Epson i Logitech sustav za konferencije: Projektor i kamere

Epson i Logitech sustav za konferencije: Projektor i kamere

Oprema za moderan ured

U današnjem svijetu modularnih i hibridnih ureda te načina rada, dobra komunikacija je ključ, a rješenja su lako dostupna na našem tržištu.

Rad s udaljenih lokacija, kao i komunikacija različitih timova uvijek su predstavljali problem, a kupnja samo nekoliko uređaja može uvelike poboljšati vaš način komunikacije. U ovom slučaju, odlučili smo povezati dva uređaja za dobivanje odlične uredske okoline, a to su Epsonov short-throw laserski projektor i Logitech sustav kamera za timski rad. Zajedno daju pregledan komunikacijski kanal bez obzira na veličinu vašeg ureda, s impresivnim softverskim rješenjima za brzo povezivanje. Mada nismo uspjeli okupiti grupu direktora za ovalnim stolom, svejedno smo isprobali sve što ovaj sustav može u nešto manjem prostoru.

 

Epson-EB-810E-6.jpg

Za svaku površinu:  Epsonov sustav, osim ispravljanja geometrije slike, omogućuje i “uvlačenje” obruba slike, što smo i sami iskoristili s obzirom da zid na kojem smo projicirali sliku nije bio pravilan

 

Epson EB-810E

Za svaku dvosmjernu videokomunikaciju potreban vam je nekakav zaslon, no oni su generalno limitirani veličinom, pa čim govorimo o većim prostorima, odmah možemo govoriti i o modernim projektorima. Danas, zahvaljujući razvoju tehnologije, priča o mijenjanju žarulja više ne postoji, te su LED i Laser tehnologije potpuno zauzele viši nivo segmenta. Trajanje ovakvih projektora doseže 20.000, pa i 30.000 sati rada, ovisno o uvjetima korištenja.

Tako da uređaj poput ovakvog projektora može lagano potrajati barem desetljeće, s minimalnim održavanjem koje se svodi na filter zraka kako bi se sustav mogao optimalno aktivno hladiti za vrijeme rada, što ponovno ovisi o lokaciji samog projektora. Imali smo priliku isprobati nekoliko različitih projektora unazad par mjeseci, s raznim namjenama i dimenzijama, no Epson EB-810E dolazi u takozvanoj short-throw izvedbi, odnosno postavlja se iznimno blizu površini na koju projicirate sadržaj, pa više neće biti sjena od glava sudionika koji moraju na WC i slično.

Projektor je odmah postavljen uza zid, a za njega postoji i sustav montaže na zid te ga je moguće postaviti iznad samog platna ili panela kako bi bio potpuno odmaknut od prostora kojim se kreću ljudi, a istovremeno je objektiv zaštićen od prašine s obzirom na svoju lokaciju. Jedna sitnica koju morate imati na umu je da će ovaj princip projekcije osjetno isticati svaki nedostatak na vašem zidu, ako se odlučite za takvu projekciju. Mi smo imali upravo takav slučaj, no srećom je Epson o tome razmišljao, pa osim keystone i ostalih načina ispravljanja slike, možete projekciju ispravljati i „zakrivljivanjem“ rubova kako bi se ispravili artefakti na neravnom zidu.

 

Epson-EB-810E-4.jpg

Dizajn: ovih projektora malo je drugačiji od klasičnog, a glavna prednost je u tome da ne trebate izbjegavati snop svjetla kada se krećete po prostoriji

 

Sam projektor, s obzirom na svoje performanse i namjenu, nije tako malen. Dolazi u kućištu od 695 x 341 x 156 mm te ima ukupno 12,5 kg. Rubovi projektora imaju perforirane detalje kojima se omogućuje strujanje zraka za hlađenje projektora, a s desne strane imate i kopčom pričvršćen panel koji skriva sve konektore projektora za ljepši konačan izgled, jednom kada ga postavite.

