Deset top 1440p monitora - 5.0 out of 5 based on 2 votes
Deset top 1440p  monitora

Deset top 1440p monitora

Deset top 1440p monitora

Omjer rezolucije i veličine ekrana monitora na našem usporednom testu idealan je za trenutačni hardver.

I dok 4K i UHD rezolucije polako postaju mainstream, ostatak hardveraja u računalima malo kaska i nema u svim namjenama dovoljno snage kako bi se svi ti pikseli ispunili kvalitetnim netrzajućim materijalima.

Naravno, high-end grafičke kartice mogu bez problema vrtjeti sve na UHD-u, međutim ispod 3000 kuna teško ćete nabaviti GPU sposoban za 4K bez razmišljanja. U tom svjetlu tražili smo najbolje monitore za sve namjene, uključujući profi i gaming, među 27 i 34-inčnim modelima. Rezolucije za koje smo se odlučili kao trenutačno idealne su 2560 x 1440 kod 27’’ modela na kojima UHD, dok se skaliranje u Windowsima i aplikacijama ne ispegla do kraja, često nudi buhice na ekranu, a kod 34’’ modela tražena je rezolucija 3440 x 1440 što je s obzirom na 21:9 omjer zapravo ekvivalent s dodanim pikselima za „višak ekrana“. Odabrali smo deset kvalitetnih monitora s našeg tržišta i u IPS ergeli kroz niz testova odabrali najbolje i najisplativije.


Zašto ispod 4k?

Broj piksela, dijagonala ekrana i kvaliteta slike trebaju biti savršeno izbalansirani. Ako u jednadžbu ubacimo i cijenu, kod kupovine monitora odlični modeli skrivaju se u kategoriji WQHD rezolucije i 27 te 34-inčne dijagonale.

OTVOR tehnologije

Cijenom od oko 4500 kuna kreću se na našem tržištu monitori 4K rezolucije, a da su dijagonalom ekrana veći od 28 inča. E sad, ako ste gamer i nabavite 27 ili 28-inčni UHD monitor brze TN matrice, donekle ćete moći iskoristiti blagodati visoke rezolucije. Ipak, za pravi užitak u 4K-u trebalo bi ići na barem 32 inča. Problem se ovdje ne nalazi u samim monitorima, nego u popratnom hardveru.

Dell U2717D 22

PRITISKOM TIPKE Odvaja se raznovrsni stalak i monitor tada možete namontirati na VESA mount i staviti na zid

Za fluidni gaming na 4K rezoluciji bit će vam potrebna barem GTX 1070 čija cijena ide od 3500 kuna, a ako trebate monitor za poslovne, profi namjene, morat ćete toj visokoj rezoluciji umjesto TN ekrana dati IPS ili VA matricu, čime se cijena opet jako penje. Nekakva zlatna sredina u kojoj ćete dobiti ekran visoke rezolucije, nesavršeno Windows skaliranje ili vam aplikacije neće ostavljati nevidljive buhice umjesto ikona, a sa solidnim ćete hardverom moći raditi sve zadatke, dolazi u obliku 27 inčnih monitora rezolucije 2440 x 1440 piksela.

Ako želite još malo veću radnu površinu, tu su komplementarni 34 inčni modeli s rezolucijom od 3440 x 1440 piksela. Uz to, 1440p monitori su sazreli, ispeglani i donose provjerene tehnologije, pa u većini slučajeva doista dobijete vrijednost za svoj novac.

Vrste ekrana

Slično kao kod nedavnog testa televizora, kod ovih mahom high-end monitora dominira IPS matrica ekrana, dok je VA zastupljen samo kod Samsunga. IPS (In Plane Switching) karakterizira odličan prikaz boja, a kako se njegovi kristali strujom zadržavaju na mjestu, nema gubitka u prikazu mijenjanjem kuta gledanja. VA ekran ima odličan kontrast i prikaz boja te svjetlinu i dublji prikaz crne. Ono što je kod televizora s ovakvim ekranom bilo primjetno, mijenjanje performansi mijenjanjem kuta gledanja, nije slučaj kod high-end Samsungovog monitora koji se tek sljedeći mjesec očekuje na našem tržištu. Uz VA matricu, ovaj model je od televizora posudio Quantum Dot tehnologiju u kojoj nanočestice ovisno o veličini prikazuju različite boje i kao benefit dobivamo vjerniji prikaz.

Acer H277HU 8

DIRT SHOWDOWN Vozili smo naš Subaru po svim modelima, a ghosting i screen tearing skoro da nismo iskusili

Svi monitori imaju LED osvjetljenje, a glow je bio primjetan na nekim IPS panelima. Uniformiranost osvjetljenja neki su proizvođači dobili tvorničkom kalibracijom, a kod VA modela je bila izraženija, baš kao i prikaz crne.
Još je jedna paralela s televizorima vidljiva u „sljedećoj velikoj stvari“, a to su HDR ekrani. Dok se PC igre ne razmašu s HDR mogućnostima, za takav ekran možete nabaviti Playstation ili posegnuti za filmovima sa HDR sposobnog playera.

Pivotiram, dakle jesam

Robusni stalci s brojnim opcijama podešavanja karakteriziraju poslovne monitore, ali su proizvođači neskloni brandirati isključivo u tom smjeru svoje modele s opcijama pivotiranja, tilta (pomicanja prema naprijed-gore i natrag-dolje za do 30 stupnjeva – što su imali apsolutno svi modeli) i swivela (pomicanje u stranu). Tendencija je predstaviti monitor za sve namjene, a najdalje je u tom smjeru otišao AOC koji je na 34-inčni monstrum dodao opciju pivota, što je u najmanju ruku neobično. Druga krajnost je Samsung čiji monitor nema opcije podešavanja položaja, ali nema niti sučelja, već samo jedan kabel koji se dijeli na strujni i HDMI.
Samsung je svoj bijeli fancy monitor usmjerio prema gamerima, mada bi po izgledu više upao u marketinšku ladicu lifestyle uređaja, za koju su adute u ovoj kategoriji ponudili i Acer i AOC.

