Sapphire Pulse RX 580

Sapphire Pulse RX 580

Idealni gaming partner

AMD-ova grafička kartica ponovno vlada omjerom uloženog i dobivenog te nudi odlične performanse i u 2K rezoluciji.

AMD Radeon Rx 580 nije nova kartica. Najveći problem, barem za gamere, bila je njezina snaga u kopanju kriptovaluta. Bila je zapravo toliko dobra da su 580 modeli bili prvi zahvaćeni velikom nestašicom. Zatim su iz tog razloga počele rasti cijene, pa nije bilo čudno što je kartica postala pomalo i zaboravljena kao opcija. No kriza s cijenama je prošla i kartica se može naći za manje nego ikada. Dapače, cjenovno pobjeđuje i konkurentnu Nvidiju 1060 6GB, dok je u isto vrijeme vodi i po performansama. Naravno, ta razlika ovisi od igre do igre, no u prosjeku je jača za nekih 6%. Naravno, kao minus dolazi nešto veća potrošnja električne energije, što uzrokuje veće grijanje i TDP, što pak uzrokuje nešto glasniji rad ventilatora kako bi cijeli sustav optimalno radio.

Skoro best buy: Radeonka je performansama prestigla GTX 1060, dok mu je cijena niža. Odlična za igranje na FullHD i vrlo dobra čak i na 2K rezoluciji

RX 580 1

Naš usporedni test izazvao je karticu na 2K rezoluciji od 2560 x 1440 piksela s maksimalnom brzinom od 144 Hz. Naravno, sve su igre bile postavljene na maksimalnu kvalitetu prikaza, kao i kod ostalih kartica. U igrama se pokazala kao vrlo solidna konkurencija Nvidijinoj GTX 1060 6 GB, koju ju je i sustigla te na naslovima osigurala stalnih 60 fps-a tijekom igranja. Sada AMD, kao i Nvidija, ima solidne drivere koji omogućuju i automatizirani overclock jezgre kako bi izvukli još koji postotak performansi, uz malo veću buku ventilatora. Imajte na umu da smo mi testirali model s 8 GB GDDR5 memorije te postoji i 4 GB verzija, koja je praktički odvojeni proizvod s obzirom na to da je i sami čip oslabljen. Jedini minus je, naravno, primjetno glasniji rad od konkurencije zbog veće potrošnje energije koja na ovoj kartici doseže i 225 W.

Jedan 8-pinac: Unatoč malo većoj potrošnji dovoljan je jedan kabel za struju. Šteta što je kartica glasna u radu

Sapphire RX 580 2 of 2

Sapphire, ekskluzivni proizvođač AMD grafičkih kartica, ovu je karticu naoružao velikim aktivnim hladnjakom sa solidnim toplovodnim cijevima koje osiguravaju ovu karticu od pregrijavanja. Crni plastični prekrivač neće privlačiti previše pažnje ako za cilj imate neutralnije kućište, a jedini obojeni dio je crvena traka na backplateu. On uz to osigurava i da se kartica s vremenom ne savine pod težinom samog hladnjaka, no to neće utjecati na hlađenje kartice. Dolazi u jednostavnom pakiranju koje neće pokušati opravdati visoku cijenu, već je sve jednostavno zapakirano sa samo karticom unutra. Kartica je rangirana na do 225 W TDP te ima jedan 8-pinski utor za dodatno napajanje. Ventilatori se kao i kod ostatka Sapphireove linije mogu lako zamijeniti u slučaju kvara, što servis čini puno bržim i efikasnijim. Dva ventilatora koja su ugrađena pri gamingu će ipak morati dignuti brzinu rada, što će je učiniti zamjetno glasnijom od konkurencije, no, naravno, ne pričamo o nepodnošljivim zvukovima, već o laganom šumu jednom kada je sustav zapakiran. Dok ne radi aktivno, ventilatori su u stanju mirovanja.

RX 580 koristi punu snagu Polaris 20 arhitekture i procesora otisnutog na 14 nm FinFET proizvodnom procesu. To znači da je aktivno svih 2304 shader unita koji su aktivni brzinom od 1366 MHz boost, no ta vrijednost dinamički može narasti zahvaljujući AMD-ovim driverima. Sapphire i AMD napominju da bi bilo najbolje imati napajanje snage barem 500 W. Dual bios optimizira neke detalje te se može mijenjati između gaming i compute načina rada, no njih nismo isprobavali. Zahvaljujući Freesync 2 tehnologiji, HDR na podržanim zaslonima radi odlično te se pali automatski kada bude omogućen na ekranu, u što smo se sami uvjerili zahvaljujući AOC AGON monitoru na kojem je i testirana kartica. Naravno, i HDR i Freesync bili su isključeni za vrijeme testa.

Dobra ponuda za cijenu: Apex Legends na FullHD-u leti, no u 2K smo dobili 47 FPS-a i  uz ponešto smanjene detalje

RX 580 2

Više informacija

  • Model: AMD RX 580
  • Performanse: 2,9
  • Proizvođač: Sapphire
  • Proizvodni proces: Polaris 20/14 nm
  • Shaders / Texture Units / ROP's: 2304/144/32
  • Frekvencija GPU-a/memorije: 1366/2000 MHz
  • Količina i vrsta RAM-a: GDDR5/8GB
  • Memorijska sabirnica: 256 bit
  • Memorijska propusnost: 256 GB/s
  • TDP: 225W
  • Video izlazi: 1xDVI-D, 2xHDMI, 2xDisplayPort
  • Ustupitelj i cijena: Futura IT, 1.899,00 kn
  • Grand Prix: 3,07
  • Best Buy: 3,94
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sapphire Pulse RX 580

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sapphire Pulse RX 580 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.