostataka oko originalnih verzija, a Microsoft je svoj model čak pojačao u usporedbi sa Playstationom što ga je vratilo u pozitivne recenzije kritičara.

 

Što donosi 2020.

Tako dolazimo do novog predstavljanja hardvera. Sada kada su Microsoft i Sony službeno najavili kakve specifikacije, a time i performanse njihove konzole imaju, možemo vidjeti što od njih očekivati.

Naravno, mislimo specifično na hardverski dio jer se ipak kod konzola gleda i kompletno okruženje koje će nekim korisnicima ipak značiti više od samih brojeva.

 


 

XBox Series X

Krenimo od Microsoftovog XBox Series X. Da, to je novi naziv nadolazeće konzole te nas kao i mnoge zanima koliko još ikseva mogu ubaciti u ime slijedećeg modela.

 

Dakle konzola se očekuje u četvrtom kvartalu ove godine, vjerojatno oko sezone darivanja.

Krenimo od procesora koji dobiva vrhunski tretman sa hrpom novih tehnologija. Dok se trenutni model služi derivacijom stare Jaguar APU arhitekture od AMD-a, nova konzola koristiti će trenutno najmoderniju procesorsku arhitekturu, AMD-ove ZEN2 jezgre.

Tu se također nije štedjelo jer procesor dolazi sa 8 jezgri te može obraditi 16 threadova istovremeno (multithreading).

 

858b94d4 0ca6 4e74 ac9f 38565c49f2df

Dok trenutni model ide do 2,3 GHz, novi procesor boostati će sve do 3,8 GHz što će uz najbolju ZEN2 arhitekturu i njena poboljšanja dovesti do nevjerojatnih performansi lagano usporedivih sa modernim računalima.

No, grafička komponenta je ta koja nas najviše zanima. Riječ je o arhitekturi koja nije ni viđena uživo, a radi se o RDNA2 grafičkoj komponenti čiji je najznačajniji dodatak podrška za DirectX 12 Ultra što znači i odlične RayTracing mogućnosti kod naslova koji će ih implementirati.

Podsjetimo, trenutne grafičke kartice od AMD-a nemaju potpunu RDNA arhitekturu, već je riječ o mješavini stare GCN i nove RDNA arhitekture. Naravno, specifikacije novog GPU-a su impresivne.

 

3293672c 3566 4b2b b33f 22dd8810b560

Dok trenutna konzola ima 40 Compute Unita te vrti brzinom do 1187 MHz, novi XBox Series X imati će osim impresivnije arhitekture čak 52 Compute Unita sa maksimalnom brzinom od čak 1825 MHz, poput modernih grafičkih kartica.

Jednostavna računica dovodi nas do 12 TFLOPS-a, a nama smrtnicima jednostavnije zvuči činjenica da će biti podržane igre i na 4K rezoluciji pri 120 Hz brzini osvježavanja.

Naravno, kao i do sada vjerojatno će biti izbor između kvalitete grafike i brzine osvježavanja, no do sada se biralo između 30 i 60 FPS-a.

 

aa9925ec 18a3 4bc1 a119 8d09b43413a1

Sustav podupire 16 GB GDDR6 RAM memorije, no podijeljena je u dva dijela: 10 GB ima brzinu od 560 GB/s, doh 6 GB radi brzinom od 336 GB/s. Nadamo se samo kako se neće ponavljati problemi koji su se javljali kod NVidijine serije GTX7xx kartica koje su također koristile dio sporije memorije.

Sustav za memoriju koristi 1 TB NVMe pohrane za koju tvrde da je vlastitog dizajna te nije zamjenjiva. No, za one koji kompletnu listu svih igara žele imati instaliranu u isto vrijeme, prodavati će i opcionalan eksterni disk od još jednog terabajta koji će imati potpuno iste performanse kao i onaj interni za gaming bez kompromisa. Tu su naravno i USB 3.2 utori na koje uvijek možete spojiti još eksternih tvrdih diskova, sa brzinom koju dopušta USB. Ne moramo niti govoriti koliko velike razlike su između dosadašnjih mehaničkih tvrdih diskova i najnovije NVMe tehnologije, no pokretanje igara u trećini vremena je minimum.

