NOKIA X20

NOKIA X20

Novi početak

Nokia je napravila mali zaokret te je nakon dugo vremena ponudila uređaj u srednjoj kategoriji mobitela

Nakon 4 godine, Nokia je odlučila promijeniti nazive mobitela te ih svrstati u 3 kategorije, ovisno o cjenovnom rangu. X serija, odnosno model X20 predstavlja trenutnu Nokijinu perjanicu koja je smještena u srednju kategoriju. Dizajn se u velikoj mjeri oslanja na prethodne uređaje, što je najprimjetnije pogledom na stražnju stranu uređaja s okruglim modulom kamera. Stražnja strana je i ovdje napravljena od sjajne plastike. Na prednjoj strani se nalazi 6,67“ IPS LCD ekran rezolucije 1080 x 2400 piksela s malo većom rupom za prednju kameru na vrhu ekrana, a sam ekran je zaštićen Gorilla Glass 5 zaštitom. Ekran je dosta dobar s dobrim prikazom boja, ali nešto užim kutovima gledanja te malo slabijim osvjetljenjem.

Nokia X20 2

 

Međutim, bez obzira na to, vidljivost na suncu je dosta dobra. Obrub ekrana nije previše tanak te je malo deblji na donjem dijelu gdje se smjestio Nokia logo. Bočne stranice su napravljene od sjajne plastike te su zaobljene prema prednjoj i stražnjoj strani uređaja. Na desnoj strani se nalaze tipke za glasnoću te tipka za paljenje mobitela koja ujedno služi i kao čitač otiska prsta te je blago uvučena u bočnu stranicu. Na lijevoj strani se nalazi utor za SIM/micro SD karticu te tipka za Google asistenta, dok se na donjoj strani smjestio 3,5 mm utor za slušalice, USB Type-C utor, mikrofon i zvučnik. S obzirom na veličinu ekrana, ovdje se radi o dosta velikom uređaju koji nije najzgodniji za korištenje s jednom rukom. S druge strane, zbog zaobljenih rubova uređaj vrlo dobro leži u ruci i ugodan je za korištenje. Položaj čitača otiska prsta je vrlo dobar te je vrlo lako naviknuti se na njega.

Nokia X20 3

Nokia je najavila da će model X20 imati Zeiss optiku, a mobitel dolazi sa 64 MP kamerom s f/1,8, a fotografije se snimaju u 16 MP rezoluciji. Tu su još 5 MP ultraširokokutna kamera, 2 MP macro kamera te 2 MP senzor dubine. Sporedne kamere su identične modelu 5.4 koji spada u kategoriju ispod X20. Fotografije snimljene u dnevnim uvjetima su pristojne, s dobrim bojama i kontrastima te imaju dovoljno detalja, a dinamički raspon je dobar. Za fotografije u uvjetima slabijeg osvjetljenja postoji „Noćni način“ koji naglašava boje i malo povećava količinu detalja, no općenito fotografije imaju manje detalja i primjetniji je šum. Ultraširokokutna kamera ima dobre boje, ali je dinamički raspon slabiji kao i količina detalja, dok su objekti oštri u sredini kadra. Noćni način nije podržan za ovu kameru pa su fotografije dosta skromne, s malo detalja i primjetnim šumom, a i često ispadaju mutne.

Macro kamera ima fiksni fokus na 4 cm te u uvjetima dobrog osvjetljenja može dati zadovoljavajuću fotografiju, no zbog rezolucije je manje detalja. Prednja kamera je 32 MP s f/2,0 koja u dnevnim uvjetima daje pristojne fotografije. Ovaj uređaj može snimati i video zapise 1080p rezoluciji. Kako bi privukao dio publike, X20 nudi opciju „Dual sight“ koja snima video istovremeno s 2 kamere, bilo s glavnom ili ultraširokokutnom ili s prednjom kamerom. Zahvaljujući ovome možete dok snimate video istovremeno snimati i sebe, a možete i odabrati hoće li video između kamera biti u omjeru 50:50 ili će jedan od videa biti u malom prozorčiću kojeg možete micati po ekranu. Snimljeni video je u rezoluciji 1920 x 864 piksela, ali ne snima zvuk. Kako bi personalizirali svoje fotografije moguće je na njih dodavati i svoje vodene žigove.

Nokia X20 4

X20 bi trebao biti predstavnik u srednjoj klasi te smo očekivali da će i ugrađeni procesor biti iz te kategorije, no ovaj mobitel dolazi s Qualcomm Snapdragon 480 5G procesorom s 8 jezgri, dok se za grafiku brine Adreno 619 GPU. Mobitel dolazi sa 6 ili 8 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, koju je moguće proširiti microSD memorijskim karticama. Za napajanje je zadužena baterija kapaciteta 4470 mAh za koju Nokia navodi trajanje od 2 dana, ali je realno očekivati oko 1 i pol dan uz prosječno korištenje.

Mobitel  no punjač se ne dobiva u prodajnom paketu. Bez obzira na možda malo skromniji procesor, uređaj radi dosta fluidno uz možda tek poneko sitno zastajkivanje kod prebacivanja između zahtjevnijih aplikacija. I ovaj model je u programu Android One pa tako mobitel dolazi s čistim Android 11 operativnim sustavom uz obećanje da će mobitel sljedeće 3 godine dobivati nadogradnje. Nokia je svoju perjanicu X20 cjenovno smjestila u srednju kategoriju mobitela, no tu cijenu ne prate i ostale specifikacije poput procesora, a naročito kamere koje jednostavno ne mogu parirati konkurenciji u noćnim uvjetima. S druge strane, X20 igra na kartu dugoročnosti s dužom garancijom te 3 godine nadogradnji i podrškom za 5G, što pojedini konkurenti ne nude.

Više informacija

  • Model: X20
  • Ukupna ocjena: 4,0
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 3
  • Cool faktor: 4
  • Proizvođač: Nokia
  • Operativni sustav: Android 11
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 480 5G
  • Grafički sustav: Adreno 619
  • Pohrana: 128 GB
  • Memorija: 6/8 GB
  • Konektor: USB-C
  • Ekran: 6.67" IPS LCD, 1080 x 2400 pixels
  • Stražnja kamera: 64 MP wide, f/1,8 + 5 MP ultrawide, f/2,2 + 2 MP macro, f/2,4 + 2 MP senzor dubine
  • Prednja kamera: 32 MP
  • Komunikacija: LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC
  • Baterija: Li-Po 4470 mAh, 15W brzo punjenje
  • Dimenzije i masa: 168.9 x 79.7 x 9.1 mm / 220 g
  • Ostalo: microSD
  • Plus: baterija, izrada
  • Minus: kamere, cijena, ekran
  • Ustupitelj i cijena: HMD Global www.nokia.com/phones/hr Cijena: 2.800,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za NOKIA X20

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

NOKIA X20 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.