Konfiguracija mjeseca - Kućna serverska zvijer - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Konfiguracija mjeseca - Kućna serverska zvijer

Konfiguracija mjeseca - Kućna serverska zvijer

Kućna serverska zvijer

Umjesto gaming konfiguracije ili konfiguracije za surfanje, složili smo konfiguraciju nešto zanimljivije primjene.

Odlučili smo napraviti kućni server za pohranu i dijeljenje svih medijskih datoteka, svih bitnih dokumenata kao i možda neke naprednije funkcije poput virtualizacije. Budući da se radi o računalu kojem se uglavnom pristupa s nekog drugog računala, najčešće putem browsera, ne treba nam grafička kartica niti monitor, no treba nam pozamašna količina pohrambenog prostora. Ovom konfiguracijom moći ćete zadovoljiti potrebe streamanja i na više od pet korisnika, pod uvjetom da vam je propusnost kućne mreže i interneta dovoljno široka za tu namjenu.

Matična ploča: ASUS Z170-K

ASUS Z170 K

Odlučili smo se za ovu matičnu ploču jer radimo serversko računalo koje se ne bi trebalo nikada gasiti te je time potrebna nešto kvalitetnija matična ploča. Podržan je i RAID unutar BIOS-a koji je nešto stabilniji nego softverski RAID unutar operativnog sustava. Asusov 5x Protection također nudi nešto kvalitetnije komponente unutar matične ploče, što bi trebalo nuditi osjetno veću dugovječnost. LANGuard je također podržan, a radi se o hardverskom rješenju za održavanje visoke kvalitete signala koja prolazi mrežnom karticom kako bi se smanjile sve moguće interferencije.

Cijena: : 1.122,24 kn (Links)

 

Procesor: Intel i5-6600K

Intel i5 6600K

Više od ovoga nam se ne čini potrebnim. 6600K je već pomalo klasik među Intelovim procesorima, nudi odličan odnos uloženog i dobivenog te povrh toga nudi i odlične mogućnosti overklokiranja za besplatne performanse. Radi se o procesoru s četiri fizičke jezgre i nešto većim TPD-om od 91 W, no računamo li da se radi o serveru CPU će biti jedini veliki potrošač unutar sustava. Integrirana HD530 grafika je i više nego dovoljna za ovu primjenu. Passmark rezultatom od 7800 bodova, unutar Plexa moguće je i transkodiranje četiri full HD streama istovremeno.

Cijena: 2.199,00 kn (Mikronis)

 

Hladnjak: Noctua NH-U12S

Noctua NH U12S

Odlučili smo se potrošiti nešto više novaca na kvalitetan cooler budući da očekujemo maksimalnu razinu pouzdanosti od ovog sustava. Noctua ventilatori i hladnjaci spadaju u sam vrh ponude po kvaliteti, pouzdanosti i performansama, a ovaj model nudi podržani TDP od 95 W za ovaj socket te umjerene overclocking sposobnosti koje i tražimo za dobru stabilnost.

Cijena: 489,00 kn (ADM)

 

RAM: Crucial 16 GB DDR4 (4x 4 GB)

Crucial 16 GB DDR4

Iako se 16 GB RAM memorije za kućni server čini pomalo ekscesivno, računamo li na to da od ovog servera očekujemo odlične streaming sposobnosti, ali i pokretanje virtualnih mašina, 16 GB RAM memorije se čini kao minimum. Odlučili smo se za ovaj Cruacialov kit koji za pristojnu svotu nudi veoma dobre performanse.

Cijena: 820,24 kn (Futura IT)

 

HDD: 6x HGST Deskstar 4TB 7200rpm

HGST Deskstar 4TB 7200rpm

Očekivalo bi se da ćemo preporučiti WD Red za ovu serversku namjenu. HGST (Hitachi) diskovi nude gotovo jednaku pouzdanost, no uz nižu cijenu i nešto bolje performanse. Ključ performansi leži u 7.200 rpm dok većina novijih WD Red diskova većeg kapaciteta ne prelaze 5.400 rpm dok oni koji se vrte na 7.200 rpm stoje dvostruko više.

Cijena: 1.359,81 kn (8.158,86 kn) (ipon)

 

Napajanje: Seasonic SS-650KM

Seasonic SS 650KM

Ponovno se vodimo pouzdanosti, a kada je u pitanju pouzdanost Seasonic spada među vrh ponude. 650 W se ponovno čini ekscesivnim budući da nemamo grafičku karticu, no računamo na to da je za dugovječnost napajanja bolje da je što manje opterećeno. Plus ovog napajanja su Gold certifikat kao i modularnost zbog koje ćemo spojiti samo najpotrebnije kabele, one za matičnu, procesor i hard diskove.

Cijena: 1.177,60 kn (Mikronis)

 

Kućište: Cooler Master Silencio 652

Cooler master silencio 550

Matična ploča nam broji 6 SATA portova pa će Silencio 652 biti dovoljan za sve naše hard diskove, sve dok nam se pohrambeni apetiti ne povećaju, no to je problem za daleku budućnost. Ono po čemu se Silencio 652 čini kao idealan dom za hardver su bočni paneli s ugrađenom pjenom za suzbijanje buke koja će se svakako proizvoditi iz ventilatora i kliktajućih diskova.

Cijena: 882,55 kn (Links)

 

USB: KINGSTON DataTraveler 50 (32 GB)

KINGSTON DataTraveler 50

Zašto USB? Budući da radimo server, nećemo pokretati klasičan OS već specijalizirani OS za NAS primjene poput FreeNAS-a. Kako bi se oslobodili svi SATA portovi matične ploče za pohranu, FreeNAS se pokreće s USB-a te većina OS-a pokreće s RAM memorije i USB-a. Zbog toga nam treba brzi USB 3.0 s pristojnim kapacitetom.

Cijena: 93,10 kn (Links)

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Konfiguracija mjeseca - Kućna serverska zvijer - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.