Koje All-in-One računalo odabrati - Veliki Vidilab usporedni test - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Koje All-in-One računalo odabrati - Veliki Vidilab usporedni test

Koje All-in-One računalo odabrati - Veliki Vidilab usporedni test

Monitor računalo

Glavna je prednost All-in-One računala da ima računalo i monitor u jednom kućištu, bez potrebe za puno žica. Koncept koji je proslavio iMac i na PC strani ima puno predstavnika, a u Vidilabu smo okoupili najbolje modele s tržišta i provjerili u čemu je tajna ove kategorije. 

Kao ideja zvuči odlično i doista postoje proizvodi iz domene All-in-One računala koji opravdavaju hype stvoren u nekom trenutku oko ovog koncepta. Međutim, ova kategorija ima i neke ozbiljne probleme kao što su stavljanje hardvera iz prijenosnih računala i pakiranja u desktop koncept, zatim nešto viša cijena nego što bi se dalo očekivati za konkretne konfiguracije i u konačnici pitanje svih pitanja: kome su namijenjeni AiO uređaji? Upravo tim upitom pokušali smo se navigirati kroz ovu temu i za strojeve koji neupitno imaju svoju vrijednost pronaći pravu namjenu. Uz to što smo ih isprobali kroz set sintetičkih i real time testova, odnijeli smo All-in-One u projektantski ured i provjerili ga na realnom zahtjevnom zadatku.

Kod All-in-One računala stil je prvo čime se pokušava osvojiti kupac. I doista, kada ugledate 27-inčni IPS ekran (mahom prekiven glossy premazom), budi se želja za kupnjom. Koliko je ona uistinu opravdana? Ako ste se odlučili za ovu kategoriju, u našem velikom usporednom testu saznajte koji AiO odabrati s našeg tržišta.


Tehnologija All-in-One računala: Laptopi zarobljeni u tijelu desktopa

I dok su u CPU segmentu neki AiO-i čak i dobili desktop modele procesora, sve dedicirane grafike one su koje vidimo u srednje jakim prijenosnim računalima. S druge strane, u kompaktnom paketu dobije se potentno računalo s odličnim ekranom bez puno žica. Pitanje je samo na kojoj se strani vage nalazite pri odlučivanju o kupnji.

Iako sam bio skeptičan oko testiranja All-in-One računala jer nekako u našem okruženju nisu ostavili prevelik trag, kada smo krenuli u raspakiranje, više puta sam pomislio da su to baš zgodni uređaji. Glavni uzor prema kojemu se ravna cijeli ovaj segment jest iMac, no on je i cjenovno i hardverski neka druga priča. Mada ni naši testni PC modeli nisu jeftini, ipak su puno pristupačniji. Najprije ćemo se pozabaviti tehnologijom, a potom kroz moguće namjene pokušati odgovoriti na koji način krenuti u avanturu nabavke AiO računala.

tehnologija AIO

Ekran

Budući da je cijelo računalo smješteno u kućištu monitora i da je ekran zapravo i najbitnija stavka, nekako je najlogičnije da krenemo s njime. Treba naglasiti da je upravo ekran glavni adut gotovo svih modela na testu, a mahom se radi o vrlo kvalitetnim IPS zaslonima s odličnim kutovima gledanja i prikazom slike. Osim jednog Lenova, svi imaju FullHD rezoluciju i dodirni ekran. Trend bezelless ekrana nije se u potpunosti prelio u All-in-One segment, a na tom polju najviše je napravio manji Lenovo Inspiron koji ima vrlo tanak rub oko ekrana. S obzirom na nešto više cijene, možda smo očekivali uporabu nešto kvalitetnijih materijala, no aluminij se pojavljuje samo u izradi stalka, dok su kućišta u potpunosti plastična.

