Intel agresivno razvija nove proizvodne procese čipova

Intel agresivno razvija nove proizvodne procese čipova

Nakon dobro poznatog navlačenja s Intelovim 14 nm proizvodnim procesom, izgleda kako se ne zele ponvno naći u istoj situaciji, već najavljuju nova poboljšanja koja ćemo moći vidjeti slijedeće godine.

Intel je prije nekoliko godina s 14 nm prešao na 10 nm koje je kasnije samo preimenovao u Intel 7 kako bi bio sličniji konkurenciji jer je "Intelovih 10 nm bilo jednako TSMC-ovim 7 nm". Naravno, već je dobro poznato kako svaki proizvođač mjeri drugi dio procesa da dođe do iskazanih brojeva pa procesi nisu direktno usporedivi između proizvođača, no mogu se generalizirati.

Ove godine, točnije u drugoj polovici 2023. Intel najavljuje prve proizvode na njihovom "Intel 4" proizvodnom procesu, a refresh "Intel 3" imati će proizvode spremne već početkom 2024. godine.

 

Novo doba mjerenja

 

intel_11.jpg

U 2024. Intel planira započeti proizvodnju u 2 nm i 1,8 nm proizvodnim procesima, no za to su najavili i novo ime te kreću od 20A i 18A. Oznaka A predstavlja veličinu Angstroma (kod nas je Angstrem), a predstavlja duljinu 0,1 nm.

Intel za ovaj proizvodni proces planira i nove tehnologije poput RibbonFET tranzistora za koje je ušao u razvojnu suradnju s IBM-om. Prve proizvode tiskane ovom tehnologijom, ako razvoj prođe bez problema, možemo očekivati u 2025.

Konkurencija je naravno također u akciji pa i TSMC i Samsung nastavljaju vlastiti razvoj proizvodnje te za sada imaju vodstvo nad Intelom u tom pogledu s obzirom da će ove godine već TSMC početi izbacivati proizvode tiskane na 3 nm.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Intel agresivno razvija nove proizvodne procese čipova - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.