Kako (p)ostati anoniman na internetu

Kako (p)ostati anoniman na internetu

Izbrišite svoj svaki trag

Što trebate napraviti da bi vas IT kompanije i bivši partneri prestali uhoditi preko interneta.

Ako ne plaćaš uslugu, ti nisi korisnik, ti si proizvod”, glasi moderna poslovica neimenovanog junaka koja ponajbolje opisuje današnje stanje odnosa između IT kompanija koje „besplatno” nude razne popularne internetske usluge i krajnjih korisnika. Vrlo je zgodno imati digitalni kalendar umjesto rokovnika, imenik svih kontakata s kojima ste se ikad čuli u jednoj mobilnoj aplikaciji, personalizirane prijedloge za slušanje glazbe i gledanje filmova na temelju osobnog ukusa... No koju cijenu plaćate za tu komociju?
Jesu li vam podaci o svim web stranicama koje ste ikad posjetili, oglasima na koje ste (ne)namjerno kliknuli, mjesta koje ste posjetili, komentari na forumima i društvenim mrežama koje ste napisali, privatni, intimni razgovori s najboljim prijateljima i najbližom rodbinom toliko nebitni da biste mogli reći da ih se „isplati” prodati u oglašivačke i ine svrhe, s vašom privolom ili bez nje? Jesu li vam personalizacija internetskih navika i geolokacija pomogle da otkrijete novi omiljeni bend i nepušački kafić u kvartu ili su vas stavile u ladicu koja se iznova puni vijestima i informacijama serviranih iz jedne, subjektivne perspektive?
Unatoč tome što se često u medijima često predstavljala kao babaroga za poduzetnike, a smor među korisnicima, Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) Europske unije (EU) ipak je donijela mnoštvo pozitivnih promjena za nas korisnike. Zahvaljujući njoj, od omiljene društvene mreže možemo tražiti informacije o tome kako, gdje i za koju svrhu će se naši podaci koristiti te isto tako zahtijevati da se podaci izbrišu ako za čuvanje nema pravnih razloga ili javnog interesa.

Ako ništa drugo, u jeku skandala u režiji Facebooka i Cambridge Analytice, GDPR se pojavio u pravo vrijeme na pravom mjestu da otvori javnu raspravu i oči brojnim korisnicima oko masovne (zlo)upotrebe podataka od velikih IT korporacija, koja je bitno metastazirala i poprimila orvelijanske oblike od vašeg prvog spoja s internetom tamo sredinom ili krajem 90-ih.
Ok, nemamo sad iluzije da ćete zbog toga prestati koristiti mobitel, besplatni javni WiFi ili razne chat servise, ali vas barem možemo upozoriti na loše prakse te uputiti na manje nepredvidljive alternative za anonimnije korištenje interneta i internetskih usluga.

(Stranica 1 od 6)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 6)
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Kako (p)ostati anoniman na internetu - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.