 

Snimka zaslona 21

Sve to zapakirano je u novi dizajn kućišta koji je specifično dizajniran za jedan snažan ventilator koji će vući toplinu sustava prema vrhu kućišta i tako održavati sustav tihim uz vrlo tihi rad.

Nadovećimo i da XBox planira i dalje podržavati gotovo sve igre od prve XBox konzole, iako neće svi naslovi biti podržani od prvoga dana.

 


 

PlayStation 5

Playstation se drži pouzdanih naziva svojih konzola te od njih naravno očekujemo velike udarne naslove koji će izaći otprilike kada i konzola kako bi zasladili ponudu.

 

Naravno, Sony najavljuje izlazak u zadnjem kvartalu ove godine, “oko blagdana”. Vrijeme darivanja obradovati će mnoge u 2020.

Pa krenimo od procesora. Koristi se AMD-ova ZEN2 arhitektura poput one u novonajavljenom XBox-u, no jedina očita je razlika sporijeg radnog takta gdje će procesor sa 8 jegri i 16 threadova imati brzinu od oko 3,5 GHz.

Naravno, to je ogroman skok u usporedbi sa dosadašnjim 2.1 GHz “Jaguar” jezgrama te će nove igre imati nevjerojatne resurse koje mogu iskoristiti.

 

ps5 4

Grafička komponenta također je od AMD-a s obzirom da se radi o APU procesoru te je dizajnirana na najmodernijoj RDNA2 arhitekturi. Tu se naravno očekuje ogroman skok, pogotovo da kao i kod XBox-a dobivamo RayTracing tehnologiju koja će realnost u igrama dići na novu razinu.

Ono što malo pika su slabije specifikacije u usporedbi sa Microsoftovom ponudom. Naime dok Microsoft koristi 52 Cu-a u grafičkom procesoru, Sony se odlučio za njih 36. Jedina razlika na PS5 strani je veći radni takt od 2,23 GHz što i dalje daje manju ukupnu snagu te 10,3 TFLOPS-a.

Vjerujemo kako će se ova razlika najviše vidjeti kod 4K @ 120 Hz koje XBox najavljuje.

 

ps5 gpu 700x422

No, PS5 ipak po specifikacijama vlada u jednom dijelu, a to je svakako memorija i pohrana. Koriste 16 GB GDDR6 memorije u jednom komadu za razliku od XBox-a, a prava poslastica nalazi se u pohrani.

Za pohranu PS5 imati će 825 GB SSD. No, brzina ovog diska brža je i od najbolje ponude u PC svijetu sa 5,5 GB/s raw podataka ili 8-9 GB/s kompresiranih podataka. Igre se tako mogu učitati u svega nekoliko sekundi.

 

ps5 ssd gdc presentation

Iako je primarna memorija manja, PlayStation 5 za razliku od XBox-a omogućuje dodatnu istalaciju standardnih NVMe diskova za proširivanje memorije, uz malo slabije performanse standardnog NVMe diska, naravno.

Tu su i USB 3.2 utori na konzoli koje će se kao i do sada moći iskoristiti za instalaciju dodatnih igara, no za sada izgleda kako će ta opcija biti omogućena samo za PS4 igre.

Za sada je potvrđeno da će biti podržani svi Playstation 4 i PSVR naslovi prijašnje generacije.

Jedna od velikih novosti svakako su audio performanse novog Playstationa. Naime, samo audio čip ima performanse kao stariji Playstation te se njime planiraju razviti nevjerojatne nove 3D mogućnosti zvuka.

 

Screen Shot 2020 03 18 at 12.10.29 PM

O dizajnu se još nije pričalo te s nestrpljenjem očekujemo neke informacije s obzirom da leakani DevKit-ovi nisu oduševili mnoge svojim dizajnom.

To je sve što se trenutno zna, a o cijeni nećemo niti nagađati no zasigurno će biti viša od originalnih PS4 modela.

 

(Stranica 1 od 3)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 3)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

XBox Series X Vs PlayStation 5: Što možemo očekivati od nove generacije konzola - VidiLAB - QR Code Friendly
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.