Samsung Unpacked 2024: Sve o novoj Galaxy S24 seriji - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Samsung Unpacked 2024: Sve o novoj Galaxy S24 seriji

Samsung Unpacked 2024: Sve o novoj Galaxy S24 seriji

Samsung je novu godinu krenuo s ranim predstavljanjem svojih flagship mobitela koje ćete imati prilike kupiti već kroz nekoliko dana.

Osim novog hardvera, predstavljena su i softverska unaprijeđenja, a velik fokus je na dva slova: AI. Umjetna inteligencija napokon će imati konkretne zadatke na novim mobitelima koje pogone flagship čipseti te jedva čekamo vidjeti ih u akciji.

Dok se mnogi još trebaju naučiti što uopće AI može učiniti za nas, za sada se uvijek radilo o tome da sve svoje pdoatke morate slati na Internet gdje su se obrađivali. Novi S24 mobiteli dobar dio obrade mogu obaviti na samom mobitelu, dok će za dio AI obrade biti potrebno slati podatke na Internet, no Samsung vam pruža opciju želite li omogućiti obradu podataka van vašeg mobitela, na što uvijek možete reći ne.

 

Nove on-device AI mogućnosti Samsungovih Galaxy S24 mobitela

AI će odrađivati brojne zadatke, od bolje obrade slika i videa, primarno recimo selektiranja subjekata na slikama, ispravljanja izraza lica, mijenjanja pozadina slika, bolji bokeh efekti i slično. AI bi mogao i značajno ubrzati obradu velikog broja podataka, kao i pretraživanje na mobitelu, primjerice slika i videa na kojima imate “žuti bicikl”.

Tako recimo i kod Ultra modela možete jednostavno Stylusom zaokružiti neku zanimljivost na slici, a AI će pronaći lokaciju i opis te znamenitosti, vrstu hrane, tip životinje i slično.

 

Accessory_2_LI.jpg

AI će unutar softvera nuditi i razne usluge kada je riječ o tipkanju ili tanju tekstova, poput prijevoda, sažimanja članaka, ispravljanja brzo napisanog teksta da bude književan, sve funkcije koje će biti zanimljivo testirati.

Priprema se i bolja integracija eksternih sustava poput Android Auta koji je također integriran u AI. Tako vrlo lagano kontaktima sada glasovnom naredbom možete poslati svoju lokaciju, projicirano vrijeme dolaska i ostale detalje.

Jedna od možda najzanimljivijih funkcija svakako je prevođenje razgovora u stvarnom vremenu, dok obavljate poziv. Tako ćete moći pričati sa strancem na svom jeziku, a on će čuti primjerice njemački, dok ćete vi njega čuti na engleskom.

Očekujte i AI sustav koji može sam obavljati transkripcije glasovnih snimki te vam ih automatski spremati i slagati pa ponuditi sažetke kako ne biste morali prolaziti kroz cijeli razgovor. Također ga možete tražiti da vam pronađe bitne podatke.

 

Samsung Galaxy S24 Ultra

Najzanimljiviji mobitel od Samsungove S24 serije svakako je Ultra koji svake godine donosi vrhunske hardverske specifikacije.

 

B-roll_Image_S24_Ultra_LI_1.jpg

Dugo se nagađalo i ispada da je istina, novi S24 Ultra dolazi s kućištem od titanija koje će ponuditi premium detalj novom mobitelu. Osim toga, osjetno je umanjena zakrivljenost ruba zaslona kojem se sami krajevi na lijevoj i desnoj strani i dalje zakrivljuju, no ipak će se u ruci primijetiti razlika. Dobivate i bolji omjer zaslona i kućišta jer su crni rubovi dodatno umanjeni u ovoj generaciji.

Možda više nije ni novost, no S24 Ultra i dalje dobiva Qualcommov Snapdragon 8 Gen 3 čipset s vrhunskim performansama za Android platformu koji osim vrhunskih performansi nudi i naprednu AI obradu kao i iznimnu brzinu 5G mreže.

Samsung je u Ultra modelu dodatno povećao i bakreni sustav za odvođenje topline od procesora što mu daje i dulji rad pri turbo brzinama s boljom kontrolom grijanja za još bolje gaming performanse.

 

Game_1_LI.jpg

Kada smo kod gaminga, očekujte nove RayTracing igre jer novi uređaj upravo to i podržava, zajedno s još boljom HDR podrškom. Vjerujemo da će novi mobitel biti prava poslastica za sve koji vole 3D gaming u pokretu.

Zaslon je unaprijeđen za ovu generaciju te nudi do 2.600 nita svjetline što jew i više nego dovoljno za sve uvjete rada, a predstavlja unaprijeđenje za solidnih 40 %. Zaslon ima osvježavanje od 1 do 120 Hz prema potrebi sa QHD+ rezolucijom.

Zaslon i dalje ima dijagonalu od 6,8 inča, a sam uređaj dimenzije od 79 x 162,3 x 8,6 mm što ga čini među većima na tržištu, punom naprednih tehnologija.

Sustav kamera ima 12 MP ultraširoku kameru s kutom gledanja od 120°. Zatim slijedi glavna kamera  s 200 MP i optičkom stabilizacijom i kutom gledanja od 85°. Nakon nje dolazi 3x zoom kamera vidnog polja od 36° koja je također stabilizirana, a ima 10 MP te služi kao most između glavne i nove periskopske kamere.