Ovdje imate dva USB-A utora, Ethernet, 2x HDMI-in, 1x HDMI-out, a USB utori nude dovoljno snage za napajanje, primjerice, Android boxa kako biste imali punu funkcionalnost odabrane SmartTV platforme. Sam projektor koristi snažan plavi laser snage od 3.000 do 5.000 lumena, ovisno o načinu rada, a zahvaljujući 3LCD tehnologiji koju Epson koristi u svojim projektorima, nema brige oko refrakcije boja te neće biti „efekta duge“ kod linija jakog kontrasta.

Također su sve boje, uključujući i bijelu, jednake snage, što dodatno nudi bogatije boje kod reprodukcije sadržaja, a to pak ovom projektoru daje odlične performanse i kod gledanja multimedijskog sadržaja, iako je namijenjen za učionice i urede. Ovisno o udaljenosti od površine na koju se projicira sadržaj, nudi dijagonalu od 80 do 160 inča, što mu je optimalan raspon za fokusiranje slike. Fokusiranje se odvija ručno, sa strane projektora gdje se nalaze utori žica, a s obzirom da se radi o statičnom projektoru kojeg se jednom ili vrlo rijetko pomiče, autofokus nije prioritet.

Projektor ističe 4KE rezoluciju, što je Epsonov brending za tehnologiju koja i kod input signala kvalitete manje od 4K diže oštrinu na 4K standard. Tehnički, projektor ima FullHD rezoluciju, no pixel-shifting tehnologijom dobiva se 4K rezolucija visoke kvalitete. Točnije, FullHD čip brzo se pomiče gore-lijevo-dolje-desno i tako ispunjava 4x FullHD rezoluciju za dobivanje 4K slike, efekt nevidljiv ljudskom oku.

S obzirom na snagu do 400 W, rashladni sustav u normalnom načinu ima 35 dB glasnoću te se čuje u tihoj prostoriji, no jednom kada pustite bilo kakav sadržaj na zvučnike, projektor ga neće nadjačati. Ima ugrađena dva 8 W zvučnika za dobivanje solidne glasnoće, a uvijek možete na njega spojiti i eksterno ozvučenje.

Dok sam po sebi projektor nema „pametan“ sustav za multimediju, ima bogat odabir opcija prikaza, od prilagodbe boja i oštrine za prikaz filmova, prezentacija i sličnih modova rada. Brojne druge opcije omogućuju i primjerice istovremeni rad dva projektora za proširivanje prikaza ako se koristi u većim prostorima, tako da dobivate velik spektar mogućnosti u jednom uređaju.

 

Epson-EB-810E-5.jpg

Upravljač: može podesiti sve aspekte prikaza slike, izvora i ostalih detalja, a također ima vlastito osvjetljenje tipki

 

Logitech Rally Bar

Jednom kada smo riješili prikaz sadržaja, ostaje nam još komponenti za uspješnu konferenciju, a srećom Logitech ima jednostavna All-in-One rješenja, ovisno o vašim potrebama, specifično za poslovne korisnike. Mi smo na Epsonov projektor odlučili povezati Logitech Rally Bar, sustav pune veličine za urede srednjih do velikih dimenzija koji može pokriti ogroman broj zahtjeva. Nudi velik broj opcija tako da svatko može naći implementaciju koja im odgovara, bilo da koristite računalo za vezu s webom, ili kameru direktno povezujete na jedan od kompatibilnih servisa.

Rally Bar koristi dizajn soundbara postavljenog na malo postolje kako imao optimalan raspon mogućnosti, dok istovremeno zauzima relativno malen prostor (s obzirom na namjenu). Uređaj ima dimenzije 164 x 910 x 131 mm, no objektiv u centru ima dodatnih tridesetak milimetara izbočine, što kameri daje brojne dodatne mogućnosti. Cijeli sustav ima oko 7 kg mase, a stražnja strana drži sve utore skrivene te vam omogućuje solidan cable management. Držači kablova pozicionirani su na gornjim i donjim rubovima, a svi konektori dijele se na lijevu i desnu stranu.