Hardver

Krenuli bismo prvo s pozitivnim stranama. Slabog procesora koji bi bio usko grlo u nekim normalnim zadacima nema među testiranim modelima. Radi se o isključivo Intel Core modelima s 2 ili 4 jezgre i i5 ili i7 serijama, i to Kaby Lake generacije. E sad, na prvu ne izgleda nimalo sporno da većina tih procesora ne dolazi iz mobilnog laptop svijeta. Ni to nije samo po sebi loše jer ipak troše manje struje, ali bismo voljeli u cjenovnom rangu ipak vidjeti punokrvne procesore. Izdvaja se Core i7-7700T koji je desktop model s četirima jezgrama i osam threadova te zamjetno odskače u performansama.

Zadovoljni smo također ponuđenom radnom memorijom s minimumom od 8 GB, što bi trebalo biti dosta za nesmetan rad, a dodatno pohvaljujemo 16 GB modele, budući da to pruža određene future-proof garancije. Kod diskova za 2018. godinu nikako ne možemo prihvatiti izostanak SSD-ova, pogotovo kod uređaja čija se cijena kreće oko 10.000 kuna. Kao utjeha modelima bez SSD-a jest to što dolaze s prilično velikim diskovima, a nekako nam se najviše svidjela hibridna kombinacija SSD i HDD.

Posebna je priča grafika koja nas je ujedno i najviše razočarala jer je najjači model bila također mobilna Nvidia GTX 940MX. Ako se doista ne planirate igrati ili vam za rad ne treba grafička kartica, onda komotno možete odabrati modele sa samo integriranom Intelovom grafikom. S druge strane, dedicirana 940MX ipak će biti dostatna za neke eSports/MOBA naslove i casual gaming, pa čak i zahtjevnije naslove (ako smanjite detalje ili rezoluciju), pa ta komponenta stvarno daje cijeloj All-in-One priči dojam zaokruženosti.

Zvuk i sučelja

Ono što po nama također nije dobro riješeno jesu sučelja, koja su se mahom smjestila na pozadini uređaja i nikako se ne čini zgodno nagnuti se iznad velikog 27-inčnog računala da bi se straga ubacio USB stick. Gotovo kod svih uređaja jedan utor zauzima dongle za bežično povezivanje miša i tipkovnice, dok kod jeftinijeg HP-a čak dva utora zauzimaju USB tipkovnica i miš. Tu su i HDMI out i in sučelja, što znači da se na računalo može spojiti dodatni monitor, ali sam AiO isto tako može biti monitor za neki drugi uređaj, što i nije loša ideja s obzirom na to da se radi o kvalitetnim ekranima.

VELIKI MINUS
Apsolutno svi All-in-One modeli imali su smještena sučelja na zadnjoj strani. I dok je to vizualno logično, s praktične strane nije jednostavno zavlačiti se preko velikog ekrana da bi se upiknuo USB stick.

HP 27 r002ny 10

 

 

Kao gotovo unisono rješenje za smještaj zvučnika iskristalizirala se soundbar-wannabe traka ispod ekrana. Glasnoćom zadovoljavaju svi modeli, od laptopa su kvalitetom također svi bolji, no postoje oscilacije u kvaliteti prikaza svih tonova. I dok je kod nekih izražen bas pa se gubi definicija srednjih tonova, nijedan se nije približio nekom idealnom zvuku, što je prije svega stvar fizike i malih kutija za zvučnike. Ukupan dojam zvuka vrlo je dobar, što bi, kad bismo podvukli crtu, značilo da su ovo doista kvalitetni multimedijalni uređaji.

KAMERA NA IZVLAČENJE
Svi modeli imali su neku vrstu zaštite, odnosno način sklanjanja/isključivanja kamere. Kod većeg Lenova izvlači se na vrhu, a kod manjeg na dnu ekrana

Lenovo AiO 520 27IKL 7

Alternative?

Apple iMac Pro
Kada govorimo o high-endu, onda je tu iMac Pro definitivno posebna kategorija. Hardverski ima 5k 27’’ ekran, pokreće ga osmojezgreni Xeon procesor, od 32 do čak 128 GB RAM-a, terabajtni SSD i AMD Radeon Pro Vega 56 grafika. Cijena polazi od ogromnih 46 tisuća kuna, no ima i iMac normalnije verzije koje imaju Fusion drive Core i5 procesore i također visoko razlučive zaslone uz nešto niže cijene (iako i dalje vrlo visoke).

tehnologija alternative

Samsung DeX?

