Procurili detalji o Intel Rocket Lake procesorima, neki već dobili prednaručene primjerke

Procurili detalji o Intel Rocket Lake procesorima, neki već dobili prednaručene primjerke

Intelova najnovija Rocket Lake arhitektura dugo se čekala, pogotovo zato jer se radi o prvom značajnijem upgradeu u zadnjih 4+ generacija.

Novi procesori napokon donose i nove tehnologije, a time i paritet sa AMD-ovom postojećom ponudom kada pričamo o specifikacijama. Primarno, riječ je o PCIe Gen 4.0 specifikacijama koje doslovno nude duplo veće brzine PCIe konektora.

Intel se za prvo lansiranje snažno naslanja na i7 i i9 ponudu, te se prema leakovima radi o čak deset verzija procesora u samo te dvije high-end kategorije. Naravno, poznate su i djelomične specifikacije novih i5 procesora.

Za ovu generaciju procesora zanimljivo je da je limitirana na najviše osam jezgri (plus Hyperthreading), što je manje od trenutne desete generacije. No, nova 11. generacija procesora zato donosi značajna poboljšanja na razini arhitekture. Intel najavljuje IPC poboljšanje od čak 18%. IPC predstavlja Instructions Per Clock standard, te drugim riječima količinu posla kojeg jezgre mogu obaviti unutar jednog radnog takta.

 

Intel Core i7 11700K2

Svaka kategorija ima standardnu verziju, jači "K" model koji možete overclockati, "KF" model koji ima isključenu integriranu grafičku komponentu, te "T" model koji je limitiran sa vrlo niskim TDP-om za specifične integracije.

Najjači procesor u ponudi je svakako i9-11900K koji će sa svojih 8 jezgri postizati turbo boost do čak 5,3 GHz na jednoj jezgri i do 4,8 GHz sa svim jezgrama, ovisno naravno o radnoj temperaturi. U usporedbi sa i9 kategorijom, jedina razlika u i7 kategoriji su nešto niži radni taktovi kao i značajno niža cijena. Tako i7 procesori mogu postići najviše 5 GHz turbo boost na jednoj jezgri kao i 4,6 GHz sa svim jezgrama (kod i7 11700K modela).

Imajte na umu da "K" modeli nose TDP od 125 W, te ne dolaze sa hladnjakom, već ćete sami morati nabaviti aftermarket hladnjak. Kada već kupujete top procesor, savjetujemo i barem solidan AiO 280 mm hladnjak kako biste mogli izvući što bolje performanse.

 

Intel Core i7 11700K

Procesori imaju i bolju podršku za RAM memoriju, te standardno podržavaju DDR4 RAM sa brzinama do 3200 MHz. Podsjetimo i da se još uvijek radi o 14 nm proizvodnom procesu od Intela, te će ovi procesori izbjeći veliku gužvu u TSMC-ovoj proizvodnji procesora te samim time možda moći konkurirati AMD-u po cijenama i dobavljivošću.

Za kraj, dok neznamo sve detalje o i5 modelima, oni će doći sa 6 aktivnih jezgri (12 threadova), a poznato je da će dostizati 4,9 GHz u slučaju boosta na jednoj jezgri, kao i 4,6 GHz na svim jezgrama. Podsjetimo i da svi novi procesori koriste i Intelovu novu Xe grafičku arhitekturu, iako neće biti puno korištena u slučaju da kupujete tako snažne procesore, te će većina naravno uzeti i odvojenu grafičku karticu.

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Procurili detalji o Intel Rocket Lake procesorima, neki već dobili prednaručene primjerke - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.