 

Logitech-Rally-Bar-1-3.jpg

Kako sve povezati:  Ovaj uredski sustav namijenjen je za kompliciranije setupe, a sve se može uredno organizirati na njegovoj pozadini

 

Straga imamo jedan HDMI ulaz, kao i dva HDMI izlaza za povezivanje do dva monitora (ili projektora), s podrškom do 1.080p slike. Tu su još tri USB-A i jedan USB-C utor kojim povezujete kameru s računalom. Sustav možete na net povezati bežično ili se pak na mrežu spajati žicom. Na kraju, podržani su i eksterni mikrofoni s idejom da koristite jedan od Logitechovih vlastitih dodatnih mikrofona. S prednje strane, u centru neizbježna je i sama kamera. Riječ je o senzoru s 8,5 MP rezolucijom, odnosno za 4K snimanje videa.

Sustav je velik jer omogućuje impresivno optičko zumiranje do 5x, s dodatnih 3x digitalnog zumiranja croppanjem senzora, pa možete u fokus staviti i najdalje sudionike sastanka ili pak se fokusirati na neki objekt u prostoriji koji opisujete. Kamera se dodatno može zakretati jer je motorizirana, do 15° gore-dolje i 25° lijevo-desno kako bi se mogla fokusirati na specifičan dio prostorije, prema potrebi.

Fizičkim pomicanjem objektiva zadržava se puna kvaliteta video prijenosa kako bi se maksimalno izbjeglo digitalno zumiranje ili croppanje. U pomicanju i fokusiranju glavnoj kameri pomaže manja ultraširokokutna kamera s lijeve strane koja vidi cijeli prostor odjednom. Tako sustav sam može prepoznati osobu koja govori te glavnom kamerom staviti fokus na tu osobu i objekt koji opisuje, te se vratiti na široki pogled kada je to potrebno.

Dok sustav ima impresivnu autonomiju, moguće ga je i ručno kontrolirati pomoću upravljača kojeg dobivate u paketu. Kamera ima kut gledanja horizontalno od 82,1° dok okretanjem objektiva ukupno imate pogled od 132,1° horizontalno. Ako pak sliku želite razdijeliti na sudionike, i to je moguće tako da soba onda izgleda poput meeting rooma gdje svatko ima svoju kameru, a sve se odvija unutar softvera Logitech Rally sustava.

Ostatak soundbara je obložen tkaninom sprijeda, a ispod nje nalaze se dva zvučnika s 70 mm driverima snage 2x 8 W. Sustav ima i ukupno šest širokopojasnih mikrofona koji zajedno rade te se mogu fokusirati na specifične sudionike kako bi njihov govor bio jasan, dok se pozadinska buka neutralizira za najčišće moguće audio iskustvo korištenja. Ovi mikrofoni najbolje funkcioniraju na udaljenostima do sedam metara, a za veće konferencijske prostore savjetuje se korištenje dodatnih mikrofona, od kojih Rally Bar podržava još četiri Rally Mic Pod-a.

 

20240314_085721-logitech.jpg

Samostalna kamera: može prepoznati osobe koje su aktivne, polako se na njih zumirati i pratiti njihove pokrete glatkim zakretanjem objektiva u širokom luku

 

Sustav koji je Logitech razvio može raditi samostalno, a treba vam osim Rally Bara samo još internet i zaslon. Trebat ćete se prijaviti na web, ažurirati softver, prijaviti se u svoj Logitech račun i zatim na izbor imate više aplikacija koje Logitech podržava, poput Teams Roomsa, Zoom meetinga, Google Meeta, Tencent Meetinga i drugih, od kojih je jedan povezivanje sustava USB žicom na odvojeno računalo.

