Uvodnik - Vidi 262 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Uvodnik - Vidi 262

Uvodnik - Vidi 262

Topla robotska riječ

Jedan me nedavni susret sa susjedom ispred redakcije podsjetio kako djetinjasti i radoznali um čovjeka može pokrenuti jednostavan tehnološki iskorak u područje koje je nekad bilo rezervirano samo za radnju SF filma, u kojemu umjetna inteligencija ugodnim humanoidnim glasom priopćava da će radi sigurnosti svemirske misije uništiti svaki živi oblik na svemirskom brodu kako bi spasila interese tvrtke koja ga je poslala u misiju. Ne oklijeva biti ljubazna i topla robotska riječ do samog kraja, kako god lošu vijest nosila putnicima.

Urednik Tomislav Kotnik

Siri je tek igračka prema stvarnoj umjetnoj inteligenciji koja je već ušla u naš život

Nabavio je tako moj susjed novi iPhone i otkrio na njemu poznatu virtualnu družicu Siri.

Silno je mog susjeda zabavljalo postavljati gomilu besmislenih pitanja virtualnoj asistentici ugodnog glasa ne bi li iz nje izvukao što smješniji odgovor. Toliko se uživio u to, postavljajući i najbizarnija intimna pitanja, da je na trenutak pomislio kako se iza umilnog glasa krije autentična robotska svijest ili napredna umjetna inteligencija koja će moći dati odgovor na svako moguće i nemoguće pitanje ali možda i nenadano uslijed neželjene greške, drugima razotkriti njegove osobne tajne.


Uvjerio sam ga da nema bojazni jer da su ova pitanja i odgovore za Siri osmislili šaljivci iz Cupertina kako bi ugodnim glasom osobne asistentice ili asistenta umili i proljepšali hladno korporacijsko lice koje stoji između korisnika i njih te dalo ljudski oblik nečemu što smo nekad čitali kao dosadni FAQ, a sada imamo na raspolaganju odgovore koji su ponekad suptilno šaljivi ali i sa ugodnom dozom sarkazma.


No, Siri je tek igračka prema stvarnoj umjetnoj inteligenciji koja je već ušla u naš život, a da toga nismo svjesni. Primjerice kupujući na Amazonu, umjetna inteligencija će kroz machine learning, na osnovu kompleksnih algoritama koje je kodirao čovjek, uskoro moći sama kreirati dijelove koda i ugraditi ih na temelju novih spoznaja u interakciji s ljudima koji su u potrazi za nekom knjigom ili predmetom, čineći im iskustvo kupnje jedinstvenim. Znat će što ćete uskoro željeti kupiti, a da niti sami niste još toga postali svjesni. Već danas korisnici usluga Swedish banke, koji upit šalju preko chat boarda i žele riješiti svoj problem, nisu svjesni da će njihov upit rješavati pristupačna i ugodna Amelia, umjetna inteligencija koja će upit riješiti za prosječno 4,5 minute, u usporedbi sa 18,2 minuta koje će utrošiti pravi agent.


Mi, ljudi, volimo slušati i gledati druge ljude. Zato roboti imaju ljudski umiljati glas ili su oblikom sve sličniji nama. Iz toga promatranja drugih ljudi i njihovih iskustava tisućama godina evolucije učimo ili bar vjerujemo da ćemo biti pametniji. Dok roboti u potpunosti ne preuzmu tu funkciju pametnog savjetovanja i šaljivog odnosa s nama, kakav ima Siri, oslanjamo se na informacije koje nam nude ljudi. Ako je ta informacija ponuđena kroz sasvim jednostavan, ali prirodno i opušteno snimljen video, govorimo o „Vlogerskim poslima“.


Vloganje je danas nešto što svatko tko je mladi pripadnik Z generacije, želi probati. Nije potrebno više od nekoliko komada video opreme i dobrog smisla za prirodnu komunikaciju s publikom i imate bingo. Desetine pa i stotine tisuća pretplatnika željet će vidjeti vaš lik i čuti vaše mišljenje o nečemu za što vas smatraju kompetentnim, a još ćete k tome i zaraditi lijepe novce, no morate u tome biti zaista dobri. Kako do toga doći, nije jednostavno reći, ali mi smo istražili tu zagonetnu tihu kastu i nagovorili ih da za vas, naše čitatelje, otkriju neke svoje male tajne.
Iako su zadnji tjedni kalendarske godine bili naporni, nije bilo teško osmisliti ovaj broj da bude zabavan, jer je bilo zanimljivih tehnoloških novotarija koje smo dobili u redakciji na radost naših VIDIlabovaca, poput Microsoft mixed reality head seta od HP-a ili privlačnih ultrabookova, klase malih i lakih laptopa koje želi svatko tko je bar jedan dan nosio u torbi makar i jedan kilogram viška svog teškog laptopa, sanjajući o tome da iduća kupnja bude pametnija. I na kraju, u namjeri da iskoristite dobru volju svojih bližnjih koji vas žele razveseliti originalnim trendy gadgetom, pokažite im naš usporedni test pametnih satova koji će riješiti dvojbe kojim tech poklonom će vas istinski učiniti sretnim, bar do idućeg broja.


Svako dobro u godini pred nama želim svim našim vjernim čitateljima i naravno VIDImo se u idućoj, za nas vrlo uzbudljivoj godini u kojoj ćemo ući u 25 godina postojanja, pa iznenađenja neće nedostajati :-)

Sadržaj časipisa Vidi 262 potražite na ovom linku!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.