Acer CB271HU 7

PIVOT Korisna opcija za nekoliko zanimanja, naš Hrvoje bacio se na programiranje u ovom načinu korištenja

Ako vam je bitna detaljna kalibracija slike, prije kupnje zavirite u izbornik monitora za podešavanje. Neki modeli imaju doista napredne opcije sa mogućnosti podešavanja čak šest boja, uz klasično namještavanje svjetline, kontrasta i oštrine, te kod nekih saturaciju RGB boja. U izbornike testiranih monitora uvukla se opcija za kontrolu plave svjetlosti koja je navodno zaslužna za umor očiju.

Priključi me

I dok Samsung zanemaruje svo brdo sučelja koji neki nude i fokusira se na jedan jedini izlaz, većina ipak nudi više priključaka, pa su oni standardni HDMI, DisplayPort (veseli što u paketima najčešće stižu i kablovi), DVI, dok je samo kod par modela i dalje prisutan analogni VGA priključak. Monitori mahom imaju USB HUB s USB 3.0 sučeljima, od kojih je najčešće jedno namijenjeno punjenju uređaja poput mobitela. Acerov šminker ima USB Type C sučelje.
Osim standardnih predefiniranih postavki, LG uljez (1080p) dolazi s opcijama za biranje žanra igre koja će se koristiti, ciljnikom za FPS-ove i još par gaming postavki.

Philips 272B7Q 6

USB HUB: Dominiraju USB 3.0 sučelja, pri čemu jedno obično služi i za punjenje uređaja poput mobitela

Tu sad dolazimo i do tehnologija koje monitori usmjereni gamingu imaju. Spomenuti LG ima osvježavanje ekrana od 144 Hz, a zajedno sa Samsungom ima FreeSync podršku koja u paru s AMD grafičkim karticama sprječava screen tearing.
IPS ergela prisutna na testu redom ima odlične kutove gledanja, za casual i povremeni gaming su svi modeli odlični, tim više što su kvalitetom prikaza slike u gornjem kvalitativnom domu. Za zagrižene igrače koje izluđuje i najmanji ghosting ili screen tearing, pažnju neka usmjere prema Samsungovom Quantum Dot i LG-jevom 144 FreeSync modelu.


Slika, boje, kontrast

Deset odabranih monitora rezolucije 27 i 34 inča mahom su došli s IPS ekranima, ali razlike itekako postoje. Set objektivnih i subjektivnih mjerenja otkrio nam je naše Grand Prix i Best Buy modele.

Metodologija testiranja

U testiranju smo okupili dvije kategorije monitora, pri čemu su kriteriji za odabir bili veličina ekrana i rezolucija. Monitori s 27-inčnim dijagonalama ekrana dolaze s rezolucijom od 2560 x 1440 piksela, dok su nam 34- inčni došli s 3440 x 1440. Jedini uljez na testu bio je LG-jev 34 inčni gamer koji je došao s 2560 x 1080 piksela i koji nismo uzeli u obzir pri dodjeljivanju nagrada, ali ga kao vrlo zanimljiv monitor nismo htjeli izbaciti iz priče.

Kvaliteta slike primarna je stavka za svaki ekran, pa tako niti monitori za svakodnevnu profesionalnu ili konzumersku ulogu nisu različiti. Ovoj stavki dali smo najveći udio u testiranju od 35%, a da se ne oslanja dosta na subjektivnost udio bi bio i veći. Ukupnu kvalitetu slike ocjenjivali smo na kraju testiranja, nakon odgledanih videa, fotografija, Weba, igranja igre i promatranja kvalitete prikaza boja, svjetline, kontrasta (izmjeren).

udjeli

Na kvalitetu prikaza nadovezuje se izmjereni ANSI kontrast. Pomoću svjetlomjera uspoređivali smo odnose crne i bijele boje, statički, uz ujednačene vrijednosti svjetline i kontrasta na svakom monitoru. U ukupnoj ocjeni, ova je stavka sudjelovala s 25%.
Pod opremljenost monitora ulazi više stavki, a odnosi se prije svega na broj digitalnih konektora, sučelja i mogućnosti pozicioniranja ekrana (prilagodba visine i nagiba). Također, bodove u utrci za opremljenost dobili su modeli s većim osvježenjem ekrana ili posebnom tehnologijom poput FreeSynca. Ukupno nam je na opremljenost otpalo 15% udjela u Grand Prix ocjeni.

Metodologija testiranja 2

KONTRAST I POTROŠNJA IPS ekrani pokazali su solidne vrijednosti kontrasta, a potrošnja se kod 27’’ kretala oko 30 W, dok su 34’’ imali vrijednosti oko 60 W

Deklarirani odziv dobra je referenca na to što možete očekivati od monitora u sferi gaminga ili drugih zahtjevnih brzih scena koje se prikazuju na monitoru. U ukupnoj je ocjeni ova stavka sudjelovala s 10%. Potrošnja struje je maksimalna vrijednost koju je mjerni uređaj zabilježio prilikom korištenja monitora, ponovo uz identične postavke slike na svakom monitoru, a u našem je ocjenjivanju dobio 15 postotni udio u GP ocjeni.


(Stranica 1 od 4)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 4)
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Deset top 1440p  monitora - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.