Mi smo kameru spojili na računalo i isprobali kompatibilnost. Bez ikakvih instalacija, Windows 11 će prepoznati kameru te odmah možete početi koristiti Rally Bar bez dodatnih aplikacija. Naravno, preuzimanjem softvera omogućuje vam se puna funkcionalnost sustava, što uključuje i prilagodbu kvalitete snimanja, kao i ponašanje autofokusiranja i zakretanja kamere.

Standardno, Logitechov sustav sam prepoznaje osobe koje govore te se na njih fokusira, no kako smo već spomenuli, dobivate i daljinski upravljač kojim možete sami upravljati kamerom. Kvaliteta slike je odlična (4K@30 fps), pa i u zahtjevnijim svjetlosnim uvjetima, a zahvaljujući svestranom objektivu, zadržava se puna snaga senzora u svim uvjetima rada. Jednom kada smo kameru povezali s Epsonovim projektorom, imali smo kompletan sustav koji zauzima vrlo malo prostora, a može podržati velike timove bez puno muke oko postavljanja, nakon kreiranja potrebnih računa.

 

Logitech Sight

Alternativa Rally Bar sustavu, ovaj pristup nešto je drugačiji, no nudi odličnu organizaciju radne atmosfere preko velikih udaljenosti tako da zasebno kadrira svakog sudionika oko kamere. Ideja je da ovaj uređaj bude postavljen na sredinu stola i tako sa svojim širokokutnim kamerama ima dobar pogled prema svim sudionicima te ih sam kadrira i zumira prema potrebi da na streamu budu uvijek dobro prikazani. Tako više ne trebate imati zasebne kamere za svakog sudionika, već se sve rješava softverski i automatizirano je od strane Logitechovog rješenja. Za dobivanje još zanimljivijih sastanaka, možete Logitech Sight koristiti zajedno sa Rally Bar sustavom, ako želite pokazati da ste toliko ekstra.

Logitech Sight ima visinu od 299 mm te je zapravo riječ o valjku promjera 169 mm. Konektori su na dnu, a kako bi sve radilo, dobivate i dodatno postolje s prolazom za žice. Svi konektori na Sight uređaju su klasični RJ45 (Ethernet) od kojih je jedan za napajanje (PoE), jedan je za prijenos podataka na USB, a trećim se mogu povezati dodatni uređaji poput odvojenog mikrofona.

Sam Logitech Sight ima dvije širokokutne kamere okrenute tako da vide 315° oko uređaja, sa „slijepim” kutom okrenutim prema projektorskom platnu kako ne bi detektirao dodatna lica na zaslonu. Senzor kamera ima 4K rezoluciju te i kod croppanja dobivate slike visoke kvalitete. Dok nema optičko zumiranje, imate 60 fps brzinu snimanja. Na vrhu uređaja imamo sedam mikrofona koji detektiraju izvor zvuka te se mogu na njega fokusirati kako bi se minimizirala okolna buka i tako dobio vrlo čist zvuk.

Imajte na umu da je ovaj uređaj dodatak Logitechovom Rally Bar sustavu te trenutno ne može raditi samostalno, no kod većih ureda omogućuje snimanje iz više kadrova i daje fokus velikom broju sudionika.

Logitech Rally Bar i Sight funkcioniraju pomoću svojeg CollabOS sustava koji vam nudi velik broj mogućnosti za povezivanje ureda, pogotovo jer se razvija zajedno s najpopularnijim meeting aplikacijama, te podržava njihovu maksimalnu kvalitetu za audio i video prijenos. Ako morate povezati više velikih ureda na različitim lokacija, kombinacija ovakvog sustava kamera zajedno s velikom projektorskom prezentacijom vrlo je jednostavno rješenje koje zahtjeva minimalno postavljanje i održavanje.

 

Logitech-Sight-4.jpg

 

Logitech-Sight-1.jpg

Dodatak za rally bar:  Ovaj sustav kamera je samo dodatak na osnovnu kameru, te se povezuje Ethernet kabelima u veću mrežu

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Epson i Logitech sustav za konferencije: Projektor i kamere - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.