50 godina SRCA- Gradi s računalni oblak i pet podatkovnih centara

50 godina SRCA- Gradi s računalni oblak i pet podatkovnih centara

Srce je pedesetu obljetnicu obilježilo na konferenciji Dani e-infrastrukture. Tom prigodom razgovarali smo oko predstojećih projekata s novim ravnateljem Sveučilišnog računskog centra Ivanom Marićem.

Planova za budućnost ima puno, a ovo je dio od velikih projekata koje je naveo Ivan Marić:

„Svakako treba izdvojiti strateški nacionalni projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) u sklopu kojeg će se izgraditi računalni i podatkovni oblak koji će biti temeljna sastavnica nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture koja će akademskoj i istraživačkoj zajednici osigurati napredne računalne i spremišne resurse te na njima izgrađene digitalne usluge. Ujedno će se i svim ustanovama iz sustava znanosti i visokog obrazovanja osigurati fleksibilnost u planiranju i ostvarivanju njihovih informacijskih potreba

Ivan Maric SRCE2

Novi je ravnatelj naglasio i važnost infrastrukturnih projekata koji su backbone obrazovnog sustava:

 U sklopu projekta HR-ZOO gradi se ukupno pet podatkovnih centara u četiri grada - u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu na lokacijama Srce i kampus Borongaj. U podatkovnim centrima u Osijeku, Splitu, Rijeci i na kampusu Borongaj radovi koji su započeli u kolovozu 2020. godine su u punom tijeku, odvijaju se bez kašnjenja te očekujemo da će završiti sukladno inicijalnom planu u rujnu ove godine. Radovi u zgradi Srca započinju ovih dana te po planu završavaju u veljači 2022. godine. Prilikom dinamike radova posebna se pozornost vodila o neprekinutosti poslovanja zgrade i svih IKT sustava Srca s obzirom na to da predstavljaju srce digitalnog života sustava znanosti i visokog obrazovanja, ali i središte hrvatskog interneta.

Cjelokupni intervju možete pročitati na ovoj poveznici te u velikom članku u novom broju časopisa Vidi koji je na prodajnim mjestima u lipnju.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

50 godina SRCA- Gradi s računalni oblak i pet podatkovnih centara - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.