Asus Intel Performance Day 2022

Asus Intel Performance Day 2022

Laptopijada u parku pririode

U živopisnom ambijentu parka prirode na Plitvičkim jezerima, Asus je u ležernom ugođaju novinarima iz regije prezentirao nove modele prijenosnih računala i zanimljive tehnološke inovacije. Naglasak je svakako bio na thin and light laptopima vrhunskih performansi koji su u Asusovom slučaju redom opremljeni odličnim OLED ekranima.

Što to zajedničko imaju Plitvička jezera i prijenosna računala? Na prvi pogled, ne mnogo toga. Međutim, upravo je u živopisnom ambijentu etno sela u parku prirode na Plitvičkim jezerima Asus odlučio uprizoriti dvodnevno druženje s novinarima od Baltika do Mediterana, na kojemu se prvenstveno govorilo o trendovima na tržištu prijenosnih računala te o Asusovim tehnološkim inovacijama.

Što 2022. godine čini vrhunski laptop?

Nakon dugo vremena zbog pandemijskih uvjeta, imali smo priliku s Asusovim predstavnicima uživo porazgovarati o zanimljivim novitetima u svijetu prijenosnih računala. Svakako dobrodošlo osvježenje. Vraćamo se tako u neko staro normalno i kada su u pitanju novinarska okupljanja.

Ovo okupljanje na Plitvičkim jezerima svakako su obilježili ležeran ugođaj, puno dobre zabave i uživanje u prirodnim ljepotama. Između svega ovoga, našlo se malo vremena i za jednu zanimljivu prezentaciju koja se prvenstveno bavila trendovima na tržištu prijenosnih računala u posljednje tri godine, kao i tehnološkim inovacijama i dizajnerskim rješenjima kojima Asus pokušava privući što više kupaca u našoj regiji.

 

asus intel performance day 2

Asusov voditelj tehničkog PR-a Ivan Besskyi govorio je o trendovima na tržištu laptopa.

 

Premda ovdje nismo doživjeli svojevrsnu premijeru nekih posve novih modela Asusovih prijenosnih računala iz ovogodišnje ponude, svakako je bilo zanimljivo čuti iz prve ruke na što se Asus fokusira prilikom osmišljavanja novih modela laptopa. Sama se prezentacija, koju je održao Ivan Besskyi, voditelj tehničkog PR-a za istočnu EMEA regiju, zapravo pretvorila u vrlo zanimljivu i otvorenu diskusiju s prisutnim novinarima. Ključno je pitanje što zapravo korisnici očekuju od vrhunskog laptopa 2022. godine i koje su im osobine najvažnije?

OLED je budućnost

U posljednjih nekoliko godina vidljiv je Asusov fokus na konzumerska prijenosna računala, pri čemu su postali najbrže rastući brend u regiji u tom tržišnom segmentu, no isto tako je naglašen potencijal koji imaju laptopi namijenjeni kreativnim profesionalcima.

Svakako je zanimljivo kako je Asus prvi proizvođač koji je unutar posljednje dvije godine u velikoj mjeri počeo implementirati OLED panele kod svojih prijenosnih računala. Tako su u 2021. godini imali 68% tržišnog udjela kada govorimo o laptopima s OLED ekranima. Jasno je kako u Asusu vjeruju da prednosti OLED tehnologije kod prijenosnih računala uveliko nadilaze potencijalne mane.

Štoviše, Asusovi Vivobook i Vivobook Pro modeli opremljeni s OLED ekranima su dostupni i u mainstream segmentu tržišta po cijeni od 1.000 eura ili manjoj. Na ovaj način Asus u mainstream kategoriji laptopa nudi ekrane vrhunske kvalitete, što je svakako veliki plus.

 

asus intel performance day 4

Asus nam je prezentirao flagship modele laptopa iz ponude za 2022. godinu.

 

Nadalje, prema nekim istraživanjima, korisnicima su i dalje performanse najvažnije prilikom odabira laptopa. Asus vjeruje kako danas moderni korisnici žele što je moguće bolje performanse unutar što tanjeg i lakšeg laptopa.

Što tanje, lakše i... brže!

Upravo iz tog razloga Asus sve više koristi Intelove moćnije H45W mobilne procesore u thin and light serijama svojih prijenosnih računala umjesto uobičajenih U ili P serija procesora koje nominalno troše nešto manje energije. Pokazalo se kako najnovija Alder Lake H serija procesora nudi osjetno bolje performanse bez pretjeranog smanjenja duljine trajanja baterije.

Kako aplikacije postaju sve zahtjevnije, moćniji procesor može omogućiti jednostavniji i brži rad, kako sada, tako i u budućnosti, posebice ukoliko imamo na umu da u današnje vrijeme jedan laptop koristimo u prosjeku 4-7 godina.

Svakako valja napomenuti kako Asus ove godine moćnije Intelove procesore serije H koristi u velikom broju svojih modela, od thin and light Zenbooka i Zenbooka Flip, preko mainstream Vivobookova, pa sve do više profesionalno orijentiranih Zenbook Pro laptopa i, dakako, gaming ROG i TUF serija. Mnogi od ovih Asusovih laptopa nose oznaku Intel Evo koja označava vrhunska thin and light prijenosna računala.

 

asus intel performance day 3

Zenbook Pro Duo s dva ekrana zanimljiv je laptop namijenjen kreativnim profesionalcima.

 

Dakako, korištenje moćnijih procesora koji troše nešto više energije zahtijeva ulaganje u razvoj odgovarajućih sustava hlađenja. Nitko danas ne želi bučan laptop. U tom smislu Asus se posebno usredotočio na dizajn ventilatora, unaprjeđenja po pitanju protoka zraka, te posve nova inovativna rješenja poput 3D Vapor Chamber tehnologije koja je ekskluzivno dostupna kod Zenbooka Pro 16X.

Sve ovo doprinosi boljem hlađenju komponenti, posebno u tanjim i manjim kućištima, uz prihvatljivu razinu buke. Pritom korisnici putem aplikacije MyAsus mogu birati između nekoliko predefiniranih opcija rada rashladnog sustava, ovisno o tome žele li bolje performanse ili što tiši rad.

Prirodne ljepote za kraj

Na lijepim Plitvicama smo uživo mogli vidjeti i neke od perjanica Asusove ponude konzumerskih laptopa poput Zenbooka Pro Duo, ROG Flowa Z13 ili Zenbooka Pro 16X. Neki od ovih modela se trenutno nalaze u Vidilabu, tako da vrlo skoro možete očekivati detaljnije recenzije i testove ovih zanimljivih laptopa.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.