Prvi benchmarci pokazuju impresivne rezultate Appleovog M1 čipa

Prvi benchmarci pokazuju impresivne rezultate Appleovog M1 čipa

Apple je nedavno predstavio svoje nove uređaje bazorane na M1 ARM čipsetu, a prvi modeli počeli su stizati u ruke kupaca.

Na predstavljanju novog M1 čipseta, Apple je najavio ogromne performanse množenjem sa tri, četiri pa čak i petnaest puta. No, bez početne vrijednosti s kojima su došli do tih brojeva, te najave dočekane su sa skepticizmom. 

Sada kada su korisnici dobili strojeve u ruke, prvi benchmarci su se počeli pojavljivati na internetu. U Geekbenchu dobiva 1745 bodova na jednoj jezgri. dok na svim jezgrama zarađuje 7308 bodova. Rezultat je impresivan, no način na koji Geekbench mjeri bodove preko različitih platformi mnogima nije idealan.

No, Cinebench R23 zato nudi rezultate čistih performansi koje se svakako isplati pogledati. Jedna jezgra dobiva 1498 bodova, dok svih osam jezgri dobivaju 7508 bodova. 

Prema Cinebenchu, Appleov M1 čipset nije najjači, već izgleda kako ih je Apple uspoređivao sa starijim procesorima. AMD-ovi mobilni procesori od Ryzen 5 4600U na dalje u višejezgrenom radu dobivaju preko 8000 bodova u Cinebench R23 testu te pobjeđuju M1 čipset u tom pogledu.

S druge strrane, AMD-ovi sustavi ne dostižu niti 1300 bodova na jednoj jezgri pa M1 čipset ovdje odnosi pobjedu. U usporedbi sa Intelom, mobilni i7 procesori grebu se za jednojezgreno vodstvo sa malo iznad 1500 bodova, dok gube jednom kada se mjere performanse svih jezgri.

Dok možemo pričati kako Apple ima vodstvo sa 5 nm proizvodnim procesom, te prema rezultatima ne pobjeđuje desktop performanse, imajmo na umu da se radi o low-power čipsetu sa slabijim hlađenjem koji i dalje može držati korak za vrlo iskusnim igračima u mobilnoj industriji. Izgleda kako je na scenu stupio novi igrač koji bi mogao uzdrmati trenutnu raspodjelu mobilnog svijeta.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Prvi benchmarci pokazuju impresivne rezultate Appleovog M1 čipa - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.