Pet najboljih VPN rješenja i kako postaviti vlastiti VPN - 2.3 out of 5 based on 3 votes
Pet najboljih VPN rješenja i kako postaviti vlastiti VPN

Pet najboljih VPN rješenja i kako postaviti vlastiti VPN

Rad od kuće u doba koronavirusa (ali i poslije toga)

Koronavirus okrenuo je cijeli svijet naopako. Od zabrane približavanja i okupljanja, uveo je svijet u novu izolaciju, paralizirao gospodarstvo zemalja te tako nas uveo u novu svjetsku krizu.

Uspostava VPN komunikacije

Ipak, glavni pogonski agregati zemalja su oni koji primjenjuju naprednu digitalnu tehnologiju u svakodnevnom poslovanju i pri tome uspješno odolijevaju kriznoj situaciji. Upravo je napredna i sigurna tehnologija omogućila tvrtkama da opstanu i prilagode se novonastaloj situaciji. Tako je u svijetu, a kako stoji Hrvatska?

Prema istraživanju Hrvatske udruge poslodavaca (HUP – www.hup.hr) o digitalizaciji hrvatskog gospodarstva, svaka dvadeseta tvrtka u Hrvatskoj napravila je automatizaciju poslovnih procesa, dok ih nešto malo manje od polovice planira donijeti strategiju digitalizacije u naredne dvije godine. Nisu baš ohrabrujući podaci, a možemo zaključiti da pandemiju nismo dočekali spremni. Barem što se digitalizacije tiče.

Iako postoje različiti modeli u pristupu u korištenju digitalne okoline u poduzećima poput posebno razvijenih Cloud rješenja ili nekih modela koji se baziraju na uspostavu VPN komunikacije putem vlastite infrastrukture, odnosno putem komercijalnih davatelja VPN usluga, u ovom tekstu dati ćemo prednost VPN tehnologiji.

Pojam „udaljenog pristupa“ u poslovnom okruženju koristi se primarno za spajanje djelatnika na poslovnu mrežu tvrtke (primjerice VPN tehnologija). Danas, udaljeno spajanje na računalo mnogo lakše i brže, a da ne govorimo o svim dodanim mogućnostima i prednostima ovog koncepta. Kako smo u uvodnom dijelu već spomenuli koncept VPN-a treba razlikovati navedeni način pristupa na „udaljeno“ putem VPN-a te putem posebnih Remote Access aplikacija.

Uporabom virtualnih privatnih mreža (engl. Virtual Private Network – VPN) znatno se podiže sigurnosna razina rada u mrežnom okruženju. VPN je tehnologija koja omogućava sigurno povezivanje računala u virtualne privatne mreže preko distribuirane ili javne mrežne infrastrukture. VPN podrazumijeva korištenje određenih sigurnosnih i upravljačkih pravila unutar lokalnih mreža.

 

home office 569153

VPN veze mogu se uspostaviti preko različitih komunikacijskih kanala poput Interneta, komunikacijske infrastructure davatelja internetskih usluga i drugih. Važno je napomenuti da virtualna privatna mreža preko javne mreže stvara sigurni kanal između dviju krajnjih točaka.

Prema konceptu VPN-a, osnovna zadaća tehnologije je kreiranje sigurnog komunikacijskog kanala između privatnih mreža (lokalne mreže) putem javne mreže.

Uobičajena je kombinacija sklopovskog i programskog pristupa u kreiranju medija za siguran prijenos podataka. Prilikom komunikacije podaci iz lokalne mreže prolaze kroz gateway uređaj koji ima ulogu zaštite komunikacijskog medija. Isti postupak se primjenjuje kada podaci dolaze u lokalnu mrežu, također prolaze kroz gateway uređaj (Gateway) je uređaj koji se nalazi u čvoru računalne mreže, služi za komuniciranje s nekom drugom mrežom.

Gateway je i prevodilac mrežnih protokola te omogućava priključivanje na mrežu s drugom vrstom protokola.) VPN štiti tako odaslane podatke automatskim šifriranjem prilikom slanja podataka između dviju udaljenih privatnih mreža.

