Opcije Linux OS-a za stara računala

Opcije Linux OS-a za stara računala

Pozdrav redakciji,

Mom PC računalu došao je kraj. 

Radi se o i3-2115C Intel procesoru II. generacije sa 2 GB RAM-a. Do sada sam na njemu koristio Windowse 7, no izgleda kako to više nije moguće instalirati sa zakrpama i ostalim kako je do sada bilo. S obzirom da je malo izgledno da ću kupiti drugi PC u skorije vrijeme, možete li mi predložiti neke Linux distribucije koje bih isprobao i tako prebrodio razdoblje do nabavke novijeg računala. Koje opcije Linux OS-a imam na raspolaganju, a da bude brz za današnje pojmove te da ima mogućnost surfanja internetom?

Pozdrav od Drageca

 

Kao prvu opciju odabira preporučili bismo Raspberry Pi verziju za PC računala.

Raspbian Pi OS donosi jedinstveni spoj jednostavnosti i efikasnosti na PC platformu, što ga čini odličnim izborom za korisnike koji traže lagan i intuitivan operativni sistem. Baziran je na Debianu te pruža korisničko iskustvo koje je usklađeno s onim na samim Raspberry Pi uređajima, što znači da korisnici mogu očekivati stabilan i siguran sistem s pristupom bogatom repozitoriju „up to date“ Debian softvera.

Jedan od glavnih razloga zašto bismo odabrali Raspbian OS za svoje PC računalo je zato što je optimiziran da troši manje resursa, što ga čini idealnim za starija računala s ograničenim hardverom, a korisnici mogu i dalje uživati u modernom i ažuriranom sučelju, kao i pristupu širokom spektru aplikacija za uredsku produktivnost, web pregledavanje, programiranje i osnovne medijske potrebe. No neće baš 4K videi raditi na tako starom hardveru, pa i hardverska ograničenja treba uzeti u obzir. Link za preuzimanje potražite na dnu web stranice: https://www.raspberrypi.com/software/operating-systems/

SparkyLinux je dobra alternativna opcija za starije ili manje snažne strojeve. Također je baziran na Debianu, lagan je i pruža različite edicije, uključujući verzije koje koriste LXQt, Xfce i druga lagana radna okruženja.
Sparky preuzmite s linka https://sourceforge.net/projects/sparkylinux/files/gameover/ i to verziju „sparkylinux-5.0-i686-gameover.iso“ jer novije zahtijevaju više hardverskih resursa, pa neće biti ugodne za rad na tako starom hardveru. Svakako obratite pozornost na to da ga ne pokušavate ažurirati na novije verzije OS-a, jer je lako moguće da to neće biti uspješna misija.

Kada se radi o izboru operativnog sistema, važno je razmotriti specifične potrebe i preferencije korisnika. Linux distribucije poput Lubuntu, Xubuntu, Puppy Linux, Linux Lite i Debian pružaju širok raspon opcija koje mogu zadovoljiti potrebe korisnika s manje snažnim PC-ima, omogućavajući im da efikasno surfaju webom i obavljaju druge zadatke.

Ako niste zadovoljni s prva dva prijedloga, ostale dobre opcije za istražiti bi bile Lubuntu, Xubuntu, Puppy Linux i Linux Lite, a svaki od njih dolazi sa nekim svojim čarima, pa istražite malo više informacija o njima.
Lubuntu je laka distribucija Linuxa koja koristi LXQt radno okruženje (ranije LXDE). Dizajnirana je da bude brza i efikasna, koristeći minimalne resurse, što je čini idealnom za starije računare i uređaje s ograničenim hardverskim kapacitetima. Lubuntu nudi jednostavno i intuitivno korisničko sučelje, zajedno s osnovnim setom aplikacija za svakodnevnu upotrebu.
https://lubuntu.me/

Xubuntu je verzija Ubuntu operativnog sistema koja koristi Xfce radno okruženje. Xfce je poznat po svojoj efikasnosti i modularnosti, što Xubuntu čini odličnim izborom za korisnike koji žele brzinu i fleksibilnost bez žrtvovanja vizualne privlačnosti ili funkcionalnosti. Xubuntu dolazi s pristojnom kolekcijom preinstaliranog softvera, uključujući web preglednik, uredski paket i medijske playere.
https://xubuntu.org/

Puppy Linux je iznimno lagan i brz operativni sistem, čija je jedna od glavnih značajki mogućnost potpunog rada iz RAM-a nakon početnog učitavanja s diska. To mu omogućava izuzetne performanse čak i na vrlo staroj i slabijoj hardverskoj opremi. Puppy Linux dolazi s raznim radnim okruženjima i verzijama prilagođenima različitim potrebama i preferencijama.
https://puppylinux-woof-ce.github.io/

Linux Lite je još jedna distribucija dizajnirana da olakša prijelaz s Windows operativnih sistema na Linux, posebno za korisnike s manje moćnim računalima. Koristi Xfce radno okruženje kako bi osigurao dobru ravnotežu između performansi i vizualnog izgleda. Linux Lite dolazi s nizom predinstaliranih aplikacija koje olakšavaju svakodnevno korištenje, uključujući office paket, medijske playere i alate za internet.
https://www.linuxliteos.com/index.html

 

Vidi-Doktor-337-1.jpg

Linux Lite: treba manje od 1 GB RAM-a i 8 GB prostora na disku što je zaista minimalno. Radit će na gotovo svakom "živom" hardveru

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.