Računalo za 3.000 kuna - 4.0 out of 5 based on 2 votes
Računalo za 3.000 kuna

Računalo za 3.000 kuna

Škola je gotova i vrijeme je za nabavku novog računala. Imam vremena do početka iduće školske godine pa sam odlučio potražiti vaš savjet za kupnju računala do 3000 kn.

Samo toliko novca mogu sakupiti, a s obzirom na to da imam računalo preko 10 godina staro koje već jedva i word pokreće te ima problema i sa Zoomom pitanje je što biste mi savjetovali, nadogradnju postojećeg računala ili kupnju laptopa ili možda desktop konfiguracije?

Pozdrav,
Filip

Pozdrav, Filipe. Niste nam dali izbora što savjetovati za tako maleni budget.

Dakle morate znati da za takav iznos novca, nevjerojatnije, sve što odaberete iz ponude bit će jednako slabo ili znatno slabije od računala koje imate kod kuće. Jedino će ovo novo imati manje prašine po ventilatorima :-)

Radna memorija

Prvo što treba gledati kod nabavke novog računala, desktop ili laptop varijante je RAM memorija. Minimum za rad Windowsa + nekog programa poput Worda ili Internet preglednika je 8 GB RAM-a. Imate li 4 GB RAM-a, računalo će nedostatak RAM-a kompenzirati korištenjem diska te će to znatno usporiti rad na računalu. Microsoft čak navodi kako je za besprijekoran rad Teams aplikacije, koju koriste neke škole za online nastavu, potrebno 16 GB RAM-a, iako ona radi i s 8 GB. Dakle, kod odabira moramo postaviti uvjet da 8 GB bude minimalna količina RAM-a.
Kada smo to definirali, red je na odabir procesora. Intel ima 11. generaciju procesora na tržištu, tako da se ne isplati razmatrati procesore starije od 10. generacije. Kao najslabiji takav procesor možete odabrati Core i3 10100, no kod njega zaboravite na nadogradnju računala s grafičkom karticom u budućnosti jer će procesor biti usko grlo za postizanje dobrih performansi. No nije sve izgubljeno, možete kasnije nadograditi računalo s grafičkom, no ona će davati nešto manji frame rate od onog koji je deklarirani ili koji ste pronašli na rezultatima benchmarka.

Procesor

Dakle, kao minimum ovdje možemo postaviti Intel Core i3 10xx ili AMD Ryzen 5 3600 jer su Intel Pentium i Ryzen 3 procesori jednostavno prespori. Želite li ipak ići ispod preporučenog minimuma, a kada je riječ o dilemi Intel ili AMD, imajte na umu kako će Intel dati bolje korisničko iskustvo tj. fluidnije će se otvarati meniji, prebacivati iz prozora u prozor i sl., radnje koje su bitne ukoliko primarno računalo koristite za surfanje internetom i Office alate. S druge strane, AMD će dati bolje rezultate pri obavljanju specifične radnje tj. bolje će raditi jedna aplikacija koja je pokrenuta u tom trenutku poput, recimo, igara, dok ga nekoliko aplikacija koje rade u pozadini brzo „uguše“. AMD jednostavno sporije reagira npr. kada istovremeno kopira fajlove s diska na disk te pri tome još u pozadini pokreće video.
Kod jačih procesora, tj. ovih koje smo naveli kao minimum (Intel Core i3 10100 ili AMD Ryzen 5 3600) nećete bez benchmarka primijetiti spomenute nuspojave.

Disk

Kada ste odlučili i za tu komponentu, treba gledati disk. Dakle SSD ili M.2 tj. NVMe? 250 ili 512 GB? Ovdje sve spomenute opcije dolaze u obzir. Znajte samo kako je NVMe SDD i M.2 SSD moguće, ali ne i obavezno, brži od SSD-a. Kada netko u specifikacijama navede kako se radi o SSD disku bez prefiksa tada se misli na SATA SSD, koji je već star i pomalo spor, iako je još uvijek znatno brži od HDD diskova. Odaberete li 250 GB prostora ubrzo biste mogli popuniti kapacitet diska, a diskove nije poželjno držati bez barem 10% slobodnog prostora na njima. Tih 10% je potrebno za rad operativnog sustava i druge radnje koje nećemo u detalje opisivati u ovome tekstu, no imate li mogućnost kupnje većeg diska u startu, kupite ga dok one od 128 GB zaobiđite u širokom krugu.

Operativni sustav

Sami morate odlučiti može li vam besplatni Linux zamijeniti Windowse koje ipak treba platiti. Internet je prepun i jeftinih (ispod 100 kn) licenci Windowsa 10. Jedan od razloga je što su takvi online izvori ponekad lažni, dok drugi razlog može biti što preprodavači licenci kupuju licence u nekoliko tisuća komada. Što više licenci se kupuje, ona manje košta. Stoga je moguće kupiti licence i jeftino, no ipak treba biti oprezan kako vaša kartica ne bi završila u rukama „gusara“!
Najbolja opcija je kupiti računalo ili laptop koji dolazi s Windowsima, jer takvi laptopi znaju imati minimalnu razliku u cijeni kada gledamo isti model laptopa koji dolazi s besplatnim Linuxom ili bez OS-a.

Online izvori

Kupnja online većinom je jeftinija od kupnje u trgovini. Također je bitno razlikovati kupnju na rate, koja je često znatno skuplja iako nema kamata za obroke. Većina domaćih trgovina ima opciju da sami pokupite naručenu robu kod njih u trgovini, čime ste uštedjeli ne samo na razlici cijene pri online kupnji nego i na cijeni dostave. Dobro mjesto za započeti pretraživanje za vašim novim računalom je https://www.nabava.net
Jednom kada odaberete minimalne opcije RAM-a kako smo predložili, prosurfajte i web trgovinama koje vam je pretraga izbacila, jer možda nisu baš sve konfiguracije prenesene na nabava.net servisu.

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.