Predstavljeno teškometalno oklopno multifunkcijsko vojno vozilo

Predstavljeno teškometalno oklopno multifunkcijsko vojno vozilo

BAE Systems je predstavio multifunkcijsko vojno oklopno vozilo raznih zanimljivih mogućnosti.

Multifunkcijski oklopni radni gusjeničar pod nazivom Terrier nedavno je nadograđen za potrebe britanske vojske. Ovaj oklopni "bager" djeluje poput tenka, no nema nikakvo naoružanje, već je namijenjen inženjerskim zadaćama.

Njegova multifunkcionalnost se očituje u mogućnosti korištenja raznih nastavaka, dodataka i priključaka, pa se može koristiti za krčenje šuma, nošenje teškog tereta, kopanje rovova, potragu za ukopanim minama i improviziranim eksplozivnim napravama, a njegov "čekić" koji se isteže na udaljenost od 8 metara, u stanju je razbijati armirani beton.

Osim za djelovanje u borbenim zonama, proizvođač BAE Systems vidi ga i korisnim za raščišćavanje ruševina i potragu za unesrećenim i zakopanim ljudima nakon prirodnih katastrofa.

Pored svega toga, ovaj teškometalni mamut od 32 tone, u stanju je plivati u dubokoj vodi i izdržati valove do 2 metra visine.

Među najnovijim nadogradnjama stroj je dobio takozvanog "rippera" (rasparač), odnosno svojevrsni "plug" koji može razorati ceste i zrakoplovne piste, te svrdlo za bušenje rupa u zemlji za potrebe inženjerije.

Uz svu težinu i mnoštvo alata, Terrier je u stanju voziti brzinom od 70 km/h, te posjeduje radio sustav za daljinsko upravljanje koji funkcionira do udaljenosti od 1 km, pa za rad u najopasnijim područjima ne treba imati ni posadu.

Bagerska "žlica" je u stanju dizati teret težine do 5 tona, te može iskopati do 300 tona zemlje na sat.

Izvor: Vidi.hr

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Predstavljeno teškometalno oklopno multifunkcijsko vojno vozilo - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.