Jednostavnost i ergonomičnost: Bonus dopadljivom futurističkom dizajnu

Wacom Intuos pen and touch

Povratak olovci

Nekadašnji vrlo hvaljeni Wacomov Bamboo grafički tablet dobio je svog nasljednika

Wacom Intuos grafički tablet logički je nastavak vrlo hvaljenih tableta Bambo. Namijenjen je manje zahtjevnim početničkim korisnicima kojima će ovaj grafički tablet odgovarati zbog mogućnosti i povoljnije cijene. 

Za razliku od Bamboo linije grafičkih tableta, Wacom je ovdje dodatno poradio na dizajnu. Tablet je sada skoro neznatno, ali ipak zamjetno tanji, a crne površine zamijenjene su svjetlijim srebrnkastim rješenjima. Tako i sam uređaj djeluje uistinu svježije, privlačnije i definitivno pomalo futuristički poželjno. Doduše, radna površina sada se zapravo malo i smanjila i iznosi otprilike 10x15 centimetara, koje zauzima srebrna plastika tableta. Međutim, taj prostor i dalje je dovoljan za ugodan rad te daje dovoljno mjesta, kako za olovku tako i za ruku korisnika. Sama površina malo je mekša. Na vrhu tableta nalaze se ugrađeni gumbi čija se funkcija može mijenjati u skladu sa željama i potrebama korisnika. Tako će im svatko bez problema moći dodijeliti željenu funkciju koja će pospješiti učinkovitost rada u određenom grafičkom programu. Bez obzira hoće li se raditi o određenoj funkciji ili kombinaciji tipaka kao kratici za pojedini alat.

Wacom Intuos pen and touch2

Dimenzije radne površine: Oko 10x15 centimetara, ali to je sasvim dovoljno za precizan i nesmetan rad


Jednostavnost crtanja


I olovka je doživjela kozmetičke promjene. Definitivno ugodnije leži u ruci. Gumbići su postavljeni logično kako se i očekuje, a ergonomija je zadovoljavajuće ugodna.

Rad s olovkom i tabletom krajnje je ugodan. Naročito pošto smo testirali „touch verziju“ koja ima mogućnost uključivanja cjelokupnog osjeta na dodir površine tableta. Što zapravo znači da će tablet osim olovke, registrirati i vaše prste i to u više točaka. Tako će rad upravo zbog toga biti jednostavniji, budući da možete na svome računalu oponašati i geste rezervirane tek za multitouch uređaje sa zaslonom osjetljivim na dodir.
Ovaj će uređaj, dakle, biti odlična ispomoć svim umjetnicima i ilustratorima, odnosno korisnicima programa poput Adobe Ilustratora ili Corela Draw i bez problema će prepoznati stupnjeve pritiska kista. Naročito ukoliko koristite predefinirane „pressure” kistove koje spomenuti programi već posjeduju u svojim bibliotekama.

Dakako, ovdje se radi o jeftinijem modelu, stoga ne treba očekivati onoliki stupanj nivoa pritiska kao što je to slučaj u skupljim Pro verzijama ovog uređaja pa je tako izostao i osjećaj nagnutosti koji je pogodnost tih skupljih modela.

Korisna stavka je i opcionalni Wi-Fi modul koji omogućava grafičkom tabletu potpunu bežičnu autonomiju, odnosno tablet neće ovisiti o iritantno kratkom USB kabelu koji uz njega dolazi.

Cijena je također diskutabilna stavka. Možda cijenom i nije najpovoljniji tablet na tržištu pošto je vrlo lako pronaći i jeftinije brandove sličnih mogućnosti. U cjelokupnoj civiliziranoj Europi, unutar Europske unije, cijena je, kako preko Interneta tako i u prodavaonicama točno 99 eura. Što je otprilike 750 kuna, kojima samo kod nas treba u cijenu još uključiti i pretjerano veliki PDV pa se tako ukupna cijena popne i na tisuću domaćih zvjerčica.

Ali, gdje ga god kupili, ovaj će tablet, osim ilustratorima biti i odlična ispomoć fotografima i grafičarima pri retuširanju fotografija. Na primjer, u Adobe Lightroomu ili neizbježnom Photoshopu. Također se mogu pohvaliti multitouch prednosti kod rada u Photoshopu budući da tada prstima možete jednostavno okretati vašu radnu površinu ili koristiti „pinch & stretch“ geste prstima kao svojevrsni zoom alat i slično.
Odlična stvar čija je jedina mana upravo činjenica kako se vrlo lako naviknete na tu opciju pa čim vas brzo razmazi jednostavno će vam nedostajati u radu bez tableta.

 

I za kraj...

Instalacija je krajnje jednostavna i bezbolna. Dovoljno je imati računalo priključeno na Internet pa čim uređaj bude detektiran od strane računala sam će s mreže povući pogonske programe, ovisno o operativnom sustavu i spremni ste za rad. Stoga bez suvišnog filozofiranja i zadrške možemo preporučiti grafički tablet. Osim ukoliko već posjedujete stariju Bamboo verziju. Ali za sve one koji traže svoj prvi koristan alat, ne samo za fotografsko retuširanje nego i za ozbiljnije grafičke i ilustratorske zadatke, Wacom Intuos pen and touch odličan je izbor uistinu kreativnog i moćnog alata koji je čak i autora ovog teksta, poslije desetljeća korištenja miša, primorao da ponovno uči primiti olovku u ruke.

Više informacija

  • Model: Wacom Intuos pen and touch
  • Ukupna ocjena: 4,3
  • Performanse: 4
  • Isplativost: 4
  • Kvaliteta: 5
  • Proizvođač: Wacom
  • Dimenzije i masa: 210 × 178 × 10 mm / 310 g
  • Plus: Dobra ergonomija, privlačan futuristički dizajn, jednostavnost instalacije i korištenja, opcionalna bežična povezanost, programabilne tipke, senzor dodira
  • Minus: Ograničen za napredne funkcije i stupnjeve pritiska, smiješno kratak USB kabel, premalo novosti s obzirom na prijašnje modele
  • Ustupitelj i cijena: Finder, www.finder.hr, cijena: 969,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimatiPretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Wacom Intuos pen and touch

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Wacom Intuos pen and touch - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.