Što i kako radi GitHub?

Što i kako radi GitHub?

Pozdrav redakciji,

Malo smo na informatici krenuli s programiranjem.

U jednom trenutku profesor je spomenuo GitHub. Googlajući pojam i tu web stranicu nisam baš pohvatao zašto bih to koristio. Što je GitHub i opišite mi njegove značajke i način na koji radi?

Lijep pozdrav,

Rango, Zagreb

 

Pozdrav Rango,


GitHub je web platforma za praćenje napretka novih verzija nekog programskog koda i kolaboraciju nad tim kodom, te omogućava programerima pojedincima, ali i timovima, da upravljaju tim kodom kroz upotrebu alata zvanog Git. Omogućava korisnicima pohranu svojih projekata u repozitorije na GitHubu, čineći ih dostupnima za dijeljenje i suradnju s drugim korisnicima i programerima. U biti, nudi širok spektar funkcionalnosti od kojih su najvažnije upravljanje verzijama i zajednička suradnja na nekom projektu, što ga čini neizostavnim u profesionalnom timskom razvoju bilo kojeg softvera, a programeru pojedincu pruža siguran način za pohranu i praćenje svih osobnih projekata.

GitHub prati promjene u kodu tijekom vremena, omogućavajući korisnicima da vrate projekt na prethodno stanje, usporede nastale promjene i pregledaju tko je i kada nešto promijenio.
Programeri mogu surađivati na projektima kroz „forkanje“ repozitorija (stvaranje osobne kopije projekta), predlaganje promjena putem „Pull Requestova“ i pregledavanje koda kroz „Code Reviews“.

 

Slika2-doktor.jpg

 

GitHub se može integrirati s brojnim razvojnim alatima i drugim uslugama, što omogućava automatizaciju raznih radnih procesa, upravljanje projektima, praćenje problema s kodom i još mnogo toga poput automatske nadogradnje softvera putem GitHubovih CI/CD mehanizama. Najlakše je isprobati GitHub integraciju s Visual Studio online programskim razvojnim okruženjem koje se nalazi na linku https://vscode.dev/. Naravno, možete ga koristiti i u desktop verzijama Visual Studija te drugim aplikacijama.

GitHub ima i razne usluge poput GitHub Actions koja omogućava automatizaciju radnih procesa direktno unutar repozitorija, omogućujući korisnicima da kreiraju, testiraju i implementiraju svoj kod na samoj GitHub platformi.

Nadalje, GitHub Pages je besplatna usluga za hosting web stranica iz samog GitHub repozitorija, što je idealno za osobne web stranice, kao i za projektno orijentirane ili stranice s dokumentacijom koda nekog projekta. Ovdje neće raditi PHP skripte ili tako nešto, nego HTML, CSS, kao i JavaScript.

 

Otvorna-doktor.jpg

Ovako izgleda promjena:u nastalom kodu te je doista jednostavno pohvatati izmjene radi otklanjanja grešaka ili se jednostavno prisjetiti se što se zadnje mijenjalo u kodu

 

Također nudi i napredne opcije za sigurnost, uključujući dvofaktorsku autentifikaciju, zaštitu pojedinih projekata od očiju javnosti, te uz plaćanje postoje i brojne mogućnosti poput automatskog skeniranja repozitorija u potrazi za poznatim sigurnosnim ranjivostima i drugo.

Ukoliko se ne želite baviti programiranjem, ali vas je privukla neka aplikacija koju svi koriste, a nalazi se na GitHubu, korisno je pridružiti se raspravi oko razvoja te aplikacije ili jednostavno samo pratiti novosti vezane uz nju.

Naravno, ovime smo samo zagrebli malo ispod površine GitHuba te ga je potrebno pomno istražiti i početi se igrati s njime. Svaki repozitorij koji kreirate možete, za početak, učiniti privatnim, a onda ga kasnije učiniti javnim i pokazati prijateljima što ste isprogramirali.

 

Slika1-doktor.jpg

Klikom na:Open Remote Repository gumb u Visual Studio Code online razvojnom okruženju, tražit će se od vas korisničko ime te lozinka vašeg GitHub računa, nakon čega ćete moći otvarati i uređivati vlastite repozitorije koda, kao i kopirati tuđe repozitorije („forkanje“) na vlastiti račun kako biste ih sami isprobali ili čak dodali vlastite modifikacije.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.