Kino i kod kuće

Kino i kod kuće

Epson projektori

Svaki trenutak dobar je za odluku o pretvaranja prostorije u pravo kino iskustvo, a tehnologija je danas otišla toliko daleko da je dobar projektor na kraju dana često jeftiniji od televizora.

Dok danas često čitamo o modernim LED; laserskim i “short-throw” projektorima, njihove cijene također mogu biti poprilično visoke upravo raddi novih tehnologija. No, ako u svoju postojeću prostoriju želite dodati jednostavan setup projektora kako bi mogli pogledati film “na velikom platnu”, cijene mid-range klasičnih projektora mogle bi vas iznenaditi.

Upravo smo kod te kategorije pogledali što se nudi kako bismo našli solidan model za naš setup. Projektor bi bilo idealno montirati na strop, a na gotovo svima imate nekakve mogućnosti prilagodbe slike kako biste ju mogli optimizirati. Mi smo ovdje imali nekoliko želja, od kojih je prva naravno maksimalna svjetlina. Dok ju uvijek možete prilagoditi, bolje je uzeti što svjetliji projektor za uživanje u svim uvjetima.

 

tw740 h no 1

 

Danas i projektori s klasičnim žaruljama lagano postižu preko 4.000 lumena svjetline, no to često nije za sve boje, već za čistu bijelu, dok miješanjem boja gubite na svjetlini. Srećom, lagano možete pronaći i modele koji garantiraju jednaku svjetlinu za sve boje koje prikazuju.

Osim snage žarulje, bitno je imati i sve mogućnosti prilagodbe slike, od keystone korekcije, preko fokusiranja pa sve do zumiranja kako biste imali prostora za korekcije jednom kada je projektor postavljen. Zumiranje je odlična opcija primjerice ako želite projektor imati dalje od zida bez gubitka oštrine i detalja slike. Za kraj je naravno bitna FullHD rezolucija koja se pokazala idealnom za kućna kina.

 

Lagana odluka

Uz malo guglanja brzo se otkrije Epsonova 3LCD tehnologija koju imaju u svojim projektorima, a rješava gotovo sve probleme koje bi korisnici mogli imati. Naime, kod ovog pristupa unutar projektora su zapravo tri zaslona za svaku od primarnih boja tako da se kompletna RGB slika može odjednom prikazati.

 

eh tw740 hero image rtl16541

 

To nije slučaj kod konkurentnih projektora koji mogu u jednom trenutku prikazati po jednu boju. Dok se ta promjena odvija vrlo brzo za dobivanje naizgled standardne slike, kod drugih proizvođača se često pojavljuje “efekt duge” na rubovima visokog kontrasta i u brzim scenama što bi nekim korisnicima moglo i te kako smetati. No, Epson nije riješio samo taj problem jer je drugi detalj u tome što su sve boje jednake svjetline što je svakako također plus uz još bolji kontrast za crne boje te korekciju Gama za još bolju sliku i ugodno gledanje.

Ostaje nam samo odabrati točan model, a za oko su nam zapela dva koja imaju vrlo malene razlike, no nekima bi mogle biti ključne.

 

Epson EB-FH06 i EH-TW740

Ova dva Epsonova projektora vrlo su slična, pogotovo jer dolaze u potpuno istom kućištu pa bi na prvu pomislili da vam je svejedno koji uzmete. Razlika ipak ima pa ćemo vam pomoći odabrati sebi idealan model. Napominjemo samo kako je riječ o standardnim projektorima bez Smart TV funkcija, no na njih lagano možete spojiti bilo koji Smart TV BOX i tako dobiti punu funkcionalnost modernih televizija s često još boljim performansama.

 

img easy to set up

 

Smart TV Box-evi često se samo moraju povezati na HDMI izlaz, a za napajanje koriste USB koji ovi projektori imaju odmah pored HDMI izlaza. Za potrebe ovog projektora dovoljni je FullHD izlaz, no lagano podržava i 4K sadržaj. Oba projektora koriste 210 W žarulje koje traju od 6,000 do 12,000 sati, ovisno o modu rada te nude do 3,500 lumena svjetline.

 

EH TW740

Oba projektora nude FullHD projekiju, no dijagonale prikaza im se malo razlikuju zbog različite optike. EH-TW740 ima prikaz od 30” do 386” dijagonale (ovisno o udaljenosti od zida), te ima manualnu keystone i fokus prilagodbu, dok zumirati možete pomoću daljinskog upravljača. S druge strane, EB-FH06 ima dijagonale od 34” do 332” te su sve funkcije prilagodbe optike (keystone, fokus i zoom) ručne izvedbe te vam je potreban pristup projektoru.

 

EB FH06

Ako vam trebaju stariji konektori poput VGA i RCA ulaza te dva HDMI-ja, EB-FH06 idealan je odabir za vas. Ako imate moderan setup, dovoljan vam je jedan HDMI ulaz za Smart TV Box i 3.5 mm audio izlaz za ozvučenje, model EH-TW740 će vam biti bolji odabir, zajedno s motoriziranim zumiranjem.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Kino i kod kuće - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.