 

CRO-Galaxy-S24-Ultra-Preorder-KV-H-Open-File.jpg

Nova periskopska kamera sada ima 5x zoom objektiv i veliki 50 MP senzor. S vidnim poljem od 22°, omogućuje vrlo oštre fotografije i video zahvaljujući optičkoj stabilizaciji, a croppanjem senzora prema centru, omogućuje vrlo precizno 10x digitalno zumiranje, s dodatnim zumiranjem do 100x na kakve smo navikli.

Selfie kamera zadržava 12 MP senzor širokog vidnog polja i naprednim mogućnostima snimanja.

Od ostatka hardvera, zadržava se 12 GB radne memorije, a dolazi u izvedbama od 256 i 512 GB te 1 TB pohrane. Baterija ostaje na 5.000 mAh.

Veliko olakšanje dolazi u obliku vijesti da je Samsung ipak odlučio koristiti Qualcommov Snapdragon 8 Gen 3 čipset i na našem tržištu, tako da dobivate i najbolje od hardvera ove godine.

 

 

Kamere

Fokus kupaca u premiums egmentu svakako je na kamerama, a Samsung ovoga puta nije razočarao. Osvježen je setup kamera, a Samsung je za S24 Ultra imao cilj ponuditi korisnicima solidno zumiranje “optičke kvalitete” u svim situacijama.

Tako su uz 3x zoom kameru sada stavili 5x zoom kameru koja u stvarnim uvjetima često ima veću iskoristivost, a povećani senzor osigurava i bolje zumiranje do 10x s vizualno zadržanom kvalitetom optičkog zumiranja.

 

Lifestyle_Image_AI_Zoom_LI_1.jpg

Znači dobivate glavni senzor rezolucije 200 MP koji nudi digitalan zoom visoke kvalitete do 2,9x. Nakon toga slika se prebacuje na prvu 3x optičku zoom kameru koja pak nudi digitalan zoom do 4,9x u visokoj kvaliteti digitalnim zumiranjem, nakon čega se zumiranje prebacuje novoj 5x zoom kameri koja dalje obavlja zumiranje croppanjem piksela velikog 50-megapikselnog senzora nove kamere.

Sve kamere dobile su neku vrstu poboljšanja, od boljih senzora i većih dijagonala koje ćemo svakako detaljno isprobati. Tu je i ultraširoka kamera koja osim odličnog kuta gledanja, standardno nudi i vrlo mirno snimanje.

Fokus u ovoj generaciji ponovno je bio u HDR reprodukciji kao i noćnom snimanju i slikanju. Glavna prednost je u tome što ste do sada HDR efekt dobili tek nakon što ste slikali fotografiju. Sada će već u pred-pregledu biti vidljiva slika s punim HDR poboljšanjima pa odmah znate kakvu ćete sliku dobiti u svakoj situaciji.

Nakon slikanja, AI jednostavno može maknuti refleksije s prozora i druge detalje koji vam se ne dopadaju. Ako zakrenete sliku, više neće biti croppana, već će AI pokušati popuniti praznine na rubovima kako bi originalna slika ostala što veća.

Možete sada još slobodnije rezati i kopirati subjekte slika kako biste scenu učinili svojom. Kako smo spomenuli, noćno snimanje također je poboljšano tako što je umanjeno croppanje punog kadra (u usporedbi s fotografijom) zahvaljujući naprednijoj stabilizaciji.

Ako želite usporiti akciju na videu, AI sada može standardan video pretvoriti u slow-motion efekt dodavanjem frameova na temelju postojećih, a slike i videe koje obradite pomoću AI-a sada možete tako i označiti kako biste znali kasnije što je i kako uređivano.

 

 

Samsung Galaxy S24 i Galaxy S24+

Kao i do sada, glavna razlika između standardnog i Plus modela u S seriji su dimenzije mobitela, gdje se korisnicima daje na izbor koji mobitel im najbolje leži u ricu i s kojim dimenzijama žele baratati. 

Glavna razlika im je naravno u samoj veličini baterije, gdje Galaxy S24 dolazi s 4.000 mAh, dok Plus model dobiva veću 4.900 mAh bateriju. Dodatna razlika je i u memoriji, odnosno pohrani koju dobivate.

 

CRO-Galaxy-S24-Series-Preorder-KV-H-Open-File.jpg

Standardni S24 dolazi s 8 GB radne memorije te 128, 256 i 512 GB pohrane. S24 Plus model ima veću 12 GB radnu memoriju te 256 ili 512 GB pohrane.

Kamere su jednake na oba modela, a ostaju jednake kao i prošle godine. Riječ je o 50 MP glavnoj kameri s PDAF i optičkom stabilizacijom, 10 MP telefoto kameri s 3x optičkim zumiranjem koja je također stabilizirana te nudi PDAF. Na kraju imamo i 12 MP ultraširoku kameru koja se koristi i za snimanje UltraSteady videa.

Selfie kamera također ostaje na 12 MP. Glavna prednost kod ovih kamera je što kod novih mobitela dobivaju sve napredne AI funkcionalnosti kao i novi Ultra model.

 

B-roll_Image_S24_Series_1_HI_1.jpg

Kako se i najavljivalo, na našem tržištu ovi mobiteli dolaze sa Samsungovim vlastitim Exynos 2400 čipsetom, dok "Preko bare" i ovi modeli imaju Snapdragon čipsete pa ćemo svakako provjeriti performanse novih sustava.

 

Ova godina svakako će biti vrlo atraktivna s hardverom koji ima ogroman broj novih mogućnosti te jedva čekamo još veću količinu softvera koji će na zanimljiv i jedinstven način pomoću umjetne inteligencije iskoristiti sve njegove mogućnosti.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Unpacked 2024: Sve o novoj Galaxy S24 seriji - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.