Uvodnik - Vidi 263

Uvodnik - Vidi 263

Od cigle do igle

Ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je na našim (tv) ekranima jedini dodir sa glamuroznim akcijskim serijalima, ali i susret sa cutting edge tehnologijama, bilo praćenje omiljene detektivske serije petkom, P(r)oroci Miamia, mogli smo vidjeti detalj koji će obilježiti novu važnu epohu u koju smo tada nesvjesno skliznuli.

Urednik Tomislav Kotnik

2007. je bila godina koja nas je uvela u novu epohu. Tada je zaista Internet susreo mobitel jer je Steve Jobs predstavio svoj prvi iPhone

Dvojica opuštenih i silno dovitljivih detektiva, Sonny Crockett i Ricardo Tubbs, odjeveni u kričasto fluorescentna odijelca, tada su p(r)oročanski pokazali detalj koji će silno promijeniti svijet. Jureći šminkerskim kabrioletima avenijama Miamia u rukama su, umjesto uobičajene crne policijske „Motorole“ imali napravu šokantnog futurističkog izgleda – Motorolu DynaTAC 8000X.

U rukama im je zabljesnula velika bijela cigla veličine zrele lubenice, koja je nas klince ostavljala bez daha. Bio je to rasni bijeli lipicanac među garavim policijskim radiostanicama. Pravi macan i nešto što je silno podsjećalo na naprave koje su se već naveliko koristile u SF serijalu Zvjezdane staze. Koštao je nevjerojatnih 3995 američkih zelembaća, što bi u današnjoj vrijednosti bilo gotovo 60.000 kn?!

Uređaj je nudio mogućnost da nazovete nekog, i zamislite, da vas netko nazove a da pritom ne morate biti pored javne govornice ili spojeni žicom. Ne-mo-gu-će. Bili smo skamenjeni od divljenja. To je bio vrh i nadali smo se da iza tog izuma mogu samo izmisliti još Warp pogon za međuzvjezdana putovanja da nas zadive.

Deset godina taj je model bio u prodaji i naravno nedostižan širokim masama. Mobiteli su se potom smanjivali dimenzijama, ali i cijenom, pa su vrlo brzo bili dostupni i nama u Hrvatskoj već ranih devedesetih. Brzo smo se navikli na svakakve oblike, od ciglastih do iglastih modela Jamesbondovskog izgleda. Sve je to bilo manje više to i nismo očekivali ništa više od toga. Što bi drugo mobitel i trebao raditi osim pružiti glasovnu komunikaciju, poslati tekstualnu poruku ili u najboljem slučaju neki e-mail ili pak skinuti sitnu vijest s Interneta preko WAP-a.

No došla je 2007. godina koja nas je uvela u novu epohu. Tada je Internet zaista susreo mobitel jer Steve Jobs je na konferenciji Macworld predstavio prvi iPhone. Iako je tada Jobs prevario publiku i javnost skrivajući da njegov iPhone ima stotine bugova, a stalno rušenje operativnog sustava prikrivao je neprestano mijenjajući modele koje je pokazivao, tako da publika nije mogla dokučiti da je iPhone tek dobra ideja i trenutno potpuno nefunkcionalan proizvod. Sreća ga je ipak pomazila: već za koju godinu stvorilo se nepregledno tržište korisnih aplikacija na App Storeu, a u igru se uključio i Google. Rođeni su punokrvni smartphoni kakve danas znamo. Naše produžene ruke. Dimenzije i kvaliteta ekrana se mijenjaju, procesori su sve moćniji, baterije su sve snažnije, kamere sve bolje ali u biti to je to. Može li bolje?

No... nedavno se desila jedna stvar koja je pomalo neprimjetno prošla u javnosti, a koja nas je opet sudarila s novom velikom promjenom koja je pred našom civilizacijom. Spojila nam je smartphone s umjetnom inteligencijom. Naime, nakon godinu dana odgađanja Amazon je prije neki dan predstavio svoju prvu trgovinu sa uobičajenim potrepštinama u koju ljudi mogu ušetati i iz nje otići bez da dragoj blagajnici kažu dobar dan ili doviđenja, jer blagajnice ili blagajnika u toj trgovini jednostavno – nema! Na ulazu u trgovinu date na skeniranje kod sa svog smartphona kako biste se identificirali (naravno i potvrdili da ste spojeni s novcima na vašem računu, ma gdje se on nalazio) te vas računalo u tom trenutku prepoznaje kao 3D objekt koji se kreće trgovinom. Cijela tehnologija je vrlo slična tehnologiji koja se koristi u samovozećim automobilima jer vas se prati kroz prostor putem mreže senzora, computer visiona i deep learninga. Sve što uzmete u ruku s police i odšetate iz trgovine smatrat će se da ste kupili i teretit će se vaš račun. Smartphone je postao vaš interfejs za komunikaciju sa umjetnom inteligencijom, a vrlo vjerojatno trgovine neće biti jedine koje će tražiti identifikaciju preko vašeg uređaja. Smartphone će biti vaša ulaznica da vas se prepozna kao korisnog i iskoristivog člana društva. Pomalo jezovito, ali nešto što će za koju godinu biti sasvim normalno i široko primijenjeno. Amazon prihoduje 135 milijardi američkih dolara godišnje i nema razloga da sumnjamo da zna što radi. Prigrlit ćemo tu inovaciju željeli ili ne, a blagajnice će nažalost morati na dugi odmor.

Današnji smartphoni premium klase već koštaju više od solidnog računala ili laptopa, pa se klasa telefona od 2500 kn čini kao nešto sasvim razumno da za vas odlučimo testirati. Ponuda je na tržištu velika a, mi smo odabrali 17 modela s hrvatskog tržišta koje trebate uzeti u obzir pri kupnji, testirajući zaista vrlo detaljno i duboko sve aspekte koji bi vas mogli zanimati. Jer danas je posjedovanje takvog uređaja nužna potreba a ne luksuz. Uz obilje drugih zanimljivih tema vjerujem da ćete uživati u ovom broju.

Sadržaj časipisa Vidi 263 potražite na ovom linku!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.