Sapphire Nitro+ RX 570 - 4.0 out of 5 based on 1 vote
Sapphire Nitro+ RX 570

Sapphire Nitro+ RX 570

Iznenađujući omjer cijene i performansi

Nakon eksplozije cijena kriptovaluta bilo je teško predložiti išta od AMD ponude zbog same nestašice, no sada kada se stanje popravilo, ovu karticu nikako nemojte izbjeći kada se odlučite za shopping.

Kao i kod sličnih kartica srednjeg segmenta, jednom kada je kriza kopanja kriptovaluta krenula bilo je nerealno kupovati kartice ovog ranga jer su bile precijenjene zbog nedostatka zaliha. Sada kada im se cijena stabilizirala na realne vrijednosti, ne može biti bolje vrijeme za slaganje solidnog builda uz pristojnu cijenu komponenti. RX 570 kartica je koja nas je ugodno iznenadila jer pruža mogućnost gaminga čak i na 2K rezolucijama, uz, naravno, spuštanje kvalitete detalja, no za traženu cijenu nismo ostali ravnodušni. Naravno, preporučuje se igranje na FullHD postavkama jer se dobar dio igara tada može igrati na maksimalnoj grafičkoj kvaliteti. Mi ćemo vidjeti kako se drži na 2K rezoluciji s maksimalnim postavkama kako bismo je lakše rangirali s konkurencijom.

Sve što vam treba: Hlađenje je i više nego optimalno te neće imati problema držati karticu na maksimumu

Sapphire RX 570 1

Dakle, ova se kartica reklamira za gaming na FullHD rezoluciji, no to ne znači da neće moći pokrenuti moderniju 2K rezoluciju našeg monitora. Postavke su, naravno, na maksimumu, kao i kod ostalih kartica na testu. Iznenađujuće, premda praktički dijeli cijenu s 1050Ti grafičkom karticom, od nje ima čak dosta bolje performanse, pa ćete biti konstantno u 45-50 fps rangu na ultra kvaliteti Battlefielda V, što je vrlo dobar rezultat za traženu cijenu. Malim spuštanjem kvalitete, naravno, dobit ćete traženih 60 fps-a. Malo stariji Need for Speed zato može pogurati i oko 60 FPS-a i na ovoj rezoluciji. Blender je još jedan solidan primjer čiste snage ovog procesora, iako se, naravno, ne može usporediti s jačim karticama.

Za svaki slučaj: Dodatno 6-pinsko napajanje je “opcionalno” te nije nužno za gaming

Sapphire RX 570 2

Sapphire je na ovu karticu nalijepio praktički najveći hladnjak koji su imali, a da otprilike odgovara dizajnu PCB-ja. Sapphire je također odlučio napumpati karticu napajanjem te zahtijeva 1x 8-pinsko i 1x 6-pinsko dodatno napajanje, premda kartica s AMD-ove strane troši oko 120 W snage, a Sapphire ističe potrošnju manju od 195 W. Također, preporučuju napajanje od barem 500 W. Naravno, hladnjak bez poteškoća drži sustav na optimalnoj temperaturi praktički bez buke dva 95 milimetarska ventilatora. Crno-bijeli dizajn je atraktivan i nije previše upadljiv, pa će lako odgovarati uz svaki build. Kartica čak ima i solidan backplate te LED osvjetljenje logotipa, što je rijetkost u ovoj cjenovnoj kategoriji. Napominjemo da smo mi testirali verziju s 4 GB GDDR5 memorije, no postoje i modeli s 8 GB memorije. Teško nam je reći bi li ona utjecala na rezultate koje smo dobili na našem testu. Od konektora tu dobivamo po dva HDMI utora, dva DisplayPort utora te jedan DVI-D za povezivanje starijih monitora.

Srednja kvaliteta idealna je za ovu karticu pri 2K rezoluciji za solidno gaming iskustvo

Sapphire RX 570 3

Općenito, RX 570 je slabija verzija istog čipa koji se nalazi i u RX 580 karticama. Od 2304 ukupnih ”shader unita” kojima raspolaže RX 580, RX 570 je limitiran na njih 2048. Uz to grafička kartica dolazi s 4 GB GDDR5 memorije, a na tržištu se mogu naći verzije i s 8 GB GDDR5. Referentna verzija ima 120 W TDP-a te se napaja pomoću jednog 6-pinskog utora. Nitro+ model, s druge strane, može trošiti do 195 W snage te zahtijeva 1x 6-pinski i 1x 8-pinski utor za napajanje. Dodatna energija omogućuje i veće performanse i Sapphire ovu karticu overclocka na do 1325 MHz boost clocka, koji i zadržava uz pomoć dva ventilatora čiji šum neće biti zamjetan kada se kućište zatvori. Grafička je otisnuta na 14 nm FinFET tehnologiji, čiji je efekt primjetan s obzirom na to da su prijašnji modeli znali smanjiti brzinu kako bi zadržali radnu temperaturu. Sve to ovo čini odličnom mainstream karticom, pogotovo kada trebate kupiti još hrpu drugih dijelova za vaš novi PC build.

Više informacija

  • Model: AMD RX 570
  • Performanse: 2,77
  • Proizvođač: Sapphire
  • Proizvodni proces: Polaris 20/14 nm
  • Shaders / Texture Units / ROP's: 2048/128/32
  • Frekvencija GPU-a/memorije: 1325/1750 MHz
  • Količina i vrsta RAM-a: GDDR5/4GB
  • Memorijska sabirnica: 245 bit
  • Memorijska propusnost: 224 GB/s
  • TDP: 195W
  • Video izlazi: 1xDVI-D, 2xHDMI, 2xDisplayPort
  • Ustupitelj i cijena: Futura IT, 1.539,00 kn
  • Grand Prix: 3,04
  • Best Buy: 3,99
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sapphire Nitro+ RX 570

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sapphire Nitro+ RX 570 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.