U džepu imate brutalan Samsungov smartphone, S8 ili Note? Uz DeX dodatak koji se spaja na monitor možete imati približno All-in-One iskustvo. Naravno, ograničeni ste izborom aplikacija i nema klasičnih Windows programa, ali služi kao zanimljiva alternativa. 

Okvir alternative samsung dex2

 

U projektanskom uredu

Da ne ostane sve samo na našim custom testovima, redu sintetike i gaminga i uredske uporabe, bacili smo klasično All-in-One računalo na malo žešći radni zadatak. Posjetili smo tvrtku APZ Hidria, projektanski ured koji koristi svoja računala u programu Autocad. Na jedan dan umjesto svog je stroja HP Pavilion 27 koristio Tomislav Piškur iz APZ-a.

REALNI RADNI TEST:

Veliki HP Pavilion odnijeli smo u projektantski studio gdje su dečki zavrtjeli svoje radove iz Autocada bez vidljivih problema.

projekt 1

projekt 2

projekt 3

„U našem uredu koristimo HP radne stanicu. Konkretno, imam HP Z240 koji ima Core i7 procesor kao osnovu. Vaš HP AiO matematičke operacije odrađuje isto ili bolje od mog uredskog stroja. Grafičko renderiranje neprimjetno je bolje također bilo na AiO-u. Kod kuće imam još jedan stroj koji ima stariji dvojezgreni Intelov procesor i stariju GeForce GTX 660 grafiku i vaš testni uređaj lošije renderira grafiku, ali bolje odrađuje matematičke operacije proračuna. Glavna mana koju smo kolege i ja pronašli za testni model jest glossy ekran. Za crtanje je definitivno potreban mat ekran“, zaključio je Tomislav Piškur.


Namjene

Office:

All-in-One računala, barem ova s našeg testa, u potpunosti zadovoljavaju potrebe rada u light uredskom okruženju, pri čemu najviše mislimo na MS Office aplikacije, možda računovodstvene i knjigovodstvene aplikacije te razne moguće slične varijante. Na našoj skali dodijelili smo 80% za office mogućnosti naših All-in-One računala. Intelovi Core procesori, pa čak i mobilni, bez problema će prožvakati sve uredske aplikacije, ni 8 GB radne memorije nije usko grlo. Definitivno je prednost na modelima sa SSD-om i oni će pridonijeti responzivnosti i osjećaju brzine.

namjene officeGaming:

Ovo definitivno nisu gaming računala, što opet s druge strane ne znači da se uopće ne možete na njima igrati. Primjerice, modeli s GTX 940 MX grafikom, kada smo smanjili rezoluciju na HD, Owerwatch su tjerali do 120 FPS-a, odnosno preko 60 na FullHD rezoluciji. Međutim, najzahtjevniji AAA naslovi neće omogućiti takve performanse i tu zapravo leži odgovor na pitanje o gamingu. Ako želite igrati strategije na poteze, kartaške igre, casual naslove ili eSports/MOBA igre, onda neki od modela i nisu loša opcija. Za hardcore entuzijaste nisu pogodni ni hardverom ni ekranima koji nemaju tako brz odaziv kao pravi gaming modeli.

namjene gamingRadna stanica:

Jedan od testnih strojeva isprobali smo u projektnom uredu i taj je test pokazao da All-in-One računala imaju potencijal i za ozbiljnije i zahtjevnije aplikacije. Međutim, bez jače nVidijine grafike i bez mogućnosti iskorištavanja CUDA jezgara te s periferijom koja je više šminkerska nego žestoka radna ne možemo na AiO gledati kao na radne stanice. Veliki 27-inčni monitor dobro će poslužiti za video editing ili photoshop, ali hardverski poguranac ipak će izostati.

namjene radna stanicaMultimedija:

Definitivno najrealnija primjena AiO računala jest u ulozi kućnog računala za nezahtjevne korisnike koji trebaju lijep uređaj bez puno kablova da na njemu vrte glazbu, filmove, poneku igru i uz to paralelno surfaju društvenim mrežama. Zvučnici su mahom vrlo dobri, ekrani odlični, web kamere svuda naglašeno prisutne, a performanse pri gledanju i zahtjevnijih video formata odlične.

namjene multimedija

Metodologija testiranja

Skoro kao test laptopa

dinko metodologija

U izračunu Grand Prix ocjene izdvojili smo četiri glavna kriterija. Kao i uvijek, jedan od glavnih fokusa bile su nam performanse koje su u ukupnom udjelu sudjelovale s 30%, a sastojale su se od niza sintetičkih testova za procesor, diskove i grafiku. Ekran kao druga vrlo važna stavka dobio je svoju kategoriju ocjena i ona je također utjecala s 30% u ukupnoj ocjeni uređaja. Ocjenjivala se kvaliteta prikaza, veličina ekrana i rezolucija. Ergonomija i periferija kategorija je ocjene u kojoj smo ocjenjivali mogućnosti namještanja, stalak, broj i dostupnost sučelja, kvalitetu zvuka i mogućnosti tipkovnice i miša. Ta je ocjena također sudjelovala s 30% u ukupnoj ocjeni. Posljednja stavka koju smo ocjenjivali bio je dojam i tom subjektivnom dijelu dodijelili smo udio od 10% u ukupnoj Grand Prix ocjeni.


Pregled uređaja

 

ACER ASPIRE Z24-880

Može i gaming

Acerov All-in-One adut dolazi u crno-sivoj kombinaciji, pri čemu je stalak dosta robustan i, iako imitira aluminij, radi se o plastici. Stalak je stabilan i nenametljiv, što se ne može reći i za ekran. Rubovi oko ekrana poprilično su široki, a preko njih je, kao i preko samog zaslona, postavljeno glossy staklo.


DELL INSPIRON AIO 3464

Dodirni office komp

Jedini model na usporednom testu koji je došao s dodirnim ekranom, koji zapravo i nismo baš koristili.

 

HP 24-G007NY

Midrange uredski office stroj

Osobno računalo u nešto debljem kućištu 24 inčnog monitora i u HP izvedbi donosi zgodan spoj velikog ekrana i praktičnosti toga što desktop računalo i monitor nisu odvojeni (sa svim pripadajućim kablovima).

 

HP PAVILION 27-R002NY

IPS ljepotan s jakim procesorom

Veliki 27’’ IPS monitor pred vama automatski ostavlja odličan dojam, a kada se tome pridruži prilično dobar hardver, možemo razumjeti u čemu je privlačnost ove kategorije. Ipak, nije ni kod Pavilion verzije HP-ovog AiO sve idealno.

 

LENOVO IDEACENTRE 520-27IKL

Ekran visoke rezolucije i dobra tipkovnica

Veliki IPS ekran u plastičnom kućištu koje izgleda poput aluminija, robusni stalak i poslovni dizajn kriju najopremljeniji AiO na testu. Veliki zaslon od ruba do ruba s 1440p rezolucijom glavni je adut IdeaCentra 520.

   

LENOVO IDEACENTRE 520S-23IK

Igrač na kartu stila

Vizualno, Lenovo je definitivno ponudio kvalitetno rješenje. S ekranom dijagonale 23 inča i vrlo tankim obrubom, pri čemu plastično kućište ima metalne elemente i aluminijsko postolje, izgleda atraktivno. U vrlo tanko (za All in One) kućište Lenovo je smjestio hardver sličnih karakteristika kao ostatak modela na usporednom testu.

 

 


Tablica rezultata

Vidi 264 50

(Stranica 1 od 6)
« Prev All Pages Next » (Stranica 1 od 6)
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Koje All-in-One računalo odabrati - Veliki Vidilab usporedni test - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.