Ukratko rečeno, komunikacija ide od jednog računala do drugog preko javne mreže, Interneta, ali se pri tome stvara sigurnosni tunel preko kojeg se prenose podaci uz pomoć specifičnih protokola. Iako se sve čini vrlo složenim za prosječnog korisnika, puno je važnije da određeni servisi brzo i dobro rade i da ne dolazi do prekida u mrežnoj povezanosti.

 

Prednosti udaljenog spajanja

Svoj ured nosim sa sobom –Suvremeni, moderni koncepti poslovanja danas podrazumijevaju i mobilni ured. Tako se smanjuju operativni troškovi (troškovi prijevoza, inventara, električne struje, potrebne opreme, ...). Svi podaci su dostupni na poslužiteljima na koje se zaposlenici mogu spojiti u raspoloživom vremenu 0-24/7 dana u tjednu

Pojačana produktivnost – Nastavno na prethodnu točku. Osoba koja koristi ove servise može raditi iz bilo kojeg mjesta na kojem ima pristup Internetu. Ovim načinom ćete lako doći do svih potrebnih materijala i podataka, pa čak i aplikacija koje vam trebaju da biste odradili svoj posao. Raditi možete i van radnog vremena te tako povećati svoju produktivnost. Naravno, sve ovisi o tome da li to i želite.

Brza komunikacija s posljedično mogućim većim profitom - U djelatnostima gdje intenzivno radite s ljudima (klijentima), ponekad je ključno da odmah i odgovorite na e-mail poruku ili jednostavno poduzmete određene „uredske aktivnosti“ kako bi pravovremeno obavili posao. Vrijeme je novac.

Kolaboracija (suradnja)– Danas je naglasak na timskom radu. Zaposlenik je često „timski igrač“. Kolaboracija je neupitna te vrlo česta. Postoje komercijalni (besplatni) alati koji su tome prilagođeni (npr. Google Docs). Spajanje na udaljeno može riješiti problem potrebne kolaboracije.

Otklanjanje problema na računalu – Izvrsna mogućnost za „hitne“ intervencije. Preduvjet je da računalo na koje treba intervenirati ima slobodan i neometani pristup internetu. Lakše je riješiti problem „na daljinu“ nego fizički vidjeti o čemu je riječ (ponajprije tu mislimo na „lakše“ probleme. Računajući isto u jedinici vremena, lakše je otkloniti kvar kroz 5 minuta nego izgubiti sat vremena na put.

Neki nedostaci

Brzina komunikacije - Korištenje tuđeg računala putem mreže (Interneta) je sporo i može biti iznimno sporo. Daleko je to od brzine računala na kojem radite. Na brzinu utječe spori protok informacija od jednog računala prema drugom. Ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da svako računalo pristupa Internetu različitim brzinama pa i različitim tehnologijama te u tome leži i osnovni razlog (da ne nabrajamo neke druge tehnološke razloge). Kašnjenje slike, „pucanje“ veze, spori upload/download, „ghost“ efekt na ekranu, itd. samo su neki od mogući simptoma.

Sigurnost – Sigurnost u komunikacijskim mrežama oduvijek je top tema. Nisu svi servisi sigurni i postoji mogućnost da vam netko neovlašteno „upadne“ u komunikacijski kanal. Ukoliko se kreira VPN konekcija, odnosno sigurnosni tunel od jedne strane do druge, sigurnost je veća. Situacije u kojoj može doći do „upada“ u komunikacijski kanal nisu česte, ali su vrlo moguće (sjetite se WiFi-ja i sigurnosti!)

Dodatni softver i hardver – Svaka potreba za novim komadom hardvera ili softvera može biti dodatna komplikacija (posebno za Vaš džep). Ponekad je za korištenje servisa za remote control potreban dodatni hardver, ali i softver (VPN infrastruktura, firewall rješenja,...)

Kada smo nabrojali sve što smo htjeli prenijeti u ovom naslovu, vrijeme je da spomenemo neke od alata/servisa koji bi Vam mogli biti od koristi. Krenimo redom.

 

(Stranica 1 od 5)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 5)
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Pet najboljih VPN rješenja i kako postaviti vlastiti VPN - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.