Recenzija: Intel Core i5-8600K - 2.0 out of 5 based on 1 vote
Recenzija: Intel Core i5-8600K

Recenzija: Intel Core i5-8600K

Coffee Lake predstavlja svojevrsnu prekretnicu u Intelovom razmišljanju o potrebama svojih korisnika, kao i cijenama koje plaćaju za performanse koje dobivaju.

 

 

Entry-level procesori „Pentium“ imali su dvije jezgre s 2 threada te u principu nisu mogli služiti za puno više od MOBA igara koje ni nisu previše zahtjevne. Najčešće se koriste za uredske aplikacije. Sljedeći na redu u sada već mainstream liniji su i3 procesori koji su također u prvih sedam generacija imali dvije jezgre, ali sa četiri threada. Na njima se moglo igrati, no prva sljedeća generacija AAA igara brzo bi ih oborila na koljena jer nisu mogli podržati naprednije grafičke kartice. Nakon njih dolazimo do srednje i najčešće birane klase procesora, barem za gaming, a to su i5 procesori s četiri fizičke jezgre. Dugo su dominirali jer je to praktički bio optimalan broj threadova koje su igre mogle efikasno iskoristiti, a odlične performanse pojedinih jezgri imale su odlične rezultate u igrama.

I5 i I7 ptocesori 5

AMD je u međuvremenu lansirao ZEN arhitekturu kojom su napokon uspjeli konkurirati Intelovim procesorima. Performanse pojedinih jezgri još uvijek nisu bile na nivou Intelovih, no povoljna cijena i velik broj jezgara mnoge je zaintrigirao. Intelu je trebao brz odgovor i dao ga je u obliku Coffee Lake procesora, osme generacije koja napokon uvodi promjene. i3 procesori sada imaju četiri fizičke jezgre, što ih čini idealnima za gaming po prihvatljivoj cijeni. i5 dobiva šest fizičkih jezgri za još više performansi te sustiže i i7 modele iz prošle generacije.

Mi imamo verziju koju je moguće overclockati, to jest povećati performanse iznad onoga za što su predviđeni, pa nas zanima koja je maksimalna snaga ovih procesora. Verzije koje je moguće ovako prilagođavati imaju na kraju imena slovo K te za svoj rad trebaju matičnu ploču s početnim slovom Z. Naravno, za sobom vuku i cjenovni premium zbog kojeg ih je često teško preporučiti. Uz skuplji procesor i matičnu ploču, morate samo kupiti i odvojeni hladnjak za procesor kako bi sve moglo funkcionirati jer K modeli dolaze bez vlastitog hladnjaka. Mi smo imali MSI-jev Frozr L, relativno nov model coolera koji je mogao držati korak s i5 procesorom u standardnoj i overclockanoj konfiguraciji.

Untitled 1

 

Isplati li se ulagati u bržu RAM memoriju?

Performanse su, kako vidimo iz tablice, prilično očekivane. Kod igara će velikom većinom prednost imati brzina jezgara, a ne njihova količina, dok VR testiranje pokazuje iznimnu važnost procesora kod ukupnih performansi konačnog sustava. Naglasimo još da su testovi izvršeni na 16 GB RAM memorije (dva keksa s po osam GB memorije) pri brzini od 2666 MHz. S obzirom na rastuće cijene RAM memorije, sada se 16 GB približava cijeni našeg i5 modela procesora, što je čini prilično velikom investicijom. Ako vam se pruži prilika za kupnjom brže RAM memorije, svakako je uzmite, no ne isplati se davati ekstra jer dodatne performanse ne opravdavaju cijenu. Poželjno je imati paran broj stickova RAM-a kako bi mogli funkcionirati u dual-channel načinu rada koji im povećava performanse prijenosa podataka za duplo.

i5 se vrlo dobro drži, kao što možemo vidjeti, u simuliranim testovima za videoigre kao i u pravim igrama. Playerunknown’s Battlegrounds ima koristi od viših frekvencija na šest i5 model je trenutno optimalna opcija ako se želite „future-proofati“ za sljedećih, rekli bismo pet godina. Verzija koju nije moguće overclockati je također atraktivna, no teško je do nje doći u našim dućanima. i3 procesori koje smo već prije isprobali nude jako puno za traženu cijenu ako slažete mid-range gaming računalo.

tablica

U nadolazećim mjesecima očekuje se dodatna ponuda procesora koja će ispuniti rupe između K i ne K verzije koja trenutno postoji, pa će ponuda postati još primamljivija.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Recenzija: Intel Core i5-8600K

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Recenzija: Intel Core i5-8600K - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.