Motorola Razr 40

Motorola Razr 40

Preklopni za mase

Motorola je novi Razr 40 cjenovno spustio ispod ostatka konkurencije, a istodobno zadržao sve što preklopni mobitel čini atraktivnim.

Preklopni telefoni bili su senzacija kada su se prvi put pojavili, iako nisu imali ni približno toliko napredne tehnologije kao danas. Dugo smo gledali demo predstavljanja savitljivih OLED panela i u čudu gledali hoće li ikada zaživjeti koncept s takvim zaslonom. Danas već nekoliko generacija preklopni mobiteli većeg broja proizvođača dokazuju da je koncept itekako moguć, no kupci su i dalje neodlučni za prebacivanje na novu dimenziju mobitela. Možda je zato Black Friday savršeni trenutak za okušati se u nekim novim mobilnim vodama i uloviti Razr 40 po atraktivnim cijenama po kojima bi se mogao naći ovog Crnog petka.

Mi pratimo razvoj preklopnih OLED mobitela od same pojave trenda i koliko god nevjerojatni bili, toliko se ponašaju normalno, bez nekih posebnih uvjeta. Da, savjet je da pazite na zaslon, no sumnjamo da korisnici ključem grebu i po svom „normalnom“ mobitelu. Većinu vremena osjetljiv zaslon preklopnog mobitela ionako je zaštićen, tako da se problem osjetljivosti svodi na to da ne bacate pijesak i kamenčiće na njega prije preklapanja i sve će biti u redu. Drugi, veći problem ovih mobitela svakako je cijena. Tražiti preko tisuću eura za uređaj znači da njegova rasprostranjenost neće biti ogromna, koliko god se reklamirao, a bez korisnika, razvoj softvera treće strane također će biti sporiji.

Motorola_Razr_40-1.jpg

Motorola je tako izašla kao prva koja u svojoj ponudi nudi više preklopnih mobitela iste generacije, s ponudom koja je osjetno pristupačnija cijenom. Riječ je o testiranom Motorola Razr 40 mobitelu koji spušta cijenu za gotovo 30%, a zadržava preklopni zaslon visoke kvalitete, među ostalim sitnicama koje ukupno nude solidnu ponudu za traženu cijenu. Mobitel možemo lako usporediti s Razr 40 Ultra modelom, kao i s konkurencijom, no na kraju krajeva je cijena ta koja ima završnu riječ.

Motorola_Razr_40-2.jpg

Tako kada mobitel otvorimo, dočekuje nas zaslon dijagonale 6,9” s rezolucijom 1.080 x 2.640 piksela iznimno visoke svjetline koji je lako vidjeti u svim dnevnim uvjetima jer u automatskom načinu prilagodbe svjetline postiže i preko 1.000 nita svjetline, dok u HDR okruženju kod gledanja multimedije može postići do 1.400 nita svjetline. Imajte na umu da dijagonala nije cijela priča jer preklopni mobiteli imaju nešto uži dizajn od klasičnih modela, pa im se dijagonala doima velikom s obzirom na ukupnu površinu zaslona. Uži dizajn čini ih jednostavnima za korištenje kada su otvoreni, a opet imate dovoljno mjesta za standardan prikaz UI sustava od Androida te aplikacija. Zaslon koristi LTPO AMOLED tehnologiju, te se u interesu uštede energije osvježavanje može značajno usporiti kod statičnih slika, dok se dinamički može povećavati sve do 144 Hz, što je rijetko i među standardnim mobitelima. Uglavnom to znači 30, 60, 120 i 144 Hz, ovisno o aplikaciji koja se vrti na zaslonu. Sam zaslon, kao i kod svih preklopnih mobitela, ima nabor u sredini s kojim se trebamo pomiriti jer sumnjamo da će uskoro nestati. Malo je manje primjetan kod prijelaza Samsungovog rješenja, a s druge strane mobitel se kao i konkurencija ravno preklapa po cijeloj dužini, tako da je i s ovog aspekta ravan flagship ponudi.

Motorola_Razr_40-3.jpg

S vanjske strane nailazimo na prvu veću razliku od Razr 40 Ultra modela, a to je manji vanjski zaslon. Koristi se pOLED zaslon dijagonale 1,5” i rezolucije 194 x 368 piksela koji je, zajedno s kamerama, zaštićen Gorilla Glass Victus staklom. Zaslon ima dovoljno svjetline da ga po danu možete koristiti za selfije s glavnim kamerama, a može prikazati i razne widgete poput vremena, prognoze, obavijesti, glazbe i drugih sitnica.

Odmah pored zaslona su dvije spomenute kamere, a radi se o standardnoj i ultraširokoj kameri. Ultraširoka kamera ima autofokus te može, osim oštrih slika, slikati i Macro fotografije s iznimne blizine subjektu. Kako Razr 40 nema velik zaslon s vanjske strane, Motorola je našla prostora za poboljšanje kamera, pa ultraširoka kamera ima isti senzor s 13 megapiksela kao i Ultra model, no veći objektiv s 120° pogledom. Glavna kamera također je nešto bolja od one na Ultra modelu te senzor ima 64 MP rezoluciju gdje spaja susjedne piksele za 16 MP slike standardno, no možete slikati i u punoj kvaliteti - način rada idealan kada je scena jako dobro osvjetljena. Ova kamera ima autofokus i optičku stabilizaciju slike, a HDR mogućnosti su odlične s obzirom na specifikacije hardvera. Na kraju, tu je i selfie kamera, ista kao i na Ultra modelu te ima 32 megapiksela koje standardno koristi za 8 MP fotografije koje nude solidne rezultate i u tamnijim scenama. Kao i s glavnim kamerama, selfie kamera može snimati u 4K rezoluciji, a ima i 60 FPS opciju. Imajte na umu da je ideja preklopnog mobitela i mogućnost selfie slikanja s većim, glavnim senzorima, pa savjetujemo da barem probate snimiti koji selfie ili video s glavnim kamerama.

Motorola_Razr_40-4.jpg

Ostatak kućišta u slučaju modela kojeg imamo na testu je napravljen od umjetne kože tamnozelene boje, što mobitel čini vrlo ugodnim za rukovanje jer nije sklizak poput modela sa staklom. Okvir mobitela je aluminijski i prati boju ostatka kućišta. S prednje strane, zaslon je dodatno zaštićen crnim plastičnim obrubom kako se ne bi doticao kada je preklopljen, a na vrhu unutarnjeg mobitela vidimo i izrez za sekundarni zvučnik koji mu omogućuje i solidnu stereo reprodukciju. Glavni zvučnik je standardno na dnu, pored USB-C utora koji mobitel puni brzinom do 30 W. Puni se baterija koja je također povećana u odnosu na Ultra model, pa čak i konkurentne modele, na 4.200 mAh što je svakako plus.

Motorola_Razr_40-5.jpg

Tako dolazimo i do glavnog minusa ovog mobitela, a to je sam čipset. Naravno, ovdje ovisi uvelike i o tome što radite na mobitelu. Čipset koji se koristi je Qualcommov Snapdragon 7 Gen 1 mid-range čipset koji nudi odlične performanse za svakodnevne zadatke, uredske zadatke i surfanje društvenim mrežama. No, ako planirate igrati zahtjevne 3D igre, očekujte niže performanse od očekivanih. Ovaj čipset na benchmarkovima pokazuje da ima osjetno slabiju grafičku komponentu, a i glavne Performance jezgre nisu na flagship razini. Napominjemo, ovu razliku najviše ćete uočiti kod igara koje su grafički vrlo zahtjevne. Pozitivna strana je što ovaj čipset troši manje energije za rad, pa je na kraju testiranja koji smo vrtjeli paralelno s Razer 40 Ultra modelom potrošio upola manje baterije. Dobivate i 8 GB radne memorije te 256 GB pohrane.

Motorola_Razr_40-6.jpg

Plus kod ovog modela je što u cijenu uključuju i maskicu koja prati boju mobitela, a po nama je vrlo bitan dodatak za one koji žele dugovječan uređaj.

razr_40_tablica.png

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Motorola Razr 40

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Motorola Razr 40 - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.