ASUS Dual RTX 2080

ASUS Dual RTX 2080

Vrhunski 2K, solidni 4K

Kada pričamo o vrhu ponude kod grafičkih kartica, pričamo o RTX 2080 modelima koji dolaze s vrhunskim performansama uz, naravno, paprenu cijenu. Pogledajmo kako se RTX 2080 nosi s novim Nvidijinim tehnologijama.

RTX 2080 je, naravno, među prvim karticama nove generacije koje su postale dostupne na tržištu te predstavljaju vrh grafičke ponude, osim, dakako, premium “Ti” verzije. Kartica je opremljena svime što će vam trebati za vrhunski gaming na, naravno, maksimalnim postavkama. Jedino što morate birati je 4K 60 fps monitor ili pak 2K 144 fps monitor. U slučaju da planirate iskoristiti svu novu tehnologiju koju je Nvidia implementirala, za odličan gaming na oko 60 fps-a preporučuju da se s ovom karticom ipak držite 2K rezolucije od 2560 x 1440 piksela s maksimalnim grafičkim postavkama te uključenim DXR-om, kao i DLSS-om. Pri ovim postavkama trebali biste vidjeti maksimum koji grafička može dati u ovom trenutku, dok će optimizacijom koda i boljom implementacijom u nadolazećim igrama zasigurno rasti i performanse.

Nova generacija: Kako proizvođači kartica polako odustaju od SLI/CrossFire tehnologija, tako kartice polagano zauzimaju sve više mjesta,. Treći PCIe utor postaje neupotrebljiv sa ovom karticom.

OTVOR

Naravno, kako bi naš usporedni test bio pošten, isključili smo napredne mogućnosti kartica jer one ipak smanjuju performanse. Testiralo se u 2K rezoluciji, a rezultati su, naravno, bili vrhunski, iako kartica ipak nije u mogućnosti izbaciti 144 fps-a pri maksimalnoj grafičkoj kvaliteti, no smatramo kako većini neće biti teško spustiti kvalitetu nekih detalja da dostignu tu razinu performansi. Jedina konkurencija ovoj kartici je najnovija AMD Radeon VII kartica, koja drži i jednaku cijenu Nvidijinoj ponudi, no primjećujemo kako Nvidia ipak pobjeđuje u većini testova.

Kod nas se na testu našao model branda ASUS koji je na našem tržištu poprilično zastupljen te smo dobili “OC” verziju koja ima malo veći radni takt već iz tvornice. Prvo što nam zapinje za oko je sama masa cijele kartice jer kako ASUS sam napominje na svojim stranicama, kartica će bez isprike zauzeti tri PCIe utora zahvaljujući uistinu impresivnom hladnjaku. Asus je izbacio heatpipe tehnologiju te se oslonio na ogromnu količinu aluminija za koju možemo reći da obavlja svoj zadatak izvrsno jer i pri najvećim opterećenjima ventilatori jedva trebaju proizvesti maleni povjetarac da kartica ostane pri razumnim temperaturama. Sa stražnje strane se nalaze standardna tri DisplayPort izlaza, jedan HDMI te jedan USB C izlaz za VR primjenu. Kako bi se ova kartica napajala, ASUS zahtijeva jednako napajanje kao kod 2060 modela, to jest 1 x 8 pinski utor i 1 x 6 pinski utor na kartici. Kartica, naravno, ima i solidan backplate kako bi se osigurala od savijanja zbog poprilične veličine hladnjaka. Zanimljivo je vidjeti i SLI konektor koji je još ostao samo na vrhu ponude Nvidijinih kartica te će uskoro otići u zaborav kao i gaming s 3D naočalama.

Bez toplovodnih cijevi: Dizajn hladnjaka koji ne koristi toplovodne cijevi nije čest, no osigurao je ovoj kartici puno više iskoristivog prostora za sam aluminijski radijator

ASUS RTX 2080 2

Sami RTX 2080 čip sastoji se od impresivne količine tehnologije koju je Nvidia uspjela nagurati unutra, a uključuje 2944 CUDA jezgri, 368 Tensor jezgri za AI te 46 RT jezgri za RayTracing. Čip je, naravno, otisnut na TSMC-ovoj 12 nm tehnologiji te ima očekivani TDP od svega 215 W, što je impresivno s obzirom na uključene performanse. Naravno, ASUS-ovo napajanje čipa je nešto jače te može povući i više energije. Kao i model prošle generacije, ima 8 GB RAM memorije, no u novoj GDDR6 tehnologiji. To će biti dovoljno i za 4K gaming. Brzina procesora ostaje, naravno, varijabilna, ovisno o uvjetima u kojima grafička kartica radi, no s obzirom na masivni hladnjak, nikada ne biste trebali vidjeti performanse ispod maksimalnih. Nvidia kartici daje 1515 MHz standardno i 1710 MHz boost frekvenciju, no na testiranjima se ta brzina uvijek kretala oko 2 GHz zahvaljujući načinu na koji Nvidia određuje performanse.

Više informacija

  • Model: nVidia GeForce RTX 2080
  • Performanse: 4,51
  • Proizvođač: ASUS
  • Proizvodni proces: Turing/12nm
  • Shaders / Texture Units / ROP's: 2944/184/64
  • Količina i vrsta RAM-a: GDDR6/8 GB
  • Memorijska sabirnica: 256 bit
  • Memorijska propusnost: 448 GB/s
  • TDP: 215W
  • Video izlazi: DVI-D, HDMI, 3xDisplayPort
  • Ustupitelj i cijena: M-San, 7.450,00 kn
  • Grand Prix: 4,15
  • Best Buy: 3,54
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za ASUS Dual RTX 2080

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

ASUS Dual RTX 2080 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.