Samsung Galaxy Z Flip3

Samsung Galaxy Z Flip3

Preklopni šminker s ponekim praznim džepom

Ako tražite nešto drugačije od high-end pametnog telefona, Z Flip3 definitivno je uređaj koji zaslužuje pozornost zbog jedinstvenog dizajna i odmaka od standardnog formata flagship mobitela.
Samsung je s Flip modelom pogodio u nekoliko područja. Složili su telefon koji izgleda otmjeno, gotovo kao modni dodatak. Nudi novu formu i s preklopnim dizajnom kao ukupni paket ne zauzima previše prostora.

 

Kako savinuti ekran

Sam postupak preklapanja ostao je isti kao na prošloj seriji. Naprijed se veliki FullHD+ Dynamic AMOLED ekran presavija, dok taj proces sa stražnje strane podupire savitljiva šarka. Mehanizam ulijeva povjerenje prilikom korištenja novog telefona, a preklop na ekranu nije jako vidljiv kada upalite ekran i nešto radite, ali se vidi i osjeti pod prstima. Sam ekran doživio je upgrade i sad ima 120-hercno osvježavanje, što znači da ima sve karakteristike koje se očekuju u ovoj klasi.
Nije glavni 6,7-inčni ekran jedini na telefonu, već je veći i vanjski ekran koji možete koristiti kad je telefon sklopljen. Uz stražnje kamere nalazi se mali 1,9-inčni zaslon na kojemu možete pregledavati obavijesti, imati pomoć pri fotografiranju selfieja ili dodati widget ili akciju poput diktafona za brzo paljenje bez potrebe za otvaranjem telefona. Neke od stvari koje podržava su kontrola sviranja glazbe, vremenska prognoza ili brojač koraka.
U izradi su korišteni kvalitetni materijali, pa metalni obrub na okupu drži staklo zaštićeno najjačim stupnjem Gorilla Glass Victus zaštite. Telefon je tanak i ima dobru ergonomiju kada je otklopljen, a zauzima zamjetno manje prostora kada se sklopi.

 

Flip3 1

Vrlo dobar sustav kamera neće razočarati, a mali ekran poslužit će za čitanje notifikacija, vremenske prognoze i upravljanje reprodukcijom glazbe.

 

Flagship hardver

Samsung je u zadnjih par godina promiješao karte i dolaskom preklopnih telefona istisnuo Galaxy Note seriju koja se na neki način reinkarnirala u S22 Ultra modelu. To znači da umjesto ljetnog predstavljanja Note modela, Samsung svoje preklopne telefone donosi u kolovozu. Takav je slučaj i sa Z Flip3 modelom koji je predstavljen s tada najjačim hardverom na tržištu. Qualcomm Snapdragon 888 je snažan čipset koji u performansama procesora i grafike malo zaostaje za najnovijim Snapdragonom 8 Gen1, ali to nije razlika koja se može primijetiti u svakodnevnom korištenju. Ako na jaki procesor dodamo 8 GB radne memorije i zaslon od 120 Hz, dobije se vrlo uglađeno iskustvo korištenja. Na testu smo imali model sa 128 GB prostora, a postoji još verzija s 256 GB. Radi se o brzom UFS 3.1 spremišnom prostoru, a telefon nema microSD karticu za proširenje memorije.

 

Flip3 2

4K video: Selfie kamerom možete snimati visokom rezolucijom, a lagano je namjestiti mobitel jer se može presavinuti pod bilo kojim kutom.

 

Foto mogućnosti

Sa stražnje strane Z Flip3 dolazi s dvije kamere, obje imaju 12 megapiksela, a glavna širokokutna ima veći senzor i optičku stabilizaciju slike. Prednja selfie kamera ima 10 megapiksela i s obje strane snima 4K video, pri čemu glavna kamera može ići do 60 FPS-a, dok je prednja ograničena na 30. Ovaj mobitel nudi više mogućnosti slikanja zahvaljujući vanjskom zaslonu. Na žalost, kod slikanja selfieja glavnom kamerom, mobitel nije ispravno fokusirao kameru na lice, već je cijela slika ispala mutna. Unutarnja selfie kamera nudi detaljne, ali vrlo tamne rezultate koje ćete popraviti koristeći night mode ako slikate u uvjetima lošijeg osvjetljenja. Lice je puno svjetlije s pristojnom razinom detalja, ali ne očekujte čuda. Po danu su slike vrlo detaljne i jasne za selfie kameru, no primjećuju se HDR artefakti oko horizonta. Slikanje selfieja glavnom kamerom po danu je funkcioniralo očekivano te su ovakve slike daleko bolje od unutarnje kamere, a možete slikati i ultraširokom cijelu ekipu. Glavne kamere prosječne su kvalitete, a u noćnim situacijama spašava ih noćni način koji nudi odlične HDR rezultate iako slikanje dugo traje. Moramo pohvaliti ovaj način slikanja s ultraširokom kamerom koji nudi iznimno dobre rezultate, a slikanje je trajalo 8 sekundi.

 

dnevna

Dnevne slike: lagano je burstati, no glavna i ultraširoka kamera lako vuku u ljubičaste nijanse.

 

Kompromisi u flagship klasi

Prije nego što istaknemo par mana koje Flip serija ima, treba još napomenuti najnovije mrežne standarde poput Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1 i 5G modem koje mobitel sve ima u svojim specifikacijama. Biometrijski senzor za otisak prsta je na već zaboravljenom mjestu na power tipki. Kako se ekran pomiče uslijed preklapanja, vjerojatno je to bio razlog što ga Samsung nije smjestio ispod ekrana kao kod drugih uređaja. Otključavanje radi brzo i učinkovito iako je malo nezgodno ako na toj visini ekrana palcem pokušavate otključati.
Baterija je jedna od slabijih točki ovog modela. U tanko preklopno tijelo mobitela proizvođač je uspio ugurati bateriju od 3300 mAh koja vam neće biti dovoljna ako ste okorjeli power user, ali uz štedljiviju upotrebu možete progurati cijeli dan na njoj. Kad prigovaramo, istaknimo da Flip nema niti brzo punjenje, već dolazi s podrškom za 15 W što nije grozomorno sporo, ali niti blizu 66 W koliko je najbrže među telefonima na testu ili 120 W koje imaju neki modeli na tržištu. Telefon dolazi s USB-C priključkom, ali iz neobjašnjivog razloga je umjesto USB 3.0 podrške stavljen USB 2.0 standard, pa se s iPhoneom možete natjecati kome će dulje trebati za prebacivanje 4K videa na računalo.

 

Untitled 2 

 

Zaključak

Galaxy Z Flip3 doista je poboljšanje u odnosu na prošli model. Telefon ima poseban dizajn i ističe se kvalitetnom izradom. Posjeduje karakteristike najviše klase poput vrhunskog ekrana i snažnog hardvera. Zbog fizičkih limitacija baterija je nešto slabija, nema full set kamera koje donose drugi Samsungovi modeli u flagship domeni. Ukupno se radi o stilski jedinstvenom modelu koji ima svoj šarm i publiku.

 

OVDJE PROČITAJTE KOMPLETAN USPOREDNI TEST FLAGSHIP PAMETNIH TELEFONA

10 IZAZIVAČA U FLAGSHIP OKTAGONU

Usporedno smo testirali deset trenutačnih flagship modela  najrazvikanijih proizvođača i uz poseban fokus na performanse te mogućnosti kamera odabrali najbolje i najisplativije.

Više informacija

  • Model: Galaxy Z Flip3
  • Ukupna ocjena: 3.45
  • Performanse (usporedni test): 2.67
  • Ekran (usporedni test): 4.00
  • Kamera (usporedni test): 5.00
  • Baterija (usporedni test): 4.88
  • Proizvođač: Samsung
  • Operativni sustav: Android 11, OneUI 4.0
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 888 5G, Osam jezgri / 2,84 GHz
  • Grafički sustav: Adreno 660
  • Pohrana: 128 GB UFS 3.0
  • Konektor: USB-C, USB 2.0
  • Ekran: 1080 x 2640 piksela / 6,7 inča / 120 Hz, preklopni Dynamic AMOLED 2X, HDR 10+, 1200 nita
  • Stražnja kamera: 12 MP, širokokutna, 1/2.55”, 1.4µm, Dual Pixel PDAF, OIS 12 MP, f/2.2, ultraširoka, 123˚ 1.12µm
  • Prednja kamera: 10 MP, f/2.4, 1.22µm,HDR
  • Baterija: 3300 mAh, 15 W punjenje
  • Dimenzije i masa: 166 x 72.2 x 6.9 mm/ 86.4 x 72.2 x 15.9-17.1 mm sklopljen, 183 g
  • Ustupitelj i cijena: www.samsung.com/hr / Cijena: 7,699.00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Samsung Galaxy Z Flip3

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy Z Flip3 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.