U potrazi za savršenim jutrom - 3.5 out of 5 based on 2 votes
U potrazi za savršenim jutrom

U potrazi za savršenim jutrom

Približava se kraj mjeseca, rokovi vas stežu, a eto i novog dana koji očekuje nove pobjede. Svi imamo male dnevne rituale kojima počinjemo dan ili pak uzimamo predah kako bismo mogli savladati novi izazov. Iako smo taj problem već riješili, put je bio dug i trnovit, pa smo ga odlučili podijeliti s vama

Dok su zimski dani kratki te na posao i s posla idemo praktički noću, uhvatiti ljetno jutro ipak je malo teže. Tako smo za zadatak imali poslikati novi testni automobil za recenziju, te smo odabrali jutarnji „plavi i zlatni sat“ kao idealno vrijeme da uhvatimo sve detalje na karoseriji kako bismo se mogli poigrati sa svjetlom jutarnjeg sunca.

Za to već u pet ujutro trebate biti na terenu, spremni uhvatiti idealan kadar bez da smetate prometu kao i pješacima, da biste par sati kasnije mogli započeti dan u uredu.

 

DeLonghi-5.jpg

Do prije nekoliko godina, uhvatili biste nas s mješavinom instant kave u šalici kako se brzo spremamo za novi dan, što je svakako u nama otvorilo znatiželju za kavama, a uvijek želite doma složiti nešto „kao u kafiću“. Aparati za kavu u koje samo ubacite kapsule bili su nam sljedeći korak, a brzina ovakvog uređaja je odlična i da napravite kratku pauzu u radu da predahnete i sakupite misli.

Usput, otvara nam se i velik broj okusa, pa osim čistih kava, možemo birati želimo li jače ili slabije pečene, za veće ili manje šalice, kao i dodatne okuse za one koji vole začiniti svoje jutro. U većini slučajeva, ostaje vam samo dodati hladno ili toplo mlijeko i spremni ste za akciju.

No, nismo imali mira, i s vremenom smo tu i tamo uhvatili video s aparatom za kavu nalik onome u kafiću. Kod ovakvih mašina puno toga je prepušteno vama, no s malo truda, možete dobiti i pravu latte pjenu. Postupak je inače malo neuredan, no zato su pjene sa svakom kavom sve bolje.

 

DeLonghi-4.jpg

Ubrzo otkrijete da uopće ne pijete pravu kavu. Za to vam treba neposredno mljevena kava, pa slijedi kupnja mlinca. Sada već naš sustav zauzima prostora u kuhinji, no u potrazi za odličnom kavom moramo se pomiriti s nekim kompromisima. Svaka promjena zahtijeva i mijenjanje postavki mlinca, kao i sita kako bi optimalan omjer kave i vode bio istisnut u šalicu.

No, ni ovdje nije kraj. Ispada da sve radite krivo cijelo vrijeme. Niste koristili distributer kave koji mora odgovarati vašem uređaju. Zatim, naravno, morate imati i igličaste grablje kako u kavi koju stavljate u aparat ne bi bilo grumena te se dobiva još ujednačenija ekstrakcija espressa iz svake doze.

Za kraj trebate, naravno, i tamper kave kako bi pritisak vode kod ekstrakcije bio idealan, kao i mjerač za dobivanje ujednačenih i optimalnih rezultata. Za sve te dodatke kupili smo i odvojenu dasku na kojoj stoje i sada je već više od pola kuhinje zauzeo pribor za dobivanje jedne jutarnje šalice kave čija priprema, zajedno sa čišćenjem svega, sada već traje dobrih desetak minuta. Mora postojati nešto jednostavnije s jednako dobrim, konzistentnim rezultatima.

 

De’Longhi ima rješenje

Ovdje nam je u redakciju u pomoć došao moderan high-tech De’Longhi aparat s novom pridošlicom u njihovoj Eletta seriji, s nazivom Explore čijim smo se pametnim funkcijama odmah oduševili. Omogućuje vam da njime napravite velik broj različitih vrsta kava vrlo jednostavno i u rekordno kratkom vremenu, a malo je za reći da smo se odmah zaljubili.

Eletta Explore tako u jednom pakiranju ima sve što vam treba, uključujući i šalicu za coffee-to-go, kao i kalup za kockice leda, nužan dodatak za ledene kave. Izvadili smo aparat iz kutije, natočili vode u pretinac na desnoj strani i uključili aparat u struju. Sprijeda nas dočekuje 3,5-inčni zaslon osjetljiv na dodir koji nas vodi kroz postavljanje uređaja za dobivanje odlične prve šalice kave.

 

DeLonghi-2.jpg

Sa svake strane zaslona imamo po dva gumba koji predstavljaju prečace za brz izbor hladnih ili toplih napitaka, opciju putne kave ili pak listu vaših favorita. Ovisno o kavi koju odaberete, pritiskom na Plus ispod slike, možete odabrati dodatne parametre poput intenziteta kave ili same količine, za veće ili manje šalice.

Ukupno na izbor imamo oko 40 različitih napitaka, od kojih je dobar dio i u kategoriji „ledenih kava“ za one vruće ljetne dane. U to uračunajte i brojne okuse koje vam nude različite kave na tržištu i dobivate ogroman izbor kava već u startu. Dodatno, Eletta Explore nudi vam i prilagodbu temperature kave te količine mlijeka koja ide u svaku šalicu, kako biste kavu uistinu učinili svojom.

 

DeLonghi-1-2.JPG

Personalizirane kave možete staviti pod favorite, a ako imate više kavoljubaca u obitelji, uređaj podržava do četiri jedinstvena korisnika gdje svaki može slagati vlastitu listu personalizirane kave. Aparat se prilagođava zrnima koje ubacite, a ima i opciju hladne ekstrakcije kave iz zrna pomoću vode i niskog pritiska.

 

Aplikacija za još veći izbor

Aparat se povezuje s mobitelom putem De’Longhi Coffee Link aplikacije dostupne za Android i iOS, koja vam otvara novi svijet mogućnosti. Jednom kada aplikaciju uparite s uređajem, ponudit će vam u startu jednaku selekciju od oko 40 različitih napitaka, pregledno podijeljenih na vruće, hladne i „To Go“ kave. Možete odabrati i favorite koji će uvijek biti na vrhu, spremni za odabir.

Prava čar aplikacije su dodatni recepti s prijedlozima za kuhanje oko stotinjak egzotičnih kava, za one spremne da se odvaže u potragu za novim okusima. De’Longhi vas i u samoj aplikaciji naziva „Explorerom“, a kako smo spomenuli, uređaj podržava do četiri odvojena korisnika.

 

DeLonghi-6.jpg

Za kraj, svakako ćete eksperimentirati i s brojnim vrstama prženih kava u zrnu, a u slučaju da se prvi put s time susrećete, različita zrna zahtijevaju prilagodbu aparata, od finoće mljevenja do temperature vode.

Zato Eletta Explore pomoću aplikacije nudi Bean Adapt tehnologiju gdje kroz kratki upitnik o kavi koju ste stavili radi espresso te vas pita kakav je okus. Ako vam ne odgovara, možete ga dodatno optimizirati dok ne dobijete idealnu verziju nove kave koju možete pohraniti u memoriju kako bi uređaj zapamtio postavke za svaku kavu koju isprobate.

Bilo da ste ljubitelj jedne verzije kave za početak svakog jutra, ili ne želite započeti radni dan s istim okusom kave dvaput u godini, De’Longhi Eletta Explore nudi vam sve što trebate za kratki predah.

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

U potrazi za savršenim